2016 Mayıs Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Yüzde Yüz Yenilenebilir “PORTEKİZ”

Portekiz Avrupa Birliği’nde tarihi bir ilke imza attı. İberik yarımadasının bu küçük ülkesi Avrupa Birliği’nde enerji ihtiyacının yüzde 100’ünü yenilenebilir enerjiden karşılayan ilk ülke oldu. Ülke enerji ihtiyacını kesintisiz 107 saat boyunca rüzgar, su ve güneşten sağladı. 7 Mayıs Cumartesi günü saat sabah 6:45’te başlayan test,
11 Mayıs Çarşamba gününe kadar sürdü. Hidroelektrik santralleri ve rüzgar pervanelerine yapılan yatırımlar ve elverişli hava şartları bu başarının sağlanmasında önemli rol oynadı. Ayrıca testin hafta içine de uzanması sanayi sektörünün faal olduğu günlerde bile enerjinin yeterli olacağına işaret etti. 2000’li yılların başında rüzgar sayesinde elde edilen elektrik enerjisi toplam üretimin yüzde 1’inden bile daha azdı. 2012’deyse bu oran yüzde 20’ye ulaştı. Son COP21 İklim Konferansı’nda yayınlanan verilerse Portekiz de dahil olmak üzere Avrupa Birliği’ndeki karbon salınımının arttığını işaret ediyor. Verilere göre Avrupa Birliği’nde tüketilen enerjinin yüzde 16’sı yenilenebilir enerjiden sağlanıyor. Brüksel ise 2020’ye kadar bu oranın yüzde 20’ye çıkmasını hedefliyor.

 

Türkiye’nin İlk Atık Pil Geri Kazanım Tesisi
Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde Türkiye’nin ilk Atık Pil Geri Kazanım Tesisi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla açıldı. Atık pillerin çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde geri kazanım ve berterafının gerçekleştirilmesini amaçlayan TÜBİTAK MAM, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ortaklaşa yaptığı tesis yılda 300 ton atık pil işleme kapasitesine sahip.

 

Pet Şişelerin Geri Dönüştüğüne İnanmayın
2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik olması fikri size nasıl geliyor? Sizce bu meselenin çözümü sözde ‘doğada kendi kendine yok olan’ (biodegreable) plastikler olabilir mi? Birleşmiş Milletler’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı son araştırma son derece net bir şekilde plastiğin ‘çevre düşmanı’ olduğunu tasdik ediyor. Akdeniz, tüm okyanuslar, büyük nehir yatakları da dahil olmak üzere dünya yüzölçümünün sularla kaplı kısmını plastikler ele geçirmiş durumda.
Suya girdiğinde plastiklerin ne kadar zamanda yok olduğu bilinmemekle beraber, bunun çok yavaş olduğu tahmin ediliyor. Çünkü bizim doğada çözülebilir olarak gördüğümüz plastikler 50C’de çözülebiliyor. Tuzlu suya giren plastik; azalan UV ışınları, düşen ısı ve oksijen seviyesiyle çok daha yavaş çözülüyor. Deniz yatağında bulunan pet şişeleri ve diğer plastiklerin doğada çözülmediği saptanmış. Birleşmiş Milletler’in raporuna göre deniz ve okyanuslardaki artan plastik kirliliği deniz canlılarının yaşamlarını ciddi manada tehdit etmekle beraber aynı zamanda ekonomik ve sosyal olarak da insanları da etkileyecek.

 

Köy Okuluna Uluslararası Ödül
Altınordu ilçesinde 5 köyden öğrencisi bulunan Kökenli Ortaokulu, besin atıklarının hayvan yemine dönüştürülmesi projesiyle ABD’nin Missouri eyaletinde gerçekleştirilen ve 40 ülkenin katılımıyla yapılan Dünya Festival Turnuvası’nda jüri özel ödülü aldı.

 

Sen De Bir Kulak Ver
Türkiye’de ilk defa İstanbul’da başlatılan ‘Sen de Bir Kulak Ver’ projesi kapsamında tonlarca atık pil toplandı. Geri dönüşüme kazandırılacak her 500 kilogram atık pil işitme engelli bir çocuğun duymasını sağlayacak. Projenin son bulmasının ardından elde edilen atık pillerle alınan işitme cihazları Dünya Engelliler Günü’nde, işitme engelli vatandaşlara teslim edilecek. Sizde destek olmak isterseniz, proje 30 Kasım 2016’ya kadar devam edecek.

 

 

 

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” Görüşe Açılmıştır
22/5/2012 tarih ve 28300 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Kontrolü Yönetmeliği’nin” uygulaması esnasında karşılaşılan sorunların giderilmesi, ülkemizde elektronik eşya atıklarının daha etkin bir biçimde yönetiminin sağlanması ve konuya ilişkin Avrupa Birliği’nin 2012/19/EC sayılı Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya Direktifine yakınlaştırılması amacı ile Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Bakanlıkça hazırlanmış olup, internet adresinde (www.csb.gov.tr/gm/cygm/ ) “Mevzuat” başlığı altında “Taslaklar” bölümünde yayımlanmıştır.
Taslağa görüş vermek için taslak metin ile birlikte verilen görüş formatının kullanılması gerekmekte olup, görüşlerin 10 Haziran 2016 tarihine kadar menekse.keski@csb.gov.tr ile atikyonetimi@csb.gov.tr adreslerine ve Resmi Yazı ile Bakanlığa sunulması gerekmektedir.

“Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” Görüşe Açılmıştır.
31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” ile pil ve akümülatörlerin üretiminden bertarafına kadar, çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesine, geçici depolanmasına, taşınmasına, bertaraf edilmesine, ilişkin teknik ve idari standartların oluşturulmasına, ara depolama, işleme ve bertaraf tesislerinin kurulması ile bu tesislerin çevreyle uyumlu yönetimi amacıyla gerekli prensip ve programların belirlenmesine dair usul ve esasları belirleme yetkisi Bakanlığımıza verilmiştir.
Piller ve akümülatörlere ilişkin olarak Avrupa Birliği’nin 2006/66/EC sayılı Direktifi ile uyum sağlanabilmesi ayrıca atık pil ve akümülatörlerin yönetimi ve toplanmasının daha etkin hale getirilmesi amacı ile “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” Bakanlıkça hazırlanmış olup, internet adresinde (www.csb.gov.tr/gm/cygm/) “Mevzuat” başlığı altında “Taslaklar” bölümünde yayımlanmaktadır.
Taslağa görüş vermek için taslak metin ile birlikte verilen görüş formatının kullanılması gerekmekte olup, görüşlerin 03 Haziran 2016 tarihine kadar meltem.boluk@csb.gov.tr ile atikyonetimi@csb.gov.tr adreslerine ve Resmi Yazı ile Bakanlığa sunulması gerekmektedir.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.