2016 Ocak Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

2050 Yılında Okyanusta Balıktan Çok Plastik Olacak

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu için yayınlanan bir rapor, çevreye zararları hakkında zaten bir şüphemiz olmayan plastik endüstrisi ile ilgili yeni rakamları ortaya koydu.
Plastik sektörünün derin bir reform ihtiyacı olduğunu savunan Ellen MacArthur Derneği ve McKinsey danışmanlık firmasının yayınladığı Yeni Plastik Endsütrisi Raporu’ nu yayınladı.. Ellen MacArthur derneğinden Joss Bierlot, şu an plastik sektörünün petrol üretiminin yaklaşık %8’lik payını kendisi için harcadığını belirtiyor. Buna plastik kullanımındaki artışı da eklediğimizde 2050 yılına gelmeden üretilen petrolün %20’sinin plastik sektörü için kullanılacağı ve plastik üretiminin 1,1 milyar tona çıkması bekleniyor.
Her yıl okyanuslara 8 milyon ton plastik atık karışmakta ve bu dakika başına bir kamyondan fazla plastiğin okyanus habitatının dengesini bozması demek. Şu an okyanuslarda 150 milyon ton plastik olduğu düşünülüyor, Bu büyüme kontrol altına alınmazsa 2025 yılına kadar okyanuslarda her 3 ton balığa karşılık 1 ton plastik atık olacak. 2050 yılına geldiğimizde ise toplam ağırlık göz önüne alındığında okyanuslarda balıklardan daha fazla plastik olacak.
Geri dönüşümün yaygın hale gelmesini hedefleyen “geri dönüşüm okları”’nın ilk kullanımından itibaren 40 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen, plastik ambalajların sadece %14’ü geri dönüşüm için işleniyor. Maalesef geri dönüşüm sürecindeki kayıplar ile bu rakam %5’e kadar iniyor. Düşük gelir getiren ama yüksek miktarlarda yapılması gereken plastik geri dönüşümünün ekonomik çekiciliği çok fazla değil, bu yüzden altyapı ve teknoloji yatırımlarının oranı da aynı derecede düşüktür
Yeni Plastik Endüstirisi raporuna göre burada dikkat edilmesi gereken şey tek bir materyalin kullanılması ile gelen dezavantajları çözmek için yapılacak yatırımlar ile gelecek innovasyonlar. Özellikle yiyeceklerin raf ömrünü uzatan plastik karışımlı ambalajlar yerine geçecek tasarımların bu açıkları kapatması lazım.

 

Türkiye’nin Çevre Notu 100 Üzerinden 1
US News’ün WPP Group – BAV Consulting ve Wharton School of Business lie ortak çalışmasının sonucu olan 2016’nın en iyi ülkeleri raporu yayınlandı. Yıl boyunca yayınlanan haberlerin yanında yarısı uzman, girişimci ve eksperlerden oluşan 60 ülkeden 16.000’in üzerinde kişinin katıldığı anket sonuçlarını da baz alan raporda 60 ülkenin 24 farklı kategori ve 75 farklı alandaki puan ve sıralamaları yer alıyor.
2016’nın en iyi ülkeleri genel sıralamasında Türkiye 100 üzerinden 60 puanla 30. sırada. Türkiye’nin ‘çevre koruma’ alanında aldığı puan ise 100 üzerinden 1. Bu puanla 60 ülke içerisinde 59. sıradayız. 60. sırada ise 0 puanla Cezayir bulunuyor.
En iyi ülkeler sıralamasında Türkiye’nin aldığı diğer dikkat çekici puanlar ise şöyle:
Doğal manzaralar 64
Dinî özgürlükler 5
İnsan haklarına verilen önem 4
Politik güçlerin dengeli dağılımı 4
Cinsiyet eşitliği 3
Mutluluk 18
Kültürel cazibe 71
Tarihî zenginlik 86
Kişisel güvenlik 6
Askerî güç 31
Kamusal eğitim kalitesi 6
Kamusal sağlık hizmetleri kalitesi 4
Türkiye’ye ait diğer puan ve sıralamaları görmek ve istediğiniz başka bir ülke ile karşılaştırmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

 

Seveso Bildirim Sistemi Kullanıcılarının Dikkatine!
Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik kapsamında tehlikeli kimyasal maddelerin en fazla depolama miktarlarının girildiği Seveso Bildirim Sistemi kapatılıp, yeni BEKRA Bildirim Sistemi devreye alınmıştır. Yapılmış bildirimler BEKRA Bildirim Sistemine aktarılacaktır.

 

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ nde Değişiklik

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ nde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik 10.01.2016 tarihli ve 29589 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlgili yönetmelik Geçici 5.Madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Geçici Madde 5 – Bu Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b), (c) ve (d) bentleri ile bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 21.2, Tablo 21.3 ve Tablo 21.4, 31/12/2017 tarihine kadar uygulanır. Bu tarihten sonra söz konusu hükümler yerine, Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.”

 

Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik
Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik 10.01.2016 tarihli ve 29589 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Kentsel atık su deşarjları ile ilgili yükümlülükler ve sürelerin yer aldığı Geçici 1.Madde yürürlükten kaldırılmıştır.

 

İzleme Kontrol Formlarına İlişkin Duyuru
Yeterlik Belgesi kapsamında Kurum/Kuruluşunuzca yürütülmekte olan iş/işlemler ile ilgili olarak izleme-kontrol formlarında uyulacak esaslar yayımlanmıştır. Uygunsuz sunulan kabul edilmeyecek ve Yeterlik Tebliği kapsamında kurum/kuruluşlara ceza puanı kesilecektir.

Bu hususlar:
– İzleme-kontrol formlarının Yeterlik Belgesi Tebliği Ek-4 ünde yer alan “ÇED Raporlarında Verilen Taahhütlere Ait Yatırımın İnşaat Dönemi İzleme-Kontrol Formu” formatına uygun olarak gönderilmesi,
– Formda yer alan tüm bölümlerin eksiksiz olarak doldurulması, yatırımın inşaat başlangıç tarihi, işletmeye geçiş tarihi, ÇED Olumlu Karar tarihi vb. verilerin tarihlerinin yazılması,
– İzleme-kontrol formunun tüm sayfalarının ve tüm eklerin imzalı ve kaşeli olarak sunulması,
– Proje alanına ait fotoğrafların mutlaka form ekine eklenmesi,
– İzleme kontrol formlarının yerinde inceleme yapılarak doldurulması gerektiğinden proje sahibi tarafından beyan edildiği belirtilerek gönderilen formların yapılmamış sayılacağının bilinmesi,
– İzleme-kontrol sürecinin ile ilgili sonlandırılması talep edilen projelerde ÇED kapsamında yürütülen işlemlerin tamamladığını ve işletmeye geçildiğini gösterir belgelerin mutlaka form ekinde sunulması,(İl Müdürlüğü tespit tutanağı)
– Üst yazılarda Yeterlik Belge numarasının mutlaka eklenmesi;
– İnşaata başlamayan projelerin inşaata başlamama sebebinin açık olarak belirtilmesi;
– Yeterlik Belgesine sahip Kamu kurum/kuruluşlarının sunduğu izleme-kontrol formlarında yalnızca ilgili kamu kurum/kuruluşunun yeterlik personelinin imza ve kaşesinin bulunması,

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ 2016 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİNİ YAYINLADI.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.