2017 Nisan Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Çatılar ‘enerji santrali’ oluyor; vatandaş elektriğin fazlasını satabilecek

Evlerin, apartmanların, iş yerlerinin çatılarına kurulacak güneş panelleri ile herkesin elektrik üreticisi olmasının yolu açılmıştır. Taslak düzenlemeye göre, küçük üreticiler de çatılarına panel kurarak kendi elektriğini üretebilecek, ihtiyaç fazlasını şebekeye vererek para kazanabilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 10 KW’ye kadar üretim yapan güneş enerjisi panellerinin sisteme enerji satabilmesini sağlayan düzenleme için taslak hazırlamıştır. Özellikle apartman ve siteleri ilgilendiren düzenlemeyle, vatandaşlar güneşten kendi elektrik ihtiyacını karşılayabilecek, ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye vererek para kazanabilecek. Taslağa göre, uygulamadan yararlanmak isteyenler şebeke işletmecisine başvuracak, güneş enerjisi üretim tesisi, tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanacaktır. Her abonelik için bir başvuru yapılacak. Elektrik şirketleri çağrı mektubuyla taleplere karşılık verecek. Projenin onaylanmasından sonra 90 içinde kurulacak sistem resmi kurumlara onaylatılacak.

 

• Sera gazı emisyonu 2015 yılında 475,1 milyon ton
Türkiye İstatististik Kurumu’ nun verilerine göre 2015 yılında toplam sera gazı emisyonu karbondioksit (CO2) eşdeğeri 475,1 milyon ton olarak hesaplanmıştır. Kişi başı sera gazı emisyonlarının arttığına dikkati çeken kurum, 2015 yılı emisyonlarında en büyük payın enerji kaynaklı olduğu açıklamıştır. Sera gazı emisyon envanteri sonuçlarına göre, 2015 yılında toplam sera gazı emisyonu CO2 eşdeğeri olarak 475,1 milyon ton (Mt) olarak hesaplanmış olup, 2015 yılı emisyonlarında CO2 eşdeğeri olarak en büyük payı %71,6 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken, bunu sırasıyla %12,8 ile endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, %12,1 ile tarımsal faaliyetler ve %3,5 ile atık takip etmiştir. CO2 eşdeğeri olarak 2015 yılı toplam sera gazı emisyonu 1990 yılına göre %122 artış göstererek, 1990 yılında kişi başı CO2 eşdeğer emisyonu 3,88 ton/kişi, 2015 yılında 6,07 ton/kişi olarak hesaplanmıştır.

 

2017 Atık Yönetimi Sempozyumu Düzenlendi
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü öncülüğünde, atık yönetimi ile ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi ve ilgili paydaş gruplarla (üniversiteler, özel sektör, STK’lar, oda ve birlikler, enstitüler, belediyeler) bilgi alışverişinde bulunulması ve atık yönetimi alanındaki yeniliklerin değerlendirilmesi amacı ile 26 Şubat-02 Mart 2017 tarihleri arasında, Antalya’da 1000 kişinin üzerinde katılım ile “2017 Atık Yönetimi Sempozyumu” düzenlenmiştir.

 

• Numune Alma Eğitimleri 12-19 Mayıs 2017 Tarihleri Arasında Antalya’da Düzenlenecek
Çevre ve Şehircilik Genel Müdürlüğü, Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı tarafından her yıl çevre sektöründe faaliyet gösteren özel ve kamuya ait laboratuvar personeli için düzenlenen “Numune Alma Eğitimleri” 12-19 Mayıs 2017 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek. Teorik ve uygulama içerikli olan eğitim sonunda sınava tabi tutulan katılımcılardan başarılı olanlar 5 yıl süre ile geçerli olan “Numune Alma Kimliği” ile” Numune Alma Yetki Belgesi ” almaya hak kazanacaklardır.
Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi 12-15 Mayıs 2017
Arıtma Çamuru, Toprak, Katı Atık, Atık Yağlar ve İzolasyon Sıvılarından Numune Alma Eğitimi 15-19 Mayıs 2017
Emisyon-İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi 12-16 Mayıs 2017

 

• Alışveriş Poşetlerine İlişkin Olarak Son Günlerde Basına Yansıyan Hususlara İlişkin Açıklama
Kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde arttırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle atık yönetimi hiyerarşisinde ilk sırada yer alan “önleme” prensibi kapsamında birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de plastik poşetlerin gereksiz kullanımın engellenmesi için bir takım önlemlerin alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca plastik poşetlerin kullanımının azaltılmasına ilişkin planlanan düzenleme, 2015/720 sayılı Hafif Plastik Taşıma Torbalarının Tüketiminin Azaltılmasına ilişkin AB Direktifine uyum kapsamında revize edilmekte olan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağında ele alınmıştır. Hazırlanan Taslak Yönetmelik doğrultusunda alışveriş poşetlerinin tamamen yasaklanması söz konusu olmayıp, evsel atıklar içerisinde yaklaşık % 10 oranında bir miktar oluşturan poşetlerin gereksiz kullanımının engellenerek atık oluşumunun önlenmesi amacıyla 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Ülkemizde halihazırda bazı satış noktalarında uygulanan plastik alışveriş poşetlerinin satış noktasında ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Bu mevzuat halen taslak aşamada olup kurum ve kuruluşların görüşlerine açılmıştır.

 

YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER
 

Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği
Egzoz gazı emisyon ölçümlerinin takibinin sağlanması, ölçüm yaptırmayan taşıtların tespiti ve usulsüz ölçümlerin önüne geçilmesi amacıyla, Bakanlıkça “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi” çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi ile egzoz gazı emisyon ölçümleri dijital ortama aktarılacaktır. Bu kapsamda, Bakanlığın bastırdığı egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatı ortadan kalkacak, ölçümlerin takibi yazılım sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. Bu sayede pul ve ruhsat basım ve dağıtım maliyetleri ortadan kalkacak ve sahte pul ve ruhsat kullanımının da önüne geçilecektir. Trafikte seyreden motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak, ölçümler yaparak kontrol etmek ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği” 11/03/2017 tarihinde yayımlanmıştır.

 

• Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Ülkemizde atıkların yakılmasının çevre üzerine olabilecek olumsuz etkilerini, özellikle hava, toprak, yüzey suları ve yeraltı sularında emisyonlar sonucu oluşan kirliliği ve insan sağlığı için ortaya çıkabilecek riskleri uygulanabilir yöntemlerle önlemek ve sınırlandırmak amacıyla Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik 06.10.2010 tarihli ve 27721 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yakma tesislerinde atıkların yakılmasına yönelik getirilen %40 şartı 2000/76/EC sayılı Atık Yakma Direktifi ile uyumlu şekilde sadece tehlikeli atıklar için olacak şekilde değiştirilerek atıkların çimento fabrikalarında enerji geri kazanımı amacıyla değerlendirilebilmesi yönünde büyük bir adım atılmıştır. İlave olarak, tek tür atık yakan tesisler ile atık kodu ilave edecek olan tesislerin tekrardan çok uzun süreli deneme yakmaları yapmasına gerek kalmadan daha kısa süre içerisinde ölçümlerin gerçekleştirilmesini sağlayacak şekilde mevzuat değişikliği yapılmıştır. Ayrıca, atık sektörünün dinamik yapısı kapsamında gelişen teknoloji ve sektör şartları çerçevesinde güncellenen atık mevzuatına uyum amacıyla Yönetmelik metninde gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan değişiklikler 07/04/2017 tarihli ve 30031 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

• Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği
Stratejik Çevresel Değerlendirme, sürdürülebilir kalkınma modeline hizmet edecek en önemli çevre koruma araçlarındandır. Stratejik Çevresel Değerlendirme, stratejik seviyedeki kararların; plan ve programların olası olumsuz etkilerini değerlendirmek ve ortadan kaldırmak için kullanılan bir yaklaşım. Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği ile çevre kirliliğinin oluşmadan önlenmesi ve sürdürülebilir bir gelecek için “çevre duyarlı kalkınma” hedefleniyor. Günümüzde Stratejik Çevresel Değerlendirme, dünya çapında pek çok ülkede uygulanıyor. Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği, 2001/42/EC sayılı Avrupa Birliği Stratejik Çevresel Değerlendirme Direktifi ile uyumlaştırılarak tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanmıştır.

 

• Atıktan Türetilmiş Yakıt, Ek Yakıt ve Alternatif Hammadde Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
20.06.2014 tarihli ve 29036 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atıktan Türetilmiş Yakıt, Ek Yakıt ve Alternatif Hammadde Tebliği ile atıkların alternatif hammadde olarak kullanılması, atıktan türetilmiş yakıt hazırlanması ve bu hazırlama tesislerinde bulunması gereken asgari şartlara ilişkin teknik, idari ve uyulması gereken genel kurallar ile atıktan türetilmiş yakıt kullanımı ve beraber yakma tesislerinde ek yakıt olarak kullanılacak atıklara ilişkin esaslar belirlenmiştir. Tebliğin uygulanması sırasında karşılaşılan sorunların aşılması ve yürürlüğe giren diğer atık mevzuatı ile uyumun artırılması amacıyla Tebliğ metninde gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan değişiklikler 13/04/2017 tarihli ve 30037 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.