2017 Şubat Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

1180 Metre Derinlikte Jeotermal Su Bulundu

SAKARYA’da yaklaşık 1 yıldır sürdürülen jeotermal kaynak arama çalışmaları sonucunda Sapanca’da 1180 metre derinlikte 40 derece sıcaklığı olan su bulundu.
Sakarya’da 1 yıldan bu yana 3 farklı noktada Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekiplerince jeotermal kaynak arama çalışmaları sürdürülüyor. Sondaj çalışmaları kapsamında bugün Sapanca Uzunkum mevkiinde 1180 metre derinlikte sıcak suya ulaşıldı. Uzmanlar ilk belirlemelere göre termal suyun yaklaşık 40 derece sıcaklığında olduğunu, debisinin de 10-15 litre arasında olduğunu tespit etti.
1 yıl kadar önce Sakarya’da 3 noktada sıcak su arama faaliyetlerinin başlamış olduğu ve 2’sinde olumlu sonuç alındığını ifade etmiş olan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Daha önce Akyazı’da, şimdi de Sapanca’da bin 100 metre derinlikte sıcak su temin etmiş olduk. Sapanca’mıza ve Sakarya’mıza özellikle turizm potansiyeli açısından önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.” İfadelerini kullanmıştır.

 

• Karadeniz’de 59 Balığın Nesli Tükendi!
“Karadeniz’de Nesli Tükenmek Üzere Olan Canlı Türleri, Sebepleri ve Alınacak Önlemler” panelinde 161 balık türünden 59’unun nesli tükendiği, derhal önlem alınması gerektiği söylendi. Akçakoca Belediyesi tarafından düzenlenen “Karadeniz’de Nesli Tükenmek Üzere Olan Canlı Türleri, Sebepleri ve Alınacak Önlemler” konulu panelde söz alan panelistlerin ortak görüşü “Karadeniz en kısa zamanda koruma altına alınmalıdır” oldu.
Panele katılan Su altı dalış uzmanı ise, 38 yıllık milli bir dalgıç olarak denizde bazı türleri hiç görmediğini, çoktan neslinin tükendiğini belirterek, bilinçsiz yapılan avlanmanın balık neslinin tükenmesinde önemli rol oynadığının altını çizerek zor üreyen ve ancak temiz denizlerde yaşayabilen köpek balıklarının balıkçıların bilinçsizce ağlarına takılmaları yüzünden yok olmayla yüz yüze kaldıklarını, Uzakdoğu pazarına kuyruk ve solungaçlarının satılması yüzünden bu türün de tükenme noktasına geldiğini söylemiştir.

 

• Temizlenen Eber Gölü Hayat Buldu
Afyonkarahisar’ın doğal güzelliklerinden olan ve birinci derece doğal sit alanı ilan edilen Eber Gölü, şehirde kurulan Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden gelen temiz atıksu ile yeniden hayat buldu. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Civardaki çöpler toplanıp sıkıştırılıyor ve tesise gönderiliyor. Orada çöp gazından elektrik üretiyoruz, belediye buradan nakliye, çöp taşıma masraflarını çıkarıyor.” ifadelerini kullanmıştır.
Çevre ve Orman Bakanlığı görevini yürüttüğü yıllarda Eber Gölü’nün temizlenmesi için 7 paketten oluşan eylem planı hazırladıklarını da belirtmiştir. Bakan Erdoğlu, Eber Gölüyle ilgili çalışmaların ve denetimlerin devam ettiğini aktararak, dünyada başka yerde olmayan bitki türü Eber Sarısı’nı da koruma altına aldıklarını belirtmiştir.

 

• Çöpten 400 bin konutun elektriği çıkıyor
Katı atık düzenli depolama alanlarında faaliyet gösteren 28 tesisten elde edilen yıllık 1 milyon 386 bin megavatsaat elektrikle, 400 bin konutun ihtiyacı karşılanabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde yurt genelinde oluşturulan katı atık düzenli depolama alanlarında faaliyet gösteren 28 tesiste, yılda 1 milyon 386 bin megavatsaat elektrik enerjisi üretiliyor. Bu enerji ile yaklaşık 400 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.
Özellikle büyükşehirlerin en önemli sorunlarından biri olan katı atık konusunda yürütülen geri dönüşüm çalışmalarında olumlu sonuçlar alınıyor. Belediyelere, atıkların geri dönüşümüne yönelik tesisler kurması için hibe desteği sağlayan bakanlık, tesislerin projelendirme aşamalarından düzenli denetimlerine kadar tüm süreçleri koordine ediyor. Atıkların düzenli depolanması, kaynağında ayrıştırılması, enerji elde edilmesi ve geri kazanılmasına yönelik yürütülen faaliyetler sayesinde çevreyi korumanın yanı sıra Türkiye ekonomisine de katkı sağlanıyor.

 

• Çöpten 18.5 Milyon Kw/h Elektrik Üretildi
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Orduzu bölgesinde eski çöp döküm alanında kurulan Çöpgaz Elektrik Santrali’nde 2016 yılında 18 milyon 481 bin 141 KW/h elektrik enerjisi üretildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin Çöpgaz Elektrik Üretim Santrali birçok alanda kazanım sağlıyor. Üretilen 2.2 MW elektrik üretimiyle milli ekonomiye önemli katkı sunan santral sayesinde ayrıca doğaya salınacak olan zararlı gazlar da engelleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmede havası Türkiye’nin en temiz illerinden birisi olan Malatya’nın, havasının temizliğinde bu tesisin de önemli katkısı bulunuyor.
Öte yandan Türkiye genelinde örnek teşkil eden Çöpgaz Elektrik Santrali, 2016 yılında Türkiye İçin Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TURSEFF) Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından “Sürdürülebilir Enerji Yatırımları Üstün Başarı Ödülü” ile ödüllendirildi.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.