2017 Ekim Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 
  • Bursa’da Hiçbir Kimyasal Madde Kullanmadan Tarım Yapılacak Ekolojik Yaşam Merkezi Kuruluyor

Bursa, Osmangazi Belediye Başkanı, organik tarıma katkı sağlayacak Ekolojik Yaşam Merkezi kuracaklarını açıklamıştır. Hamidiye bölgesine kurulacak kent bahçesinde üretilen sebze, meyveler; kafede reçel, salata, çorbaya dönüştürülerek gelen ziyaretçilerle paylaşılacaktır.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın 16 Vizyon Projesi arasında yer alan ‘Ekolojik Yaşam Merkezi’ Bursa’nın tarım potansiyelini tanıtarak gelişmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Hamitler bölgesinde kurulacak olan Ekolojik Yaşam Merkezi’nin Bursa’da organik tarımla ilgili bilinci ve farkındalığı artıracağını ifade etmiş olan Osmangazi Belediye Başkanı, “Ekolojik Yaşam Merkezi’ nde doğal yaşamı desteklemeyi amaçlarken permakültür ve kent bahçeciliğini de tanıtacak olup, proje tamamlandığında, hem kendi doğal gıdamızı yetiştireceğiz, hem de toprağı ve doğayı anlamış olacağız. Doğal yaşam parkında hiçbir kimyasala ihtiyaç kalmadan doğal ve sağlıklı ürünler yetiştirerek, kent bahçesinde üretilen sebze, meyveleri kafede reçel, salata, çorbaya dönüştürüp gelen ziyaretçilerle birlikte bu tatları paylaşacağız” ifadelerini kullanmıştır.

Osmangazi Belediye Başkanı, bireysel beceriler ve eğitimlerle doğa ile bağın güçleneceğini belirtmiş olup, “Parkta, herkese açık eğitimlerde bir araya gelen köylü ve şehirli vatandaşlarımız arasında bağlar kurulacak. Bahçecilikle üretimi, toprağı tanıyan şehirli insanımız, kırsaldaki yaşamı daha iyi tanıyacak. Doğal üretim yapabilen insanların doğal ürünleri bilinçli tüketiciye ulaşacak ve doğal üreticilere ekonomik kazanç sağlayacak. Böylelikle çocuklarımızı, gençlerimizi doğal yaşama eğitimleri ile öğretici aktivitelere hazırlayacağız. Bunun yanında merkezde; toprak, su, rüzgar ve güneş enerjilerinden yararlanarak iyi izolasyon sağlayan malzemelerle birlikte enerji verimliliği de sağlanacak. Doğal olan her ürün, bu merkezde yer alacak. İnşallah en kısa zamanda projeyi tamamlayıp şehrimize kazandıracağız” ifadelerini kullanmıştır.

  • Antalya’daki Bu Okul Elektriğini Güneş Enerjisinden Üretiyor

Antalya’da Baraj Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde geçen yıl kurulan 5 kilowaatsaatlik (kwh) üretim yapan güneş panelleri, okulun elektrik ihtiyacının üçte birini karşılamaktadır.

Geçtiğimiz yıl Antalya’nın Kepez ilçesindeki Baraj Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ nde kurulan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Meslek Liselerinin meslek gruplarına yönelik bölümleri genişletme çalışmalarından biridir. Bu bölüm sayesinde lisede öğrencilere güneş ve rüzgar enerjisi teknolojileri eğitimi verilmesi amacıyla, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren güneş panelleriyle rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviren rüzgar panelinin de bulunduğu bir laboratuvar oluşturulmuştur.
Baraj Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yönetimi aynı zamanda hem öğrencilerin yenilenebilir enerji teknolojileri alanındaki mesleki becerilerinin artırılması hem de okul binasında tüketilen elektrik enerjisi giderinin de bu teknolojilerle sağlanması açısından güneş enerjisi projesini hayata geçirmiştir.
Kış aylarında yaklaşık 15 kwh elektrik tüketimi olan okulun 5 kwh’lik kısmı bu güneş enerjisi panelleri ile karşılanıyor, yaz aylarında ise güneş enerjisi okulun tüm tüketimini karşılayacak güce sahip. Yaklaşık 20 bin TL maliyetle kurulan sistem, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı’ndan sorumlu öğretmene göre elektrik tüketiminde yapılacak tasarruflar ile beraber 7 yılda kendini amorti edecektir. Birçok okul binası içinde örnek olması gereken bu projeyi büyütmeyi hedeflediklerini anlatan öğretmen, okulun bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilmesi için 10 kwh’lik daha bir sistem kurulması gerektiğini, bunun için kaynak temin edilmesi halinde ek projenin de hayata geçirileceğini dile getirmiştir.

  • En Fazla atık yağ ve pil toplayan ödülü alacak

Okullar arası Atık Pil ve Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışmalarında yeni dönemin başladığını açıklayan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı, “Daha yaşanabilir ve çok daha güzel bir Sakarya hedefiyle düzenlediğimiz Bitkisel Atık Yağ ve Atık Pil Toplama yarışmalarımız yeni dönemde de devam ediyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Bitkisel Atık Yağ ve Atık Pil Toplama Yarışmaları’ nda yeni dönem başladı. Genç nesile çevre bilincini aşılamak adına düzenlenen yarışmanın önemli bir farkındalık oluşturduğunu ifade eden Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı tüm okulları yarışmaya katılmaya davet etmiştir.

Son Teslim 20 Mayıs Cuma
“Büyükşehir Belediyemiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği, Kolza A.Ş. desteği ile bu yıl 7.’si düzenlenen Bitkisel Atık Yağ Toplama yarışması için atık yağların lisanslı firmaya son teslim tarihi 26 Mayıs 2017 Cuma günüdür. Bu yıl 11.’si düzenlenen Atık Pil Toplama yarışmasında ise okullarımız topladıkları atık pilleri Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na 26 Mayıs 2017 Cuma günü 09.00 – 16.00 saatleri arasında getirebileceklerdir. Yarışmamıza tüm ilk ve ortaöğretim kurumları katılabilir. Yarışmada dereceye giren okullarımız ise 1 Haziran Perşembe günü gerçekleştireceğimiz ödül töreni ile hediyelerini almış olacak. Yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen öğrenciler Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü 444 40 54 (dâhili: 2111 – 2114) numaralı telefonu arayabilirler.” İfadeleri kullanılmıştır.
Atık Pil Toplama Yarışması Ödülleri;
1. Laptop
2. Masa Tenisi
3. Fonksiyonel Yazıcı
4. 2 adet İnsan Vücudu Modeli
5. Satranç Eğitim Panosu ve Satranç Takımları
6, 7, 8, 9 ve 10. olan okullara Spor Seti

Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışması Ödülleri;
1. Masa Tenisi
2. Portatif Ayak Tenisi Seti
3. Satranç Eiğitim Panosu
10 – 50 kg Bitkisel Atık Yağ – Karton Kutu Boyama Kalemi 2 Set
50 – 100 kg Bitkisel Atık Yağ – Mikasa Futbol Topu
100 – 150 kg Bitkisel Atık Yağ – Spalding Basketbol Topu 2 Adet
200 – 250 kg Bitkisel Atık Yağ – Duvara Monte Satranç Tahtası Mıknatıslı 1 Adet
250 – 300 kg Bitkisel Atık Yağ – Rulo Satranç Takımı 10 Adet
300 – 400 kg Bitkisel Atık Yağ – Avessa Trambolin 100 cm 1 Adet
400 – 500 kg Bitkisel Atık Yağ – Voleybol Seti (4 top – 10 antreman yeleği)
500 – 600 kg Bitkisel Atık Yağ – Avessa Trambolin 122 cm 1 Adet
600 – 700 kg Bitkisel Atık Yağ – Basketbol Seti (5 top – 10 antreman yeleği)
700 – 800 kg Bitkisel Atık Yağ – Liveup Masa Tenisi 1 Adet
800 – üstü kg Bitkisel Atık Yağ – Avessa Trambolin 122 cm 2 Adet
50 kg bitkisel atık yağ – 2 adet voleybol topu
100 kg bitkisel atık yağ – 2 adet futbol topu
150 kg bitkisel atık yağ – 1 adet Mikroskop Seti
200 kg bitkisel atık yağ – 3 adet basketbol topu ve pompa
250 kg bitkisel atık yağ – 1 adet duvara monte mıknatıslı satranç tahtası
300 kg bitkisel atık yağ – 12 adet rulo satranç takımı
350 kg bitkisel atık yağ – 1 adet deney malzemeleri seti
400 kg bitkisel atık yağ – 1 adet anatomi levhaları seti 11 parça
450 kg bitkisel atık yağ – 3 adet gitar
500 kg bitkisel atık yağ – Özel yapım keman

  • Dünyanın İlk Negatif Emisyon Santrali Üretime Başladı

Havadaki karbondioksiti yakalayıp yeraltına göndererek taşa dönüşmesini sağlayan Dünyanın ilk negatif emisyon santrali İzlanda’da üretime başlanmıştır. İzlandalı şirket Reykjavik Energy’ nin İzlanda’da kurduğu Hellsheidi Jeotermal Santrali, havadan CO2 yakalayıp su ile yer altına basmaktadır. Şirket, dünyanın ilk “Negatif emisyon” santralinde üretime başlamıştır. Santral yılda 49,2 ton karbondioksit yakalayacak. Bu da ABD’de bir evin, Hindistan’da da 10 evin bir yılda atmosfere saldığı karbondioksit miktarı kadardır.

Atmosfere saldığından daha fazlasını yok eden santral, kullandığı İsviçreli Climeworks’ un modülleriyle havadaki karbondioksiti filtreler ile yakalayıp su ile zararsız minerallerle mineralize olarak taşa dönüşmesi için yerin altına göndermektedir. Hellsheidi Jeotermal Santrali’nin karbondioksit yakalama sistemi hala deneme aşamasındadır. Ayrıca bu sistemin maliyeti bir sorun oluşturmaktadır. Climeworks sistemin verimliliğini artırsa bile, hala bir metrik ton karbondioksitin emilmesi için 100 dolar harcanması gerekmektedir. Bu da toplamda hala çok büyük bir maliyete işaret etmektedir.

  • “Eko-Etiket” Dönemi Yıl Sonunda Başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce 25 Temmuz’da başlatılan “Ulusal Çevre Etiket Sisteminin Kurulması Projesi’ nin yıl sonunda tamamlanması planlanmaktadır. Projeyle, Türkiye’nin kurumsal kapasitesinin artırılması ve AB Eko-Etiket mevzuatının, Türkiye mevzuatına kazandırılması hedefleniyor. Çalışma kapsamında öncelikle 3 sektör ve 6 ürün seçilerek, “çevresel etiket” yönünden boşluk analizi yapılacaktır. Bu değerlendirmeye göre 3 farklı ürün için çevre etiketi uygulanacak kriterler oluşturulacaktır. Proje sonunda ise Türkiye’de ilk kez 3 ürüne çevre etiketi verilecektir. Böylece “Türkiye çevre etiket” uygulamasına geçilmiş olacaktır.

Çevre etiket sisteminin hem tüketici hem de üreticiyi ilgilendiren tarafları bulunulmaktadır. Ürünün ham madde temininden geri kazanımına kadar her safhasını kapsayan sistem, temiz üretim, sürdürülebilir tüketim için bir araç ve yeşil aklamaya (çevreye uyumlu gibi göstermeye) karşı kılavuz olacak olup, sistem, tüketicilere seçenek sağlayacak bilgiyi sunacaktır. Sistemle ayrıca “enerji verimliliği”, “atık minimizasyonu” ve “ürün yönetimi” de teşvik edilecektir. Böylece insanların, çevreye zararlı ve daha duyarlı ürünler arasında ayrım yapmasına yardımcı olunacaktır. Öte yandan, “Türkiye Eko-Etiket” üreticilerin hem ihracatta avantajlı duruma geçebilmesine hem de iç pazarda ürünlerinin tercih edilmesine imkan sağlayacaktır.

  • Balıkesir’e 55 MW’lık Şapdağı RES Kurulacak

Barkan Enerji, Balıkesir’in Havran ilçesinde toplam 55 MW kapasiteli 19 adet rüzgar türbini kurup elektrik üretecektir. Barkan Enerji Yatırım Üretim ve Tic. A.Ş. tarafından Balıkesir İli, Havran İlçesi sınırları içerisinde orman arazisi ve Hazine Arazisi vasfındaki arazide rüzgardan elektrik enerjisi üretmek amacıyla toplam 55 MW kapasiteli 19 adet rüzgar türbini kurulup işletilmesi planlanıyor.

142.5 milyon lira değerindeki “Şapdağı RES 57 MWm/55 MWe [(18 x 3 MWm/3 MWe)+(1 x 3 MWm/1 MWe)]” projesi kapsamında 18 tanesi 3MWm/3MWe gücünde 1 tanesi 3MWm/1MWe gücünde olmak üzere 19 adet rüzgar türbin kurulacaktır. Santralde yılda 192.500.000 kWh enerji elde edilmesi ve üretilen elektriğin tek hat şemasına uygun olarak Akçay TM (Altınoluk)-Balıkesir 1 TM EİH’ye girdi çıktı olarak iletililmesi öngörülmektedir. Projenin inşaat aşaması kapsamında 50 kişi, işletme aşamasında ise 12 kişinin çalıştırılması planlanmaktadır.

  • Enerji Uygulamalarında Çığır Açabilir

Amerikalı mühendisler, cam işlevi görebilecek şeffaf ve geçirgen güneş enerjisi hücreleri üretmiştir. ABD’nin Michigan Üniversitesi’nden araştırmacıların ürettiği güneş enerjisi depolayan şeffaf malzemenin, yapılarda pencere olarak kullanılmasıyla büyük miktarda elektrik enerjisi üretilebileceği öngörülmektedir.
İnce ve plastiğe benzer malzemenin binaların yanı sıra otomobillerde, cep telefonlarında ve diğer elektronik eşyalarda da kullanılabileceği belirtilmiştir. Araştırmaya önderlik eden Michigan Üniversitesi’nden Kimya Mühendisliği ve Malzeme Bilimi Profesörü Richard Lunt, bu tür uygulamaların güneş enerjisi üretimi bakımından en az çatı üstü panelleri kadar büyük potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerek, “Şeffaf paneller güneş enerjisi uygulamalarının geleceğindeki yeni dalga olacak” ifadelerini kullanmıştır.

Enerji tüketiminde fosil yakıtlardan uzaklaşabilmek için düşük maliyetli ve yenilikçi alternatif enerji uygulamalarına ihtiyaç olduğunun altını çizen Lunt, halen ABD’de 5 milyar metrekare ila 7 milyar metrekare arasında cam yüzey bulunduğunun tahmin edildiğini, tüm bu alanın şeffaf güneş panelleriyle kaplanması halinde ABD’nin enerji tüketiminin yüzde 40’ını karşılayabilecek bir potansiyelin ortaya çıkacağını vurgulamıştır. Çatı ünitelerinin de benzer bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Lunt, “Her iki teknolojinin birlikte geliştirilmesi, enerji talebini yüzde 100 oranında karşılamanın yanı sıra enerji depolama kabiliyetini de arttıracaktır” ifadelerini kullanmıştır.
Halen ABD’de ve dünya genelinde enerji talebinin yalnızca yaklaşık yüzde 1,5’u güneş enerjisinden karşılanabilmektedir.

  • Patatesten çöp poşeti üretti

Patates nişastasından çöp torbası üreten şirketin İş Geliştirme Koordinatörü Tiritoğlu, “Doğaya attığınız zaman patates olduğu için normal bir gıda gibi çözünmeye başlıyor.” Demiştir.

Patates nişastasından çöp torbası üreten şirketin İş Geliştirme Koordinatörü Gökhan Tiritoğlu, organik çöp poşeti üretimine ilişkin açıklamalarda bulundu.
‘Bio-çözünür torbaların patates veya mısır nişastasının sertifikalı ve tam çözünebilir bir polimerle harmanlanmasıyla elde edildiğini dile getiren Tiritoğlu, “Patates nişastasından çöp torbası da bio-çözünür bir malzemedir. Organik olduğu, doğada kendiliğinden çözündüğü için bir zamana gerek kalmıyor. Patatesten üretilen bir malzeme. Dolayısıyla doğaya attığınız zaman patates olduğu için normal bir gıda gibi çözünmeye başlıyor.” İfadelerini kullanmıştır. Tiritoğlu, patatesten üretilen çöp torbalarının tamamen plastikleştirici barındırmayan bir şekilde üretilmesi sayesinde çevresel bir avantaj oluşturduğunu belirterek, bu işe çevresel odaklı değer veren kişilerin, bunu kullandıkları zaman çevreye bir katkısı olabileceğini düşünen insanların alıp tüketebileceği bir ürün olduğunu söylemiştir. Marketlerdeki çöp poşeti kullanımının sınırlanmaya başladığını ifade eden Tiritoğlu, kontrol edebilecekleri ambalaj atıklarının kontrolünü ve geri dönüşümünü sağlayıp kullanılan yerlerde market poşeti yerine alışveriş çantalarını tercih etmek gibi projeler üreteceklerini kaydetmiştir.

“HİÇBİR DEZAVANTAJI OLMAYAN BİR ÇÖP TORBASI ÜRETTİK”
Özel torbayı üretmek için kullanılan patateslerin gıda olarak tüketilmeyecek kadar fazla nişasta barındırdığını, bu nedenle besin kaynakları açısından olumsuz bir etkinin söz konusu olmadığını dile getiren Tiritoğlu, “Patates nişastanın içerisindeki yapısal bütünlük özelliklerinden yola çıkarak kaliteli, sağlam, katkısız, doğada çözünebilir, üstelik kullanım olarak diğer çöp torbalarına kıyasla hiçbir dezavantajı olmayan bir çöp torbası ürettik.” demiştir.

Patatesten üretilen poşetlerin dokusunun daha yumuşak olduğuna dikkati çeken Tiritoğlu, patates nişastasından ürettikleri çöp torbalarının günlük hayatta kullanılan poşetlerden görsel açıdan farklı ancak kullanım ve dayanıklılık açısından aynı olduğunu kaydetmiştir. Tiritoğlu, patatesten çöp poşeti imalatında seri üretim yaptıklarını dile getirerek, sözlerini, ”Geri dönüşüm zincirinin gıda ve organik atıkları da kapsayacak şekilde evden başlayarak yayılması ve cam, plastik, metal olan ambalaj atıklarının geri dönüştürülerek tekrar kullanılmasını sağlamak için herkesin kullanabileceği bir üründür.” diye tamamlamıştır.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.