2016 Nisan Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Aralık 2015’te Paris’te Varılan Tarihi İklim Anlaşması, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde İmzalandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, New York’ta ki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda düzenlenen törende Paris İklim Anlaşması’nı Türkiye adına imzaladı. İmzanın ardından Türkiye’nin bu konuda hayata geçireceği önlemlere ilişkin bir konuşma yapan Bakan Sarı, “Türkiye olarak elimizi taşın altına koyduk. Dünyayı iklim değişikliğinden kaynaklanacak olan tehlikeye karşı korumak için 175 ülkeyle birlikte hareket edeceğiz” dedi. Bakan Sarı, iklim değişikliğinin çağın en büyük sorunlarından birisi olduğunu kaydederek, “Hiçbir ülke iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden muaf değildir. İklim değişikliğinin küresel niteliği etkili eylemleri gerekli kılmaktadır” diye konuştu.
Paris anlaşmasının bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Bakan Sarı, “Bu anlaşma tüm ülkelerin iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik kararlılıklarını yansıtmaktadır. Türkiye, Paris’te başarılı bir anlaşmaya ulaşabilmek amacıyla iklim müzakerelerine yapıcı olarak katkıda bulunmuştur. Biz, “ülkelerin farklı ulusal koşulları ışığında ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar” esasına dayalı adil, esnek ve kapsayıcı bir anlaşmayı destekledik” şeklinde konuştu. Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında Antalya Liderler Zirvesi’nden Paris Konferansı’na güçlü bir mesaj göndermek için yoğun çaba gösterdiğini anlatan Bakan Sarı, Paris’te tarafların sera gazı emisyonlarını azaltacaklarını, dayanıklılığı güçlendireceklerini ve kolektif eylem ortaya koyacaklarını beyan ettiklerini bildirdi.,

 

Yelekli güvercinler hava kirliliğini tweet atıyor!
Hava kirliliğinin kritik seviyelere ulaştığı Londra’da ilginç bir uygulama hayata geçti. Çevre kirliliğine yönelik çalışmalar yapan Plume Labs kamuoyu bilincini arttırmak için güvercinlerden oluşan bir hava kirliliği denetleme devriyesi oluşturdu. Çevre sorunlarına odaklanan Plume Labs ile Reklam ajansı DigitasLBi’nin ortaklığında oluşturulan bir proje kapsamında bu güvercinler Londra’nın hava kirlilik değerlerini ölçecek.
Ufak bir yelek yardımıyla üzerlerine sırt çantaların yerleştirilen güvercinler, çantalarda yer alan sensörlerle uçtukları bölgelerin nitrojen dioksit ve ozon seviyelerinin ölçülmesini sağlayacak..Kuşların durumlarını görmek isteyenler için projenin bir web sitesi yer alıyorken aynı zamanda bu site üzerindeki haritada canlı olarak veriler de takip edilebiliyor. Proje kapsamında @pigeonair Twitter hesabına atılan tweetlerle Londra sakinlerinin bulundukları bölgenin hava kirliliği raporunu öğrenme imkanı da yaratılmış durumda.
Plume Labs tarafından 3 gün süreceği açıklanan projenin asıl amacı ise firmanın geliştirdiği hava kirliliği ölçüm cihazının daha fazla gönüllü tarafından kullanımını teşvik etmek.

 

Orman Bakanlığı’ndan ‘Kara Altın’ Projesi
Orman Bakanlığı 400 dekarlık trüf ormanı kurmak için harekete geçti. Trüf mantarının kilosu yaklaşık 1000 Euro.İspanya’ya giden bir heyet trüf merkezinde eğitim gördü. Denizli ve Muğla’da trüf aşılı 1200 adet fidan üretildi.2018’de tamamlanacak eylem planı çerçevesinde 17 orman bölge müdürlüğünde trüf aşılı fidan kullanılarak, 400 dekar trüf ormanı oluşturulacak.

 

 

Elektronik Atıklar Çöp Değildir!
Birleşmiş Milletler Üniversite’sinin hazırladığı raporda; pili ve elektrik kordonu ile atılan tüm cihazlar elektronik atık olarak tanımlanıyor. Sadece 2014 yılında çöpe atılan “E-atık”lar, Dünya genelinde 41.8 milyon ton civarındayken sadece 6.5 milyon tonu geri dönüşüm için işleme sokuluyor.
Elektronik atık denildiğinde genelde aklımıza cep telefonlarımız ya da bilgisayarlar gelse de, bu ve benzeri ürünler tüm elektronik atıkların sadece %7’sini oluştururken, %60’ını elektrik süpürgesi, çamaşır makinası, video kamera, elektrikli traş aleti gibi evde kullandığımız cihazlar oluşturuyor.
Bir kilogram demir için 200 kilogram maden işlenilmesi gerekirken, aynı 1 kilogramlık demir için sadece 2 kilogramlık elektronik atık işlenilmesi gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında e-atıkların geri dönüştürülmesi halinde ekonomiye toplamda 52 milyar dolarlık bir kaynak oluşturabileceği hesaplanıyor.
E-atıkların en büyük üreticisi ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti iken kişi başına düşen elektronik atıkları hesaplandığında 28.3 kg ile Norveç başı çekiyor, onu İsviçre, İzlanda, Danimarka gibi ülkeler takip ederken, ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti kişi başına üretilen atıklarda ilk 40’ın içerisine bile girmiyor.
Hükümetlerin e-atık yasaları çıkardıkları ülkeler ve belgelendirilmiş geri dönüşüm oranları ise istenilen seviye de değil. Gene de ABD’de 2012 yılında 1 milyon ton geri dönüşüm için işleme sokulurken, Çin Halk Cumhuriyeti 2013 yılında 1.3 milyon tonu geri dönüştürdüğünü açıkladı.
Hazırlanan raporda Türkiye’nin yıllık elektronik atık üretimi 503 bin ton olarak hesaplanırken, kişi başına düşen elektronik atık miktarı ise 6,5 kilogram.Bu rakamlar Türkiye’yi diğer ülkeler arasında 17. sıraya koyuyor.
2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü” adlı bir yönetmelik hazırlanmış olsa da, yönetmelikte yer alan hedeflere ve amaçlara halen ulaşılamamış. Bunun büyük bir sebebi ise, yönetmeliğin devlet kurumları, üreticiler ve tüketicilerin sorumluluklarını belirtmesine rağmen bu sorumlulukların yapılmaması halinde herhangi bir cezai işlem uygulamaması.

 

AMBALAJ BEYANINDA SÜRE UZATIMI
Ambalaj bilgi sisteminin kapsamlı bir revizyona tabi tutulması ve uygulamaya yeni geçilmesinden dolayı bazı işletmeler tarafından bildirim ve belgelendirmelerin Nisan ayı sonuna kadar uzatılmıştı. Sistemden kaynaklanan sorunların devam etmesinden dolayı bildirim ve belgelendirmelerini tamamlayamayan işletmeler 2016 yılı Haziran ayı sonuna kadar sistem üzerinden bildirim ve belgelendirmelerini gönderebilecektir.

Tüm Atık Yönetim Uygulaması Kullanıcılarının Dikkatine!
Bilindiği üzere, Atık Yönetim Uygulaması altında yer alan Kütle Denge Uygulaması ile ilgili olarak 03/02/2016 tarihli ve 07/03/2016 tarihli duyurular doğrultusunda Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) veya Çevre İzin ve Lisansı almış olan atık işleme tesislerinin aylık kütle denge rapor onaylarının kaldırılması taleplerinin, 15 Şubat 2016 tarihinden itibaren bir resmi yazı ile yapılması gerektiği bildirilmişti.
Söz konusu başvurularla ilgili Bakanlığımız değerlendirmesinin olumlu olması durumunda mail yoluyla bilgilendirme yapılacak olup başvuru dilekçelerinde söz konusu tesisin yetkili birimine kolayca ulaşımı sağlayacak bir mail adresinin yer alması gerekmektedir.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.