2017 Mart Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Atık Malzemeler Kostüm ve Aksesuar Oldu

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Down Sendromlular Günü etkinlikleri kapsamında ilçede özel bir rehabilitasyon merkezinde eğitim gören öğrenciler, atık malzemelerden yaptıkları kostüm ve aksesuarları sergilemiştir. İlçedeki özel bir alışveriş merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte yaklaşık 15 öğrenci ile bir hafta boyunca atık malzemeler toplanarak kostüm ve aksesuarlar hazırlanmıştır. Yapılan etkinlikle çevre kirliliğine dikkat çekmek istenmiş olup, atık çöp poşetlerinden, pet şişelere, kağıtlara kadar toplanan materyaller kostümlere dönüştürülmüş, aksesuarlarla da süslenmiştir. Öğrenciler kıyafetleri kendileri tasarlamışlar ve sahnede sergilemişlerdir.

 

• Akdeniz, Plastik Denizine Döndü;
2016 yılı Ekim-Aralık döneminde, ‘Mersin ve İskenderun Körfezi’nde Mikroplastik Kirlilik’ konulu bilimsel bir araştırma gerçekleşmiştir. Mersin ve İskenderun Körfezi’nde 7 ayrı noktada 20’şer dakikalık sürelerde bilimsel kriterlere göre 5 milimetreden daha küçük plastik poşet, kap, ambalaj gibi atıkları araştırılmış olup, geçtiğimiz günlerde çalışma tamamlanarak, uluslararası bilim dergilerinden Marine Pollution Bulletin’de yayınlanarak dünyaya duyurulmuştur.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nde görevli Dr. Sedat Gündoğdu bu alanda bir kilometrelik alanda yüzen bir insanın 300 adet plastik parçası yutabileceğini belirtmiş, bununla beraber plastik kirliliğinden dolayı özellikle karaya vuran büyük canlıların midelerinden büyük poşet parçaları ve çuvallar çıktığına dikkat çekmiştir. Araştırmada 700 adet deniz canlısı türünün risk altında olduğu ve küçük deniz canlılarının bu parçaları yediğini, bu canlılar ile beslenen balıkların da insanlar tarafından tüketildiği bilgisi yer almaktadır. Bu kirliliğin önüne geçmek için plastik kullanımının sınırlandırılmasını, tarımsal seraların plastik örtülerinin toplanmasını ve özellikle tek kullanımlık kullan-at plastiklerin kesinlikle yasaklanması gerektiğini belirtmiştir.

 

• Muratpaşa Belediyesi’nden ‘Çevreci Komşu Kartı’ uygulaması
Antalya – Muratpaşa Belediyesi, Çevreci Komşu Kartı ve Çocuk Köyü Projesi ile ilgili tanıtım toplantısı yapmıştır. Toplantıda konuşan Başkan Uysal, Ödüllü Ambalaj Atıkları Toplama Projesi kapsamında ‘Çevreci Komşu Kartı’ uygulamasını tanıtarak, geri dönüşümün; çevreye ve ekonomiye büyük bir etkisi olduğunu kaydederek bunu ‘Muratpaşa olarak nasıl değerlendiririz’ diye düşündüklerini ve sonunda böyle bir uygulamayı başlatma kararı aldıklarını söylemiştir. Türkiye’de çok ilkel bir yöntemle katı atıkların toplandığını ifade etmiş olan Uysal, “Geri dönüşüm atıkları, ilkel bir yöntemle sokaklarda toplanıyor. Sonra geri dönüşüm fabrikalarında ayrıştırılıyor. Bu da çok ciddi bir masrafa yol açıyor. Biz bunu evlere nasıl dağıtırız diye düşündük. Bunun için ‘Ödüllü Ambalaj Atıkları Toplama Projesi’ni hayata geçirdik” ifadelerini kullanmıştır.
Puanlar Çevreci Komşu Kartına
Bu proje çerçevesinde “Çevreci Komşu Kartı” çıkartmışlardır. “Bu kartı alan vatandaş, evlerinde biriktirecekleri ambalaj atıklarının hacmi kadar kartlarına belli puanlar yüklenecek. Vatandaş, kartında biriktirdiği puanlar ile belediyenin belirlediği marketlerde ya alışveriş yapacak ya da öğrencilere burs olarak verebilecek” ifadelerini kullanmıştır. Uygulama ile atıklar cam, plastik, metal, kağıt ve karışık olmak üzere beş gruba sınıflandırılarak, bir cam şişe 4 komşu puan iken, plastik atık 50, metal 15, kâğıt 20 puan olarak hesaplanıyor. Biriken her 100 puan bir lira olarak değerlendiriliyor. Belirlenen marketlerde 190 puan ile bir litre süt alınabiliyor. 90 puanla bir paket makarna, 60 puanla bir gazete alınabiliyor. Katı atık için belirli toplama günleri olacak, görevliler aldıkları katı atıkları cinsine göre tartarak karşılığında gelen puanları karta yükleyecek. Muratpaşa Belediyesi ise vatandaşı bu konuda bilgilendirmek için hazırladığı broşürleri dağıtacak. Uysal, uygulamayı pilot bölge olarak seçtikleri Memurevleri Mahallesi’nde deneyeceklerini, başarılı olması halinde Haziran ayında tüm Muratpaşa’ ya yayacakları bilgilerini paylaşmıştır. Çocuk Köyü Projesi
Çocukların elektronik oyuncaklarla oynayarak eğlenmesini çocukların gıdıklayarak eğlendirilmesine benzeten Uysal, “Çocuk Köyü’nde oyun alanları, yiyecekler tamamen doğal, fastfood yiyecekler olmayacak. Bir kaç kapalı spor alanı dışında oyun alanları tamamen açık olacak” demiştir.

 

• Gürsu’ya Çevreci Sistem
Gürsu Kent Meydanı’ nda, 1 adet, Zafer Meydanı’ nda 1 adet, Atatürk Caddesi üzerinde 1 adet ve Şehit Cengiz Topel Caddesi üzerinde 1 adet olmak üzere toplam 4 adet olarak hizmete sunulan sistem belirlenen yeni noktalarda da oluşturulmaya devam ediliyor. İkinci etap çalışmalar kapsamında belirlenen 20 noktada “Jaklı Liftli Yeraltı Çöp Konteyner Sistemi” hizmete sunulmaktadır.
Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen temizlik hizmetleri kapsamında hayata geçirilen projeyle, ilçenin tamamında çöp konteynerlarının yeraltına alınması hedeflenmiştir.
Kent kimliği açısından büyük önem taşıyan hizmet kapsamında; konteynerlarda oluşan kirlilik ve çevrede oluşan çöp yığınlarının neden olduğu çevre kirliliği önlenmiş, kent estetiği sağlanmış, çöp yığınlarının sebebiyet verdiği çevre kirliliği önlenmiş olacaktır.

 

• Çevre Kirliliği Yılda 1.7 Milyon Çocuğun Ölümüne Yol Açıyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ nün açıklamalarına göre çevre kirliliği her yıl 5 yaş altında 1.7 milyon çocuğun ölümüne yol açıyor.
WHO’nun raporunda, kirli su, kötü çöp temizliği, yetersiz sağlık bilgisi ve uygulamaları, açık ve kapalı alanların kirliliği ve yaralanmalar yüzünden, her yıl 1 aylık ile 5 yaş arasında 1.7 milyon çocuğun yaşamlarını yitirdikleri belirtildi. Bu ölümlerin önlenebilir olduğu belirtilen raporda, ölüme yol açan nedenler ishal, sıtma, zatürreenin başı çektiği belirtildi.
WHO Genel Direktörü Margaret Chan, çevre kirliliğinin özellikle küçük çocuklar için ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtmiş ve; kirli havaya, kirli suya karşı organları savunmasız ve bağışıklık sistemleri yeterince gelişmemiş, özellikle küçük çocuklar için çevre kirliliğinin ölümcül olabileceğini ve buna evdeki sigara dumanı da dahil olduğunu ifade etmiştir.

 

• Suyla çalışan araba geliyor!
Doğal kaynaklar hızla tükenirken, alternatif yakıt için çalışmalar da aynı hızla sürüyor. Otomobil üreticisi SEAT, devrim niteliğinde bir proje üzerinde çalışmaktadır. Bir otomobil üreticisi ve bir su yönetim şirketi ortak bir çalışmayla temiz çevre için önemli bir proje geliştirdi. Otomobillerin, atık sudan ayrılan biyoyakıtla çalışacağı belirtilmiştir.
İspanyol otomobil üreticisi SEAT ve su yönetim şirketi Aquila, atık sudan sürdürülebilir biyoyakıtlar üretebilen arıtma tesisleri geliştirmeye hazırlanmaktadırlar. Life Metamorphosis olarak bilinen proje, işlenmiş organik atıklardan biyoyakıt üretmeyi amaçlıyor. Bu projeyle, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) araçlara güç sağlamak için kullanılabilir ve karbondioksit salınımını yüzde 80’e kadar düşürebiliyor. Bu proje evlere, otobüslere, kamyonlara ve gemilere güç sağlamak için, ortaya çıkan bir biyoyakıt olan biyometan üretme temeline kurulmuştur. . Life Metamorphosis, diğer bazı projeler gibi, anaerobik sindirim (AD) adı verilen bir süreçte, katı atıkların parçalanması için bakteriler kullanarak biyometan toplanmasıdır.

 

• Naylon poşet yasaklanıyor.
Naylon poşet kullanımı yasaklanıyor. Açıklama Türkiye Perakendeciler Fedrasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, düzenlediği basın toplantısında sektöre ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Naylon poşetlerin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren marketlerde ve giyim, ayakkabı gibi tüm mağazalarda yasaklanacağını dile getirmiştir, bu konuda kısa süre önce Müsteşar Mustafa Öztürk’ü ziyaret ettiklerini ve son gelişmeleri değerlendirdiklerini ifade etmiştir.
Fileler Geri Dönüyor
Altunbilek, “Alışverişlerde müşterilerimizi file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz. Geçiş sürecinde karton veya bez alışveriş torbası hediye edeceğiz. Avrupa’da yasak olduğu için müşteriler alışverişe gelirken alacakları ürünleri koyacakları file veya kaplarla geliyor.” İfadelerini kullanmıştır.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.