2018 Ağustos Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun

• İklim Değişikliği Kadar Ciddi; Azot Kirliliğine Bir Çözüm Bulunmuş Olabilir
 

Azot besin zincirimizin yapı taşlarından biri ve kompost, dışkı ve sentetik gübre şeklinde çiftçiler tarlalarda kullanılmakta ama buna rağmen bu atılan azotun sadece yarısı bitkilere ulaşmaktadır. Geri kalan azot ise topraktaki bakteriler tarafından sindirilip karbondioksitten 300 kat daha güçlü azot gazına dönüşüyor, ya da su kaynaklarına karışıp burada yosunların sayısını artırıp, ekosisteme zarar vermelerine yol açıyor.  Bu dev problem maalesef yeteri kadar dikkate alınmıyor ama gezegen kırmızı alarm vermiş durumdadır. Nature akademik jurnalinde yayınlanan yeni bir çalışma, azotlu gübrelerin su kaynaklarına ve buharlaşarak atmosfere karışmasının önüne nasıl geçebileceğimizi açıklamaktadır.Her ne kadar tahıl üretimi artsa da havaya ve toprağa karışan kimyasalların da sayısı bir o kadar artmış durumdadır. Standford Üniversitesi ve Çin Bilim Akademisi tarafından yapılan çalışma ise fazla azot kullanımı olmadan da yüksek randımana sahip olabileceğimizi savunmaktadır. Sonuçlar bize, yüksek randımanlı çeltikte hiperaktif bir şekilde çalışan ve azot alımını yavaşlatan bir genin olduğunu gösteriyor ve uzmanlar bu karşı bir çözüm üretmiş durumdadırlar. Azot kirliliğinin özellikle büyük bir sorun olduğu Çin’de bu genin etkisinin daha az olduğu türler ıslah edilmeye başlanmıştır. Uzmanlar 5 yıl içerisinde bu çözümün seralar dışında çalışıp çalışmadığını görebilicek ve eğer çalışırsa belki azot için verilen kırmızı alarm sarıya inebilecek durumdadır.

• Tanıştıralım: Tamamen Geri Dönüştürülmüş Malzemelerden Yapılan Güneş Gözlükleri İle Organik Pamuk Ve Kauçuktan Ayakkabılar

Atık teneke kutu ve pet şişelerden, eski araba lastiklerinden, meşe mantarı ve bambudan yapılan gözlükler; doğal kauçuk ve organik pamuktan ayakkabılar… 2013 yılından beri doğa dostu gözlük ve ayakkabı satışı yapan Alpan Yücealpan’a, satışını yaptığı geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan güneş gözlükleri ve doğal kauçuk ile organik pamuktan yapılan ayakkabılar hakkında merak edilen sorular sorulmuştur. Bu konuşma neticesinde:
Hedefinin Türk tüketicisini alışılmışın dışında, yeni ve ilgi uyandıracak markalar ile buluşturmak olduğu, doğaya ve çevreye duyduğum sevgiyi de ekleyince; doğa dostu ve sürdürülebilir moda anlayışını benimsemiş markalar ile çalışmayı hedeflemiştir. Bu bağlamda 2013 senesinde İspanyol Natural World Eco markası ile ilk iş birlikteliğini gerçekleştirmiş ve Türk tüketicisinin gösterdiği yakın ilgi sayesinde portföyümüzü yeni markalar ile genişleterek heyecan ile yoluna devam etmektedir.
Kullanılan farklı materyallere göre farklı koleksiyonlar oluşturulmaktadır. Eco-Silicone koleksiyonumuz tamamen pet şişelerin geri dönüşümünden üretilmektedir ve hem çok hafif hem de çok esnektir. Eco-Rubber koleksiyonumuz da kullanılan ham madde Kuveyt’teki Sulabiya bölgesinde ki en büyük dolgu alanındaki eski araba lastiklerinin toplanıp geri dönüştürülmesinden elde edilmektedir ve kauçuğun özelliği olarak inanılmaz esnek ve hafiftirler. See Beyond Trash koleksiyonumuzda kullanılan ham madde Coca-Cola kutuları gibi aliminyum kutuların geri dönüşünden elde edilmektedir. Eco-Cork koleksiyonumuzda doğal meşe mantarı kullanılmaktadır. Bambu koleksiyonumuz da isminden de anlaşılacağı üzere doğal bambu kullanılmaktadır. Bambu serimizde ki gözlükler o kadar hafiftir ki suda batmamaktadırlar.Made in Green sertifikası üretilen her bir ürün için kullanılan ham maddenin zararlı maddeler içermediğinin test edildiğini, tüm üretim proseslerinin çevre dostu olduğunu ve çalışanların çalışma şartlarının sosyal standartlar çerçevesinde olduğunu gösteren sertifikadır. GOTS sertifikası ise ayakkabılarımızda kullandığımız kumaşın organik pamuktan üretildiğinin ve tüm üretim proseslerinin standartlara uygun gerçekleştiğinin kanıtlamıştır.
Ürünleri Türkiye’nin önde gelen birçok mağazasında bulunabilmektedir. Parafina gözlüklerini tüm Vakkorama mağazalarında ve Lemur Store Kadıköy’de, Natural World Eco markamızı Lemur store, Lastik Pabuç, N-Sport, Ayakkabı Dünyası, Vakkorama gibi bir çok mağazada bulunabilir. Fakat ürünleri internet sitesinden temin edebilirler.

• 2020’den İtibaren Enerji Kimlik Belgesi Olmayan Binalar Satılamayacak

2020’den itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaların satışı veya kiralaması yapılamayacaktır. Belgesi olmayan binalar için ayrıca cezai yaptırım uygulanacaktır.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, binaların enerji kullanımı, verimi, yalıtımı ve sera gazı salımına ilişkin bilgileri içeren ve 2020’den itibaren başlatılacak olan Bina Enerji Kimlik Kartı uygulamasına ilişkin hazırlıklarını sürdürmektedir. 1 Ocak 2011’den sonra yapı ruhsatı alan yeni binalar için Enerji Kimlik Belgesi alınması şartı getirmiştir. 2 Mayıs 2016’da yürürlüğe girmesi öngörülen düzenlemede süre uzatımına gidilerek, zorunlu uygulama tarihi 1 Ocak 2020’ye ertelenmişti. Bu tarihten itibaren Kimlik Belgesi olmayan binalara cezai yaptırım uygulanacak ve bu binaların alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacaktır. Verilere göre, Enerji Kimlik Belgesi sayısı 2018’in ilk yarısında 68 bin 940’a ulaştı. 2011’den itibaren toplam rakam ise 742 bin 940’e ulaşmıştır.

• Plastik Poşetler Ücretli Olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenleme kapsamında 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik alışveriş poşetleri tüm satış noktalarından ücretli olarak alınacaktır. Plastik poşet kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar Bakanlık tarafından 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde ele alınarak alışveriş poşetleri ambalaj ve ambalaj atıklarına ilişkin yönetim sistemine dahil edilmiştir. Yönetmelik ile tüm dünyada, üzerinde hassasiyetle durulan plastik alışveriş poşetlerinin kullanımı sonucu oluşan görsel ve çevresel kirliliğin önlenmesi ve gereksiz plastik poşet kullanımının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu yıl yayımlanan yönetmelikle 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Türkiye’de satış noktalarında ücretsiz verilen plastik alışveriş poşetlerinin tüm satış noktalarında ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Bakanlık, uygulamaya geçiş noktasında AB Direktifi’nde öngörülen geçiş süreleri de esas alınarak zorunlu uygulamanın başlatılması için ilgili sektöre bir yıllık geçiş süreci vermiştir.

• Toyota’dan Sıfır Emisyonlu Çekiciler Geliyor

Toyota, hidrojen yakıt hücreli ve 0 emisyonlu teknolojisini, otomobil, otobüs, forklift ve teknelerden sonra şimdi de ticari kamyonlara taşımaktadır. Toyota’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, şirket “0” emisyonlu kamyonun geleceğine yönelik önemli bir adım attı ve ikinci jenerasyon hidrojen yakıt hücreli elektrikli Class 8 çekicisini tanıtmıştır.”Beta” olarak adlandırılan yeni nesil çekici, her dolumda 480 kilometreyi aşan bir menzile sahip olacak ve yalnızca su buharı salımıyla çevreye hiç zarar vermeyecektir. Portal Projesi ile aracın kapasitesini artırmayı başaran Toyota, aynı zamanda çekicinin kullanışlılığını ve manevra kabiliyetini de geliştirmiştir. Çekicide, yataklı kabin ve benzersiz yakıt dolabı kombinasyonuyla, aks aralığını uzatmaya gerek kalmadan kabin içi alan da genişletilmiş. 2017’nin nisan ayında başlayan Portal Projesi’nin ilk ürünü “Alpha” çekici, yaklaşık 16 bin kilometre yol kat ederken sadece su buharı salımıyla ABD’deki limanlarda gerçek drenaj operasyonlarına katılmıştır. Beta versiyonu çekici ise çok yakında operasyonlara başlayacak ve sıfır emisyonlu sürüşüyle çevreye olumlu katkılar sağlayacaktır. Toyota böylelikle yeni çekicisi ile ticari alanda kullanılması mümkün 0 emisyonlu araç yapılabileceğini kanıtlamıştır. Böylece ABD dahil tüm dünyada ağır ticari araçların yaydığı çevre kirliliği önemli ölçüde azaltılabilecektir.

• Tıbbi Atık Eğitim Programları Genelgesi Yürürlüğe Girdi

25.01.2017 tarihli ve 29959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, tıbbi atık yönetiminde görevlendirilen/ görevlendirilecek tüm personelin, tıbbi atıkların toplanması, taşınması, geçici depolanması ile sterilizasyona tabi tutulması ve bertaraf edilmesi aşamalarında uyulacak kurallar ve dikkat edilmesi gereken hususlar, bu atıkların yarattığı sağlık riskleri ve neden olabilecekleri yaralanma ve hastalıklar ile bir kaza veya yaralanma anında alınacak tedbirleri içeren eğitim programına periyodik olarak tabi tutulması ve bu eğitimin alındığının Yetki Belgesi ile belgelenmesi zorunludur. Bu hususlara yönelik usul ve esasları düzenleyen 2018/08 Sayılı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Eğitim Programları Genelgesi yürürlüğe girmiştir.Bununla birlikte 2018/07 sayılı Tıbbi Atıkların Yönetimine İlişkin Genelgelerin İptal Edilmesi Genelgesi ile 2006/7 sayılı “Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu” konulu Genelge, 2008/9 sayılı “Tıbbi Atıkların Güvenli Bertarafı” konulu Genelge, 2006/25 sayılı “Tıbbi Atık Yıl Sonu Raporları” konulu Genelge ve 2010/17 sayılı “Tıbbi Atıkların Bertarafı” hakkındaki Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.Söz konusu genelgelere ulaşmak için tıklayınız.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.