2017 Mayıs Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Havadan para kazanan girişimciler

Dünyada her yıl 5,5-7 milyon, sadece Çin ve Hindistan’da bu nedenle ölenlerin sayısı 3 milyon kişi hava kirliliğinden ölmektedir. Bu durum bazılarını şişelenmiş hava satın almak gibi olmadık çözümlere yöneltiyor. Kırsal alanlarda şişelere hava doldurup internet üzerinden pazarlayan şirketlerin sayısı giderek artmaktadır. Bunlardan biri Kanada’nın dağ havasını kutulayıp satan Vitality adlı şirket olup, 160 solukluk sekiz litrelik sıkıştırılmış dağ havasını 24 dolardan satmaktadır. Şirketin genel müdürü ise, şişelenmiş hava satışına esprili hediye konseptiyle başlandığını, ama talebin beklenmedik bir şekilde arttığını söylemiştir. Çin, Hindistan ve Güney Kore şirketin ana pazarları haline gelmiş, bugün Çin’e ayda 10 bin şişe hava satıyor ve bu sayıyı 40 bine çıkarmayı hedeflenmektedir. Yeni girdikleri Hindistan’da da ayda 10 bin şişe satış beklenmektedir. İngiltere’de de aynı işi yapan Aethaer adlı şirket, kır havasının şişesini 103 dolardan satmaktadır.

 

• ‘Yeşil Adımlar’ ile binlerce ağaç dikilecek
Jotun Türkiye’nin geliştirdiği yeni proje ile uygulamayı kullanan kullanıcılar yürüdüğü yol kadar ağaç dikecek. Yeşil Adımlar isimli uygulamayı telefonuna indiren kullanıcılar yürüdükçe aplikasyon üzerindeki yollar yeşile boyanıyor ve yeşile boyanan her dört kilometre için Jotun Türkiye bir ağaç dikiyor. Daha önceden yeşile boyanmış yollardan yürürseniz de yürünen her altı kilometre için bir ağaç dikilecek. 31 Temmuz’a kadar devam edecek olan proje kapsamında yürüme hedefine ulaşılırsa 10.000 ağaç dikilecek. Kazanılan ağaçlar, Balıkesir’in Gönen bölgesinde üç orman büyüklüğünde, Jotun Hatıra Ormanı’na dönüştürülecek. Bu uygulamaya çevrecilerin desteğiyle binlerce ağaç dikilmiş olacak.

 

• Çeşme’de deniz yakıttan temizlendi
İzmir’in Çeşme ilçesi açıklarında Lady Tuna adlı geminin karaya oturması ve 50 ton yakıtın denize sızmasıyla birlikte başlayan çevre kirliliğiyle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yakıtın temizlendiği ve denize girilebileceğine dair rapor vermiştir. Geçen aralık ayında, Panama bandıralı Lady Tuna adlı gemi, Çeşme açıklarında karaya oturdu. Ildırı kıyılarındaki çiftlikten balık toplayan nakliye gemisinden sızan 50 ton yakıt, turizm cenneti ilçenin denizini kirletmesinin ardından kazadan sonra temizlik çalışmaları başlatılmış olup, yakıtın temizlenmemesi durumunda ilçenin turizmin büylük zarara göreceği açıklamaları yapılmıştır. Yaklaşan yaz sezonu öncesinde Çeşme’nin gözde sahillerinden Ilıca ve Paşa Limanı’yla ilgili önemli bir açıklamayı da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yapmıştır. Temizlik çalışmalarının tamamlanmasıyla özellikle, Ildırı Körfezi, Yıldız Burnu, Ilıca ve Paşalimanı koylarında ölçümler yapılıp, analizler ve denizden alınan numunelerin detaylı incelemesinin sonuçları paylaşılarak 5 ayrı bölgede ölçümlerle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile TÜBİTAK rapor hazırlamıştır. Raporda, su değerlerinin, yönetmeliğe ve insan sağlığına uygun bulunduğu bilgisine yer verilerek, raporda, başta Ildırı olmak üzere, Paşalimanı, Ilıca ve Yıldız Burnu gibi alanlarda denize girilebileceği bilgisi verilmiştir.

 

Gediz’i Kurtaracak Tesislerden Biri Daha Faaliyete Geçiyor
MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Turgutlu’yu atıksu kaynaklı çevre kirliliğinden kurtarmak için 45 milyon 208 bin TL yatırım bedeli ile inşa edilen tesisi ziyaret ederek incelemelerde bulunmuştur. Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yaşar Coşkun, daha temiz bir Gediz için inşa edilen Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi’ni ziyaret etmiştir. 45 milyon 208 bin TL gibi dev bir yatırım bütçesinin ayrıldığı tesis, günde 33 bin metreküp atıksuyu arıtarak geleceğe temelleri sağlam bir Manisa inşa etmek için de yardımcı olacak. Böylece, Manisa’nın büyük ilçelerinden biri olan Turgutlu, atıksu kaynaklı çevre kirliliğinden kurtarılacaktır.

 

• Avustralya Açıklarında Büyük Bir Petrol Sızıntısının Gerçekleştiği Ortaya Çıktı
Avustralya açıklarında araştırma yapan gaz regülatörü, 2016 yılının Nisan ayında yaklaşık 10 bin 500 litre petrol sızıntısının yaşandığını belirtmiş fakat nerede ve hangi şirket tarafından gerçekleştirildiğinin bilgisini paylaşmayı reddetmiştir. Avustralya’nın açık denizlerinde bulunan petrol ve gaz rezervlerinden 2016 yılında iki ay boyunca sızıntı gerçekleştirildiğinin bilgisi verildi. Sızıntı boyunca okyanusa karışan ve çevre kirliliğine neden olan petrolün yaklaşık 10 bin 500 litre olduğu tahmin ediliyor. Fakat tespiti gerçekleştiren gaz regülatörlerinden kamuya yönelik açıklama yapılmıyor ve hangi şirketin buna sebep olduğu söylenmemektedir.

 

• Mavi bayrak alan plajlar belli oldu
TÜRÇEV’ den yapılan yazılı açıklamada 454 plaj, 22 marina ve 13 yatta mavi bayrak dalgalanacağı, Antalya’nın 200 ve Muğla’nın 101 mavi bayrak ile lider iller olduğu bildirilmiştir. Bu yıl mavi bayrak sayısının arttığı Türkiye’de kazanan tesis ve yatların ödüllerinin haziran ayında düzenlenecek törenle verileceği belirtilmiş olup, Türkiye’nin dünyadaki sıralama sonuçlarının ise Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’na (FEE) üye olan 49 ülke ile birlikte açıklanacağı dile getirilmiştir. Açıklamada, ülkemizde TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen mavi bayrak programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı koordinasyonunda dünyada 49 ülkede uygulanıyor. Merkezi Danimarka Kopenhag’ ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı, 2017 yılında mavi bayrak programını uygulayan diğer tüm ülkelerin ödüle hak kazanan plaj ve marina sayılarını 25 Mayıs’ta açıklayacağını bildirerek, Mavi Bayrak Programı uluslararası alanda 1987 yılında, ülkemizde ise 1993 yılında uygulanmaya başlanmış olup, Mavi Bayraklı plajlar önemli kriterlere sahiptir ifadeleri kullanılmıştır. Antalya 200, Muğla 101, İzmir 51, Aydın 27, Balıkesir 22, Çanakkale 11, Mersin 10, Samsun 6, Ordu 4, Tekirdağ 4, Kocaeli 4, Yalova 4, İstanbul 2, Adana 2, Düzce 2, Kırklareli 1, Sakarya 1, Zonguldak 1 ve Van 1 mavi bayrağa sahiptir.

• Marmara Denizi Canlı İzlenecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, TÜBİTAK ile Marmara Denizi’ni canlı izleyeceklerini belirterek, Marmara Denizi’nin tüm fotoğrafını çıkarıp yol haritasını ve eylem planını ortaya çıkartacaklarını belirtmiştir, enerji ve su yoğun sanayileşmeden, enerji az yoğun sanayileşmeye dönülmesi için özellikle atıkların veya ıskarta malzemelerin diğer sanayide kullanılmasıyla ilgili bakanlık olarak bir dizi çalışmalar yaptıklarını söylemiştir. Türkiye’nin 65 noktasında çimento sanayisinin olduğunu aktaran Öztürk, “Enerji yoğun bir sanayi kolu olan bu sektörde, özellikle atıklarımızı, arıtma çamurlarımızı çevreyle uyumlu, çevreyi kirletmeden nasıl değerlendirelim ki karbondioksit salınımını minimize edelim. Bu konuda da bakanlık olarak çalışma yapıyoruz.” İfadelerini kullanmıştır. Marmara’da değişik ve özellikle belli mevsimlerde ciddi kirliliklerin oluştuğuna işaret ederek, TÜBİTAK ile birlikte Marmara Denizi’ni online izleyeceklerini, Marmara Denizi’nin tüm fotoğrafını çıkarıp, yol haritasını ve eylem planını ortaya çıkaracaklarını, böylece önümüzdeki süreçte alınması gereken önlemleri de belediyelerimiz, sanayicilerimiz ve tüm paydaşlarımızla birlikte uygulamaya konulacağını ifade etmiştir.

 

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.