2017 Haziran Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Dünyanın En Büyük ‘Yüzen’ Güneş Enerjisi Tarlası, Çin’de Kuruldu!

Çin, yenilenebilir enerjiye geçmek için büyük bir adım attı. Ülke dünyanın en büyük yüzen güneş enerjisi tarlasını kurdu.
Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi olarak dikkat çekiyor. Ülkenin başkenti Pekin’de, insan sayısı ve enerji için kullanılan maddeler, şehirde normal bir şekilde gezmeyi engellemeye başlarken, birçok insanın maske takarak dışarıya çıkmaya başladı. Tüm dünya ülkelerin örnek olacak bir davranışla denize boylu boyunca güneş enerjisi tarlaları yerleştiren Çin, bu tarlalardan enerjinin bir kısmını karşılamayı hedefliyor. Fosil yakıt tüketimini bitirerek yenilenebilir enerjiye geçmesi gereken dünya üzerinde kurulmuş en büyük güneş enerjisi tarlalarından birini kuran Çin, 21.5 milyon insanı barındıran Pekin’in enerji ihtiyacının bir kısmını karşılayacak.

• Temiz Bir Çevre İçin Yürüdüler
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü sebebiyle farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi. Doktor Nuri Bayar İlköğretim Okulu öğrencilerinin katıldığı ve Çark Caddesi boyunca devam eden yürüyüş Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın müzikleri eşliğinde Atatürk Parkı’nda hediye fidan dağıtımı ile son bulmuştur. Dünya Çevre Günü farkındalık yürüyüşü hakkında açıklama yapan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dünyanın dört bir yanında kutlanan bir gün olan Çevre Günü’nü Sakarya’da 200 çevreci öğrencimizle birlikte kutladık. Yaptığımız tüm etkinlikler doğayı koruma gibi büyük bir amaca hizmet ediyor. Bizde herkesin azda olsa doğaya katkıda bulunabilmesi için bugüne özel çeşitli fidanlar dağıttık. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi olarak çocuklarımızın geleceği ve temiz bir Sakarya için projeler üretiyor, sürdürülebilir olması için de gayret sarf ediyoruz. Farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediğimiz bu geleneksel yürüyüşümüzde bizlere eşlik eden öğrencilerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum ifadelerini kullanmıştır.

 

• İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık pil getirene zeytin fidesi hediye ediyor
Kampanya atık pillerin doğaya gelişi güzel atılması sonucu içindeki cıva, kadminyum, kurşun gibi ağır metallerin serbest hale geçerek doğayı kirletmesini önlemeyi amaçlamaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni projesi olan Atık Pil Kampanyası’nı duyurdu. 25 adet atık pili Büyükşehir Belediyesi’nin personel giriş kapısındaki kumbaralara atan katılımcılara zeytin fidanı hediye edilmektedir. Yıl boyunca topladıkları kullanılmış pilleri getirerek kampanyaya destek olan katılımcılara zeytin fidanı hediye ediliyor. Tartımlar sonucunda 9 kategoride dereceye girenleri ödülleri verilmiştir. Atık pillerin doğaya gelişigüzel atılması sonucu içindeki cıva, kadminyum, kurşun gibi ağır metallerin serbest hale geçerek doğayı kirletmesinin önlenmesi amacıyla düzenlenen kampanyaya büyük ilgi gösteren İzmirli çevre dostları, 2004 yılında 8.5 ton, 2005 yılında 6.5 ton, 2006 yılında 6 ton, 2007 yılında 8 ton, 2008 yılında da 8.6 ton, 2009 yılında 13.5 ton, 2010 yılında 21.1 ton, 2011 yılında 25 ton, 2012 yılında 27.6 ton, 2013 yılında 29.1 ton, 2014 yılında 33.6 ton, 2015 yılında 37,6 ton, 2016 yılında 37,8 ton atık pil toplamıştı.

 

• Saniyede 47 kilogram plastik deniz ve okyanuslara nehirler ile taşınıyor
Çoğunluğu Asya’da bulunan sadece 20 nehir okyanusa karışan plastiğin üçte ikisini taşımaktadır.

Deniz ve okyanuslara karışan plastiklerin miktarı ve hangi yollarla hangi oranda bu su kaynaklarına ulaştığı konusunda hala bir çok bilinmez bulunmaktadır. Araştırmaya göre, her yıl sadece okyanuslara 1,15 ile 2,41 milyon ton plastik nehirler tarafından taşınıyor. Okyanusa dökülen yaklaşık 40.760 nehri inceleyen araştırma, çoğunluğu Asya’da bulunan sadece 20 nehrin bu plastiğin üçte ikisini taşıdığını öne sürüyor. Türkiye’de plastik geri dönüşümü ve atık yönetimi hakkında sağlıklı bir veri bulmak oldukça zor olmakla beraber Akdeniz’deki plastik kirliliği inceleyen bir araştırma bir kilometrelik alanda yüzen bir insanın 300 adet plastik parçası yutabileceğini, karaya vuran büyük canlıların midelerinden büyük poşet parçaları ve çuvallar çıktığını ortaya koymuştur.

 

• Türkiye’de bir ilk: Zonguldak’a dalga enerji santrali kurulacak
Zonguldak bölgesinde kalkınma çalışmaları yapan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) öncülük ettiği Pilot Dalga Enerji Santralinin kurulmasına yönelik çalışmalar başlamıştır. Kurulacak santral aracılığı ile dalga enerjisinden üretilmesi hedeflenen elektriğin deneme uygulaması, üretildiği yerin yanında bulunan Manolya Park’ta test edilecek.

Pilot dalga enerji santralinde üretilecek olan elektrik, Zonguldak Valiliğinin Milli Egemenlik Caddesi üzerindeki sahil kenarında 27 dönümlük alanda yapacağı Manolya Park’ta kullanılacak. Ücretsiz kurulacak tesisin 50 kilovatlık üretim yapması ve 25 hanenin elektrik ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Rüzgarın su yüzeyinde yaptığı salınım hareketi olan dalganın yüzeyinden ya da yüzey altındaki dalgaların basıncından elde edilen dalga enerjisi, güçlü ve sınırsız enerji kaynaklarından biridir, enerji üretirken çevreye herhangi bir atık bırakmaz.

 

• Akdeniz’de 4 metrekareye 1 atık düşüyor
Greenpeace’in çevreci gemisi Rainbow Warrior bu sene yaz yolculuğuna, “Daha az Plastik, daha çok Akdeniz” sloganıyla başladı. Greenpeace, İspanya karasuları boyunca yapacağı yolculuk sırasında Akdeniz’deki kirliliğe dikkati çekmek için plastik atıkların dev maketlerini taşıyacak. Greenpeace’in hazırladığı rapora göre de, Akdeniz havzasında 4 metrekareye 1 atık düşüyor.

 

• Hacı Bektaş’a 10 bin 80 ağaç dikilecek
Hacı Bektaş Veli Vakfı, “On İki Fidandan Ulu Bir Ormana” projesi kapsamında Hacıbektaş Belediyesi İle 10 bin 80 fidanı Hacı Bektaş’a dikecek. Bu yılın ekim ve Kasım aylarında yapılacak fidan dikimi konusunda vakıf başkanı Veliyettin Hürrem Ulusoy, “Yaşanılabilir bir dünyayı çocuklarımıza vaat etmezsek yarın başta çocuklarımız ve yol olmak üzere üzerinde yaşamış olduğumuz gezegen bizden davacı olur” ifadelerini kullanmıştır.

 

• Dünyanın ilk ‘yüzen çiftliği’ Hollanda’da kuruluyor
Hollanda denince ilk akla gelen görüntüler olan yel değirmenleri ve meralarda otlayan ineklere, kanal ve nehirler üzerinde yüzen çiftlikler de eklenecek olup, giderek artan nüfus ve büyük kentlerde tarım alanlarının hızla daralması nedeniyle Hollanda, su üzerinde yüzen çiftlikler kurmaya hazırlanıyor. Dünyanın ilk yüzen süt ürünleri çiftliğinin yapımına, ülkenin ikinci büyük kenti Rotterdam’daki Merwehaven’da kısa süre içinde başlanacaktır.
Floating Farm adı verilen çiftliklerden birinde 40 inek yer alacak. Diğer çiftlikte ise, 6 bin adet tavuk yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Çok sayıda kuruluşun destek verdiği proje, su açısından zengin olan ülkede hızla artan nüfus ve giderek daralan tarım alanları konusunda önemli bir alternatif olarak değerlendirilmektedir.

 

• Yozgat Atık Malzemelerle Süs Eşyası Yapıyorlar
YOZGAT’ın Sorgun ilçesi Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü ‘El Sanatları Teknolojisi, Yapma Çiçek ve Sepet Örme’ kursuna katılan kursiyerler, çöplere atılan reklam broşürlerinden sepet, vazo, saat, çiçek ve süs eşyası yaparak, atık kağıtları kazanç kapısına dönüştürmüşlerdir. Kursta usta öğretici olarak görev yapan Semiha Genel, Sorgun HEM ve İŞ-KUR işbirliğinde açılan kursa 25 kursiyerin katıldığını ve günde 8 saat kurs gördüklerini belirterek, çevre kirliliğinin de biraz olsun önüne geçtiklerine işaret ederken, Ürünlerimizi şimdilik, kursiyerlerimizin yakınları, eş, dost, ürünlerimizi görüp tanıyanlar ve birde buraya hediyelik eşya almak için gelenler görebiliyor. Bir süre sonra üretilen ürünlere de yoğun talep olacağını düşünüyorum ifadelerini kullanmıştır.

 

• Cezaevlerinde “Topraksız Tarım” Projesi Hayata Geçti
Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı, tarımsal üretimde üniversiteler ile iş birliği yaparak “Topraksız Tarım” projesini uygulamaya koydu. Isparta Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğüne kurulan her biri 390 metrekarelik üç ayrı topraksız tarım uygulamalarının yapıldığı serada salatalık, domates ve çilek üretimine başlandı. Dünyada birçok ülke tarafından uygulanan, Avrupa’da seralardaki sebze üretiminin büyük bir kısmının yapıldığı topraksız ortamda kaliteli sebze ve meyve üretimi, enerji tasarrufu ile birlikte sağlanıyor, verimsiz topraklar değerlendiriliyor ve çevre kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunuluyor. İşyurtları Kurumunca meslek sahibi olmayan hükümlülerin meslek sahibi olması için tarımsal konularda verilen eğitimlere “Topraksız Tarım” uygulaması eklenerek, bir yandan bu alanda eğitim almış kişi sayısının artırılması ve ülkemizde bu tarım uygulamasının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

 

• Almanlar Plastik Torbadan Vazgeçiyor
Büyük çevre kirliliğine neden olan plastik torba kullanımına karşı başlatılan mücadele netice vermeye başlamıştır. AB’nin plastik torbaya karşı başlattığı savaş ve üye ülkelerin aldığı önlemlerle plastik torba kullanımında ciddi gerileme görülmüştür. Avrupa Birliği tarafından 2025 yılına kadar üye ülkelerde, plastik poşet kullanımının yılda kişi başına 40 adede düşürülmesi hedefini Almanya yakalamaya başlamıştır. İki yıldır Almanya’da plastik poşetlerin paralı olması kullanımı ciddi manada düşürmüş olup, 2015 yılında ülke genelinde 5,6 milyar poşet kullanılırken 2016 yılında bu sayı 3,7 milyar adede düşürülmüştür. Federal Çevre Bakanlığı ve Almanya Ticaret Birliğinin (HDE) yaptığı anlaşmaya Alman işletmelerin büyük destek verdiği belirtilen araştırmada, özellikle moda ve kozmetik sektörünün çok kullanımlı tekstil ve kağıt torbalar üreterek plastik torba kullanımındaki düşüşe ciddi destek verdiği belirtmiş öte yandan para karşılığı satılan poşetlerde çevre dostu plastik kullanıldığına ve bundan dolayı da ciddi manada tasarruf sağlandığına vurgu yapılmıştır.

 

• Ömrünü Tamamlamış Lastikler Geri Dönüşüme Kazandırılıyor
Giresun Belediyesi ömrünü tamamlamış araç lastiklerini toplayarak bunları ekonomiye geri kazandırıyor. Atık lastiklerin çevreye zararının tartışılmaz bir gerçek olduğunu belirten Belediye Başkanı Atık lastikler, bulundukları yerde fare, sinek gibi haşerelerin üremesine olanak sağlamanın yanında, durdukları yerde toprağı kirletmekte, yandıkları zaman hava kirliliğine neden olmaktadır. Atık lastiklerin açık alanda uzun süre depolanması, doğaya rastgele bırakılması kanunlar ile yasaklanmıştır. Ancak ülkemizde atık lastikler çöplere atılmakta, boş alanlara bırakılarak çevre kirliliğine neden olunmaktadır. Giresun Belediyesi olarak biriktirdiğimiz lastikleri çevre ve insan sağlığına verdiği zararlarından dolayı geri dönüştürülmek üzere Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan lisanslı firmaya teslim edilerek, ülke ekonomisine katkı sağlamış oluyoruz. Çevre için büyük bir tehdit haline dönüşen lastikler geri dönüşüm işlemlerine tabi tutularak halı sahalardan oyun parkaların kadar her yerde kullanılabilir hale getiriyor. Belediye olarak biz de bu geri dönüşüme duyarlılık gösterdiklerini söylemiştir.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.