2016 Kasım Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Paris Anlaşması 4 Kasım’ da Yürürlüğe Girdi…

BM Sözcülüğü’nden yapılan açıklamaya göre Genel Sekreter Ban, anlaşmayı imzalayan ülkelerden onay sürecini tamamlayanların belgelerini BM’ye sunmaya devam ettiklerini belirterek, Paris Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi için ikinci eşiğin geçildiğini ve anlaşmanın 4 Kasım’da yürürlüğe gireceğini bildirdi. Bu anlaşmanın hayata geçirilmesi için görev süresi boyunca yoğun uğraş verdiğini hatırlatan Ban, tüm ülkelerden ve özel sektör temsilcilerinden sera gazı salınımının azaltılması ve iklim değişikliğinin kaçınılmaz etkilerinden dünyanın korunması için anlaşmayı bir an önce uygulamaya geçirmelerini istedi.Küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1.5 ile 2 derece arasında sınırlandırılmasını hedefleyen anlaşma nisan ayında BM’de imzaya açılmış ve onay süreçleri başlatılmıştı.

 

 

• Kirli Havayı Bir Yüzüğe Hapsettiler..
Roosegaarde, soluduğumuz havayı temizleyip tekrar solunabilir hale getirmek amacıyla 7 m yüksekliğindeki ‘Temiz Hava Kulesi’ni yaratmış. Kule en üst noktasından emdiği kirli havayı arıtıp, 6 kenarındaki çıkışlardan temiz halde tekrar ortama salıyor. Saatte 30 bin m3 kirli havayı temizleyebilen kule, bunu yapabilmek için kaynağını temiz enerjiden alan 1400 watt elektrik harcıyor. Bu hava filtresi, sadece havayı temizlemiyor, ayrıca değerli taşlar üretmek için de kullanılıyor. Elde edilen kir ve atık sıkıştırılarak bileklik ve yüzüğe dönüştürülüyor. Bu sayede de kampanyayı destekleyenlere yaptıkları bağışın bir geri dönüşü anlamında hediyeler gönderiliyor. The Smog Free Project isimli proje, Hollanda’nın Rotterdam şehrinde bulunan Roosegaarde’nin stüdyosunda başlatıldı. Yaklaşık 7metrelik hava temizleme cihazının beyaz konik dış yüzü, hastanelerde kullanılan hava filtresinin teknolojisi ile aynı teknolojiyi kullanıyor. Ancak Roosegaarde’nin geliştirdiği vakum çok daha büyük ölçekli olma özelliğini taşıyor. Tamamen yenilenebilir enerji ile çalışan hava temizleme kulesi, tepesinden çektiği kirli havayı yanlardaki yüzeyler üzerinden salıyor. Projenin ekonomik sürdürülebilirliğine bağlı olarak Rotterdam şehrinden başlayacak olan proje, hava kirliliği ile başı dertte olan Pekin, Paris ve Los Angeles gibi şehirlerde denendikten sonra tüm dünyaya sunulacak.

 

 

• Hava Kirliliği Her Yıl 600.000 Çocuğun Hayatına Mal Oluyor:
UNICEF tarafından hazırlanan rapor hava kirliliğinin görünmeyen tehlikelerine dikkat çekiyor. Toz, araç emisyonları ve Dünya Sağlık Örgütü’nün minimum hava kalitesinin altında ağır fosil yakıtların kullanımıyla yaşayan beş yaş altındaki çocukların 600 bini her yıl hava kirliliği sebebiyle yaşamını yitirmektedir. Kapalı açık hava kirliliğinin sebep olduğu solunum yolu hastalıkları ve zatürre ile doğrudan bağlantı kurulabilecek hava kirliliğinin çocuklar üzerinde son derece olumsuz etkileri mevcuttur.
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake yaptığı açıklamada, hava kirliliğinin çocukların sadece ciğerlerini değil, aynı zamanda beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini söylemiş ve hiçbir toplumun hava kirliliğini görmezden gelemeyeceğini vurgulamıştı.

 

 

• İzmit’ İn Çöpü 80.000 Konutun Elektrik İhtiyacını Sağlayacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kocaeli’de bir günde oluşan çöp miktarının bin 700 tonun üzerinde olduğunu belirterek, bunların Dilovası ve İzmit ilçelerindeki tesislerde depolandığını söyledi.Depolama alanlarının kapasitesinin maksimum 4 yıl sonra dolacağı dile getirilmiş olup, zaman kaybetmeden bu tesisin yapılması gerektiği belirtildi.
Viyana’daki tesisin şehrin ortasında, kamu binaları ile konutların arasında yer aldığını vurgulayan Büyükakın; tesisin AB standartlarında yapıldığı takdirde hiçbir şekilde halk sağlığını tehdit edici herhangi bir risk olmayacağını dile getirdi. İzmit’in 11 kilometre kuzeyinde yapılacak tesis, atığı yakarak elektrik enerjisi elde etme tesisi olup, proje çerçevesinde bertaraf işlemi sırasında elde ettikleri ısı enerjisinin seralar ve evlerin ısıtılmasında kullanılıp kullanamayacağının da yetkililerce değerlendirecekleri dile getirildi.
Kocaeli’de yapılacak tesisin günlük kapasitesi 2 bin 500 ton olup, evsel atıklar yakılarak 1 yılda 80 bin hanenin yıllık tüketimine denk gelen 250 milyon kilovatsaat elektriğin üretilmesi planlanmaktadır.

 

 

• Doğal Hayatı Korumak İçin Ekolojik Üst Geçitler
Bakanı Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ nın, çevre yollarının üzerlerine kurulan ekolojik köprüden sonra diğer bir adım olan ekolojik viyadükler için proje çalışmaları yaptıklarını belirtti. Bu çalışmalar sonu nda Kuzey Marmara çevre yolunun geçtiği güzergahta bulunan 25 viyadüğün altı yaban hayvanları için yaşam ve hareket alanı olması planlanıyor.
Çalışmalarla viyadük altındaki tabii ortamın geri kazandırılacağını, bu sayede yaban hayatının sürekliliğinin ve yaban hayvanlarının geçiş kolaylığının sağlanacağını belirten Eroğlu, beslenme için de habitata uygun bitkilerin dikileceğini vurguladı.
Bakan Eroğlu orman alanlarının parçalanmasına sebep olan yollara uygun üst geçit, alt geçit gibi ekolojik yapıların inşa edilmesi biyolojik çeşitliliğe büyük katkı sağladığından bu tip projelerin diğer otoyol projelerinde de uygulamayı planladıklarını belirtti.

• Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkların Kontrolü Yönetmelik Taslağı Yayınlandı
02.04.2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Yönetmeliği ile hem atık yönetiminde güncel uygulamalara uyum sağlandığı hem de Avrupa Birliği‘nin 2008/98/EC sayılı Atık Çerçeve Direktifi hükümleri uyumlaştırıldığı bildirilerek Atık Yönetimi Yönetmeliği ile temel çerçevesi oluşturulmuş olan atık mevzuatının tehlikeli ve tehlikesiz atıkların yönetimi açısından ihtiyaç duyulan hususların düzenlenmesi ve Basel Sözleşmesi uyarınca atıkların sınırlar ötesi hareketine yönelik detayların hükme bağlanması amacıyla “Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Taslağı” nın Bakanlık tarafından hazırlanarak görüşlere açıldığı bildirilmektedir.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.