2017 Temmuz Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Panda Şeklindeki Dünyanın En Sevimli Güneş Tarlası Çin’de Kuruluyor

Güneş panellerinin kurulumu size de sıradan geliyorsa, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Datong şehrinde bulunan ve Çin’in en değerli hayvanının şeklini almış Panda Enerji Santralini görmemişsiniz demektir. Panda Yeşil Enerji ve Birleşmiş Milletler Gelişme Programı (UNDP) ile birlikte geliştirdiği proje ile kurulan tarlanın ilk kısmı elektrik üretmeye başlamıştır.

Panda Enerji Santrali 100 MW gücünde, bu da yaklaşık 15 bin evin elektriğini üretebilecektir. Pandanın kollarını ve kulaklarını oluşturan siyah renkli güneş panelleri tek kristal yapılı silikon güneş pillerinden yapılırken, karnını ve yüzünü oluşturan gri kısımlar ise ince yapılı güneş pillerinden yapılmış. Yenilebilir ve temiz enerji üretiminin yanında panda güneş santrali Çinli gençlere sürdürülebilir gelişmeyi tanıtmayı da amaçlıyor. Elektrik santrali ile birlikte kurulan eğitim merkezi okullardaki çocukların burayı ziyaret edip, güneş enerjisi hakkında bilgilenmesini sağlanacaktır.

Yetkililer Panda Güneş Tarlasının 1 milyon tondan fazla kömürün yakılmasının ve yaklaşık 3 milyon ton karbon salınımının önüne geçeceğini belirtiyor. Bu proje aynı zamanda 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu Girişimi’nin de bir parçası. Yetkililer bu gibi projelerin Çin’in birçok noktasına hatta Çin dışında bazı Avrasya ülkelerine de kurulabileceğini belirtilmektedir.

 

• Yüksek Teknolojili ‘Şehir Ağacı’ Havayı 275 Ağaçtan Daha İyi Temizliyor

Hava kirliliği günümüz şehirlerinde en büyük problemlerindendir. Düşük hava kalitesi astım gibi kronik hastalıkları tetiklerken, yürümeyi, bisiklet sürmeyi ve dışarıda zaman geçirmeyi zorlaştırıyor. Buna en basit ve en doğal çözüm yeşil alanlar yaratmak olsa da, maalesef bu yeşil alanlar büyük şehirlerde çoğunlukla konut projelerine dönüşüyor.

Bu dönüşüm her ne kadar şehrin kapasitesini artırsa da, aynı zamanda hava kirliliğini daha da artırıyor. Bu sorunu gören bir Alman firması ilgi çekici bir çözüm önerisi sunmaktadır. Biyoloji ve doğanın gücü ile “nesnelerin interneti” (IoT) teknolojisini bir araya getiren “Şehir Ağaçları” (CityTree) Green City Solutions adlı startup’ın büyüyen şehirlere bir çözüm önerisi olmuştur. Kendi enerjisini güneşten sağlayan “Şehir Ağacı”, yağmur suyunu toplayıp otomatik olarak kendini sulayabiliyor. Green City Solutions şimdiye kadar 20 adet “ağacı” Oslo, Paris, Brüksel ve Hong Kong gibi şehirlerde kurulmuş. Uzmanlar “Şehir Ağaçlarının” her ne kadar yeşil alanların yerini tutmasa da, bu halihazırda beton ormanı bölgelere yeni bir soluk getirebilecek be hava kirliliğinin etkisini azaltabilecek yaratıcı bir çözüm olarak görmektedirler.

 

• 8,3 Milyar Ton Yeni Plastik Ürettik

1950 yılında 2 milyon ton olan yıllık plastik üretimi 2015 yılında 380 milyon tona yükselmiş durumdadır. 2015 yılı itibarıyla insanlar 6,3 milyar ton plastiği çöpe attı. Yani üretilmiş plastiklerin yüzde 75’inden fazlasını.

Plastik, ikinci dünya savaşından bu yana günlük yaşamımızın neredeyse tamamında kullandığımız bir ürüne dönüştü. Sorun ise plastiğin doğada kaybolmaması. En azından insanlar için önemli olabilecek bir zaman içerisinde. Geri dönüşüm ise bir nebze yardımcı oluyor. Çünkü bu süreç de sadece dünyanın plastikler ile dolma süresini ertelemeye yarıyor.

Bilim Dergisi Science Advances’a göre insanlar 1950 yılından bu yana toplamda 8,3 milyar ton yeni plastik üretti, bu üretimin yarısı sanayileşmenin de etkisi ile son on yılda gerçekleşmiştir. Atılmış plastiklerin ise sadece 9’u geri dönüşüm işleminden geçerken yüzde 12’si ise yakılmıştır. Şu an dünya üzerinde yaklaşık 5 milyar ton plastik çöp bulunmaktadır. Georgia Üniversitesi Profesörü Jenna Jambeck yaptığı değerlendirmede 2050 yılında dünya üzerinde 12 milyar ton plastik olacağını söylemektedir. Bu ise şu an dünya üzerinde her bir kişi başına orta büyüklükteki bir araç kadar plastik çöp düşmesi anlamına gelmektedir.

 

• Çinliler 2030’da temiz havaya kavuşabilir

Çin’in, temiz enerji konusundaki politikalarını sürdürüp planlanan projeleri hayata geçirmesi halinde 13 yıl sonra ülkedeki hava kirliliği sorununun çözülebileceği bildirilmiştir.

ABD, Çin ve Fransa’dan bilim adamlarının, sonuçları “Science Advances” dergisinde yayımlanan ortak araştırmasına göre, Çin’de havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM 2,5 değeri geçen yıllarda zirveye ulaşarak metreküp başına 60 mikrogram değerini gördü ve tekrar düşüş ivmesine başlanmıştır.

Kentlerdeki nüfusun, doğalgaz ve elektrik gibi temiz enerji kaynaklarına yönelip ısınmak için kömür kullanımını azaltması yoluyla PM 2,5 değerinin, metreküp başına ortalama 5 mikrograma kadar düşürülebileceği ifade edilen araştırmada, mevcut çevre düzenlemelerinin, ülkenin sanayi hareketinin başlatıldığı, havanın temiz olduğu 1980’li yıllardaki haline geri dönmesini sağlamak için yeterli olduğu kaydedilmiştir.

 

• Avrupa Modeli Çöp Sistemi Yaygınlaşıyor

Çankaya Belediyesinin başlattığı “Yeni Sistem Çöp Konteyneri” uygulaması Çankaya’da hızla yayılıyor. Yeni sistemde yerleştirilen konteyner sayısı bin 640’a ulaşmıştır.

Çankaya Belediyesinin başlattığı Avrupa modeli “Yeni Sistem Çöp Konteyneri” sistemi Çankaya’ya hızla yayılmaya devam etmektedir. Bugüne kadar Oran, Atatürk, İlkbahar, Dikmen, Yıldızevler, Hilal, Sancak, Kızılırmak ve Yüzüncü Yıl gibi mahallelerde vatandaşların hizmetine sunulan konteynerler, son olarak Çiğdem ve Mustafa Kemal Mahallelerine de yerleştirilmiştir. Soğuğa ve güneş ışınlarına karşı dayanıklı olan konteynerler, alt kısımlarında, atık çöp sularının dışarı sızmasını engelleyen 250 litrelik depoyu da barındırıyor. 3 metreküp kapasiteli konteynerler, kullanım kolaylığı ve boşaltma esnasındaki sessizliği ile görüntü ve gürültü kirliliğini de önlemektedir.

 

• Güney Koreli Bilim Adamlarından Yeni Buluş

Güney Koreli bilim adamlarının, sanayi atıklarının geri dönüşümünü sağlamak için deniz suyundan kıymetli metalleri geri kazanmada kullanılacak bir malzeme geliştirdiği bildirildi.

Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden bir ekip, deniz üzümlerinden ilham alarak geliştirdikleri bir materyalle, zararlı bir malzeme kabul edilen krom filtreleme sırasında denizde akışkan hale gelmiş altının yüzde 99’unu geri kazanmayı başarmıştır. Deniz suyunu filtreleyerek beslenen deniz üzümlerinin filtrelemeyle beslenenler kategorisinde olduğu kaydedilmiş olup, bunların nadir metalleri toplamak için kullanıldığının bilindiğine işaret edilerek, yalnızca deniz üzümlerinin kanından çıkarılan Tunichrome isimli bu maddenin çıkartılması sırasında araştırmacıların problemlerle karşılaştığı ve çok az miktarda elde edilebildiği öğrenilmiştir. Güney Koreli bilimadamlarının bu zorluğu, ‘tunichrome’a benzer fonksiyona sahip olan Chitin ve Gallic asiti birleştirerek yeni bir malzeme geliştirdiği ifade edildi. Chitinin karides, yengeç gibi deniz kabuklularında bol miktarda bulunan bir malzeme olduğu belirtilerek, Güney Kore Denizcilik Bakanlığı, yeni bulunan malzemenin halen deniz suyundan kıymetli metalleri toplamak için kullanılan zehirli malzemenin yerini alabileceğini açıklamıştır.

 

• Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanımı Projesi Hayata Geçiriliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı ile ilgili projeyi hayata geçiriyor.
Bakanlık, kentsel ve endüstriyel arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı için ulusal ve uluslararası uygulamaların ve standartların araştırılarak ülkemize özgü arıtılmış atıksuların her türlü yeniden kullanımı için gerekli olan yasal çerçeveyi oluşturmaya yönelik teknik ve idari kriterlerin önerilmesi amacıyla Selçuk Üniversitesi ile protokol imzalamıştır.

Haziran ayı içerisinde imzalanan protokol ile Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanımı Projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında; arıtılmış atık suların yeniden kullanımına ilişkin uluslararası mevzuat ve uygulamalar değerlendirilecek ve bu kapsamda ulusal ve uluslararası mevzuat uygulamaları karşılaştırılacaktır. Ulusal mevzuat revize edilecek olup atık suların yeniden kullanım kategorilerinin her biri için uygulanabilecek alternatif arıtma teknolojileri, su kalite kriterleri, izleme sıklıkları ve depolama yapılarak yeniden kullanımı halinde depolama kalite kriterleri belirlenecektir. Atık suların yeniden kullanımında mevcutta uygulanan arıtma teknolojileri değerlendirilecek ve yeniden kullanım alanlarının her biri için kılavuz, el kitabı ve broşürler hazırlanarak, arıtılmış atıksuların yeniden kullanımında fayda-maliyet analizi yapılacaktır. 2017 yılı sonuna kadar bitirilmesi planlanan söz konusu projenin ayrıca, atıksu kaynaklı çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlayacağı, özelleştirme için fırsatlar sunacağı, temiz su kaynaklarına olan talebin azalmasına sebep olacağı ve bu sayede ulusal kalkınmaya katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

 

• Çevre Mühendisleri İçin Çevre Görevlisi Uzaktan Eğitimi Başvurusu

Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik kapsamında 17 Temmuz – 04 Ağustos 2017 tarihleri arasında Çevre Görevlisi Eğitimi başvuruları alınarak, uzaktan eğitimle “Çevre Görevlisi Eğitimi” düzenlenecektir.

 

 

• Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlanmıştır

18/07/2017 tarihli ve 30127 sayılı Resmî Gazete’ de Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır.

• Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlanmıştır

28/07/2017 tarihli ve 30137 sayılı Resmî Gazete’ de Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.