2017 Aralık Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hizmeti Vermeye Başlamış Bulunmaktayız

Bizlere aşağıdaki bilgileri kullanarak ulaşabilirsiniz.

Merkez: Körfez Mah. Yüce Rıfat Sk. Örcen Ap. No: 65 K:3 D:4 İzmit/KOCAELİ
Şube: Kemalpaşa Mah. Sivritepe Cad. No: 36D/1 Serdivan/SAKARYA
Web: www.encitmgdk.com
Tel: 0262 331 27 83

• Toyota, 2020’ye Kadar En Az 10 Farklı Tam Elektrikli Otomobil Üretecek

Japon otomotiv devi Toyota 2020 yılına kadar en az en az 10 tam elektrikli araç modeli üretmeyi planladığını açıklamıştır.

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre 2025 yılına kadar da Toyota veya Lexus markası ile üretilen tüm araçlar ya tam elektrikli olacak, ya da elektrikli hibrit veya hidrojen yakıt hücreli gibi bir diğer seçenekleri olacaktır.

Yeşil Ekonomi’de yer alan habere göre, Toyota 2030 yılı için ise farklı türlerde toplamda 5,5 milyon elektrikli araç satmayı, ayrıca 2030’a kadar yıllık 1 milyon araçlık satış rakamına ulaşmayı hedeflemektedir. Bununla birlikte şirket bu araçların ihtiyaç duyduğu piller için ise 2030’a kadar 1,5 trilyon yen (13 milyar dolar) yatırım yapmayı planlamaktadır. Toyota elektrikli araçları ilk olarak Çin pazarına ardından Japonya, Hindistan, ABD ve Avrupa pazarlarına sunacaktır.

• Güneş Enerjili İlk Tren Göreve Başladı

Byron Bay tarafından üretilen ve gücünü sadece güneşten alan ilk tren göreve başlamıştır. Dizel motorlu eski bir model üzerine kurulmuş olan tren, Avustralya’nın New South Wales bölgesinde 3 kilometrelik kısa bir rotada göreve başlamıştır. İçinde bulunan iki dizel motordan biri çıkartılarak yerine elektrik motoru takılan tren, içine yerleştirilen piller sayesinde hareket etmektedir. Diğer dizel motorun çıkarılma sebebini ise acil durumlar için tutulması olarak açıklamışlardır.

Gücünü sadece güneşten alan tren, açık havalarda çevre kirliliği oluşturmadan yol alabiliyorken, kapalı havalarda ise dizel motor devreye girerek trenin çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca elektrik motorlarda aksi bir arızada yedekte bulunan diğer dizel motor devreye girerek yolda kalmalara karşı önlem alınmaktadır.

Son olarak 77kWh gücündeki pillerle bir gün boyunca durmadan, güneş enerjisiyle çalışabilen ilk tren, hem üzerindeki hem de istasyonda bulunan panellerle güneşten aldığı enerji sayesinde kendini şarj edebilmektedir.

• Londra’da Belediye Otobüslerinin Yeni Yakıt Kaynağı: Kahve

İngiltere’nin başkenti Londra’da belediye otobüslerinde atık kahvelerden üretilen biyoyakıt kullanılmaya başlanmıştır. Londra’da kişi başı ortalama günlük kahve tüketimi 2-3 fincan olmakla beraber, bunun sonucunda da ortaya yılda 200 bin ton atık kahve çıkmaktadır.

Dünya enerji devi Shell ile teknoloji şirketi bio-bean, atık kahveden biyoyakıt üretmektedir. B20 adı verilen biyoyakıtın üretimi için atık kahveden elde edilen yağlar mazotla karıştırılarak oluşturuluyor. Elde edilen karışım da Londra’daki yaklaşık 9 bin 300 adet belediye otobüsü için temiz bir enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.

• Çin’in Plastik Atık İthalatı Yasağı, İngiltere Kirliliğini Arttırabilir

Çin hükümeti Ocak 2018’den itibaren milyonlarca ton plastik atığın ithalatini yasaklamıştır. Bu durum İngiltere’deki plastik toplanmasını sona erdirebilir ve çevre kirliliği riskini artırabilmektedir.

Geri dönüşüm şirketleri, Çin’in evsel atıklar için dünyanın en büyük pazarı olarak yaptığı kısıtlamaların İngiltere’nin daha fazla plastik geri dönüşüm çabalarına büyük zorluklar getireceğini söylemektedirler.

Greenpeace tarafından yapılan gümrük verileri analizine göre İngiliz şirketleri 2012’den bu yana Çin ve Hong Kong’a 2.7 milyon ton plastik atık (İngiltere’nin toplam plastik atık ihracatının üçte ikisi) göndermiştir. İngiltere Çevre Bakanı ‘Çin yasağının ülkede yaratabileceği zorlukların üstesinden gelmesi ve İngiltere geri dönüşüm endüstrisini desteklemesi için yapılan baskı büyüyor’, Çevre sekreteri Michael Gove, “Etkisinin ne olacağını bilmiyorum. Dürüst olmak gerekirse, bu henüz yeteri kadar düşünmediğim bir şey” ifadeleri kullanılmıştır.

• Bilim İnsanları Kendi Enerjisi İle Işık Yayan Bitkiler Geliştirmeyi Başardı

Işık yayan bitkiler bilim kurgudan çıkmış gibi görünse de, ABD’de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bir su teresinin 4 saat boyunca ışık yaymasını sağlamış bulunmaktadır.

Doktora sonrası araştırma görevlisi olarak devam eden Seon-Yeong Kwak liderliğinde bir grup mühendis ve bilim insanı ateşböceğinin ışıldamasını sağlayan enzimi bitkilere aşılamışlardır. Bu şekilde ışıldayan bitkinin enerjisi bitkinin kendi metabolizması tarafından üretilmektedir. Lusiferaz adlı enzim lisefrin adlı molekül ile beraber çalışarak ışık üretilmesini sağlıyor. Uzmanlar, bu karışımı koenzim A adı verdikleri bir enzim ile güçlendirerek nanopartikül taşıyıcılar ile beraber bitkide en etkili şekilde kullanacağı yere ulaşmasını sağlamaktadırlar. Bilim insanları benzer bir şekilde bu özelliği ”nasıl kapatacaklarını” da çözmüş durumdadır. Böylelikle bitkilerin güneş ışığı ile tepkimeye girdiğinde ışık yaymasını durdurmayı hedeflemekle birlikte, bilim insanları daha önceden bitkilerin genetiğini değiştirerek bu özelliği üretmeye çalışsalar da, bu çalışma çok az bir ışık için çok uzun bir süre gerektirmektedir.

MIT bu yöntemi daha sonra ıspanak, roka ve karalahana için de kullanmışlardır. Uzmanlar bir süre sonra spray halinde geliştirilmiş bir karışımı, ağaç ve daha büyük bitkiler için geliştirmeyi planlamaktadırlar. Bilim insanları böylelikle bir gün sokaktaki veya evimizdeki ışıklara gerek duymadan bu bitkilerin kendi enerjisi ile yaydığı ışık sayesinde aydınlanmamızı sağlayabileceğimizi belirtmektedirler.

• Başiskele Belediyesi Temiz Çevre İçin Çalışıyor

Başiskele Belediyesi yıllardır üretimini gerçekleştirdiği yeraltı çöp konteyner sistemiyle evsel atıkları yeraltında izole ederek koku, bakteri ve çevre kirliliği ile birlikte oluşan görsel kirliliğin önüne geçiyor.
Çevre temizliği konusunda hassas davranan Başiskele Belediyesi 2009 yılında, daha temiz ve modern bir Başiskele için yeraltı çöp konteyneri uygulamasını Kocaeli’de ilk olarak hayata geçirdi. Toplu yaşam alanlarında başlayan ve yaygınlaşarak devam eden uygulama ile çöpler yer altında izole edilerek, koku başta olmak üzere görsel kirliliği de önüne geçiliyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde imalatı yapılan yeraltı çöp konteynerleri yeni yerlerine bir bir monte edilirken, yeni geri dönüşüm konteynerleri de ihtiyaç duyulan noktalara indiriliyor. Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı tarafından uygulamaya koyulan “Nereye Atayım” kare kod uygulaması önümüzdeki günlerde ilk kez Başiskele’de hayata geçecek.

YAYINLANAN YÖNETMELİKLER

• “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” Görüşe Açılmıştır

Bilindiği üzere, 25.11.2006 tarih ve 26357 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” ile ömrünü tamamlamış lastiklerin, çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesinin önlenmesi, geri kazanım veya bertarafı için toplama ve taşıma sisteminin kurulması, yönetim planının oluşturulması ve ömrünü tamamlamış lastiklerin yönetiminde gerekli düzenlemelerin ve standartların sağlanması amacıyla gerekli prensip ve programların belirlenmesine dair usul ve esasları belirleme yetkisi Bakanlığımıza verilmiştir.
Ömrünü tamamlamış lastiklerin yönetimi ve toplanmasının daha etkin hale getirilmesi amacı ile “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” Bakanlığımızca hazırlanmış olup, Bakanlığımız internet adresinde (www.csb.gov.tr/gm/cygm/) “Mevzuat” başlığı altında “Taslaklar” bölümünde yayımlanmaktadır.
Taslak Yönetmeliğe sol menüde yer alan Mevzuat > Taslaklar başlığı altından ulaşılabilir. Taslağa görüş vermek için taslak metin ile birlikte verilen görüş formatının kullanılması gerekmekte olup, görüşlerin 15 Ocak 2018 tarihine kadar bektas.kilic@csb.gov.tr adresine ve Resmi Yazı ile Bakanlığımıza sunulması gerekmektedir.

• 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ 28 Aralık 2017 tarih ve 30284 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanmıştır.

• Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Yayımlanmıştır

Ambalaj atıklarının belirli bir yönetim sistemi içinde, kaynağında ayrı biriktirilmesi, toplanması, taşınması, ayrılmasına ve geri dönüşümüne ilişkin teknik ve idari standartların oluşturulmasına,yönelik prensip, politika ve programlar ile hukuki, idari ve teknik esasların belirlenmesi için 27.12.2017 tarih ve 30283 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.