2016 Şubat Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

NEDEN FOSİL YAKITLARIN%80’İNİ YER ALTINDA BIRAKMALIYIZ ? – BİLL MCKİBBEN

Dünyanın en iyi yeşil gazetecisi Bill Mckibben’ a ait yazıyı okumak için lütfen tıklayınız.

 

Norveç Avrupa’nın en büyük rüzgar enerji santralini kuruyor.
Norveç’in kamu kurulusu olan Statkraft ile rüzgar enerjisi şirketi Tronder Enerji bir araya gelerek Avrupa’nın en büyük rüzgar enerji santralini kuracak.Rüzgar enerji santralinin 2020 yılında tamamlanması ile birlikte yılda 3.4 terewatsaat (TWh) yenilenebilir enerji üreteceği, bunun da 170 bin konutun yıllık aydınlanma ve ısıtma gereksinimini karşılayacak kapasitede olduğu öğrenildi.

 

Nevşehirde Güneş Santrali Üstü Olacak
Türkiye’de araziye kurulan en büyük lisanssız güneş enerji santrali (GES) Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde hizmet verecek.
Derinkuyu’daki 300 dönüm alanda yer alan ve panel montajı tamamlanan GES, 18.7 MWp kurulu güce sahip. Projede 72 bin adet 260 Wp polikristal Upsolar güneş paneli kullanıldı. EPC firması Sunel Enerji tarafından yapılan projenin kurulumunda yüzden fazla Avrupalı ve Türk mühendis ile teknik personel görev aldı. Her gün yaklaşık 500 kWp güneş paneli montajı yapılarak tamamlanan proje geçici kabule hazırlanıyor.

 

Dünyaca Ünlü Sahil 70 Metre Kayboldu
Konyaaltı İlçesi sınırlarında yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki dünyaca ünlü Konyaaltı sahilinin, 1934 yılından bugüne kadar geçen süre içerisinde kentteki yoğun yapılaşmanın sonucunda ciddi oranda kumullarını kaybettiği ortaya çıktı. Kayıp oranı, Büyükşehir Belediyesi’nin sahili besleyen Boğaçayı’ na deniz suyunu da alarak yapmayı planladığı projenin detaylarında ortaya çıktı. Boğaçay Havzası ve Yakın Çevresi Planlama Raporu’nda yer verilen bilgilere göre, 1934 yılından 2010’a kadar sahilin büyük bölümünde 70 metreye kadar ulaşan erozyon oluştu.
Proje detaylarında, görüntü kirliliği oluşturduğu düşünülen ‘kıyıya paralel ayrık dalgakıran’ veya ‘T mahmuz’ uygulamalarıyla erozyonun önlenmesi Antalya İMO Başkanı Cem Oğuz, 1934’teki bir topoğrafik fotoğrafla 2010 yılına ait bir uydu fotoğrafı karşılaştırıldığında, Boğaçay’ ın denize döküldüğü alan etrafında büyük bir kumsalın yok olduğu, kumulların yerini denizin aldığının görüldüğünü söyledi. Sahili besleyen Boğaçayı’ nın taşıdığı rusubatın, dere yatağı 6 metre kazılması durumunda sahile ulaşamayacağı ve yine erozyon oluşturacağını aktaran Oğuz, bunu önlemek için projede sunulan çözüm önerilerini değerlendirdi. Dalgakıranlar veya mahmuzlar yapılırsa çözüm olabileceği ama dünyaca ünlü sahillerin estetik yapısının bozulacağı da düşünülmektedir.

 

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
ÇED yönetmeliği 4.maddesinin b bendi değiştirilmiş ve yeni maddeler eklenmiştir. Artık gerçekleştirilmesi planlanan projenin ÇED süreci hakkında projeden etkilenecek veya etkilenmesi muhtemel halkın yaşadığı yer/yerlerde, ilgili belediyeler ve muhtarlıklarca yapılan “sesli duyuru” ve valilik, kaymakamlık ve muhtarlık binasında veya köy odasında bulunan askı ilan yerlerinde yapılan “yazılı duyuru” (askıda ilan) süreci başlamıştır.
Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi “”ÇED Olumlu” kararı ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildikten sonra dosyada taahhüt edilen hususlara uyulmadığının tespit edilmesi durumunda söz konusu taahhütlere uyulması için projeyle ilgili Bakanlıkça/valilikçe bir defaya mahsus olmak üzere ve bir yılı aşmamak üzere süre verilebilir. Bu süre sonunda taahhüt edilen hususlara uyulmaz ise yatırım durdurulur” şeklinde değiştirilmiştir.
Yönetmeliğin 18 inci maddesinin üçüncü fıkrası ile 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır. 27 nci maddeden sonra gelmek üzere “27/A-Kapasite Artışları” ve “27/B- Bildirim ve bilgi verme yükümlülüğü” maddeleri eklenmiştir.

 

Atık Yağ Geri Kazanımı İzin ve Lisans Şartları yenilendi.
Atık Yağ Geri Kazanımı tesisleri için fiziki şartlar ve teknik uygunluk raporu yenilenmiştir.
Fizikse şartlar kontrol listesinde ilk soruda yer alan madeni yağ lisans belgesi mevcut değilse 23/1/2016 tarihli ve 29602 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 6 ıncı maddesi doğrultusunda 1/1/2018 tarihine kadar 2 nolu soruda yer alan “TS 13541 İş yerleri – Atık Yağ Rafinasyon ve Rejenerasyon Tesisleri – Genel Kurallar Belgesi” istenecektir.

 

Ambalaj Beyanında Süre Uzatımı
Ambalaj bilgi sisteminin kapsamlı bir revizyona tabi tutulması ve uygulamaya yeni geçilmesinden dolayı bazı işletmeler tarafından bildirim ve belgelendirmelerin Şubat ayı sonuna kadar tamamlanamayacağı Bakanlığa iletilmiştir. Bunun sonucunda bildirim ve belgelendirmelerini tamamlayamayan işletmeler 2016 yılı Nisan ayı sonuna kadar sistem üzerinden bildirim ve belgelendirmelerini gönderebilecektir.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.