2018 Ekim Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Lego’dan Bir Hamle Daha: Bitki Bazlı Biyoplastik Parçalara Sahip Rüzgâr Türbini 

Dünyanın en büyük oyuncak şirketlerinden Lego’nun yetkilileri, mart ayında yapılan açıklamada firmanın bundan böyle oyuncak parçalarının yapımında bitki bazlı materyal kullanmaya başlayacağını açıklamıştı. Lego’nun tüm üretiminin yüzde birini oluşturan ağaç, çalı ve yaprak gibi botanik parçalarında şeker kamışından üretilen biyoplastik kullanılmaya başlamasının ardından Lego şimdi de biyoplastik parçalara sahip rüzgâr türbini setinin satışa çıkacağını açıklamıştır. Vestas Rüzgâr Türbini seti New York İklim Haftası’nda tanıtılmış ve 23 Kasım’da satışa çıkacağı açıklanmıştır. Dünyanın sürdürülebilir enerji devlerinden Vestas işbirliği ile üretilen bu set 826 parçadan oluşmakta ve tamamlandığında 90 santimetrelik bir oyuncağa dönüşmektedir. Setteki tüm bitki ve çalı parçaları da biyoplastik kullanılarak üretilmiştir. Setin fiyatı ise 200 dolar olarak belirlenmiştir.

• Dünyada Bir İlk: Almanya’da Hidrojenle Çalışan Sıfır Emisyon Tren Seferleri Başladı
 

Almanya’da dünyada bir ilke imza atılmaktadır. Dizel yakıtla çalışan lokomotiflere alternatif olarak geliştirilen sıfır emisyon trenler seferlere başlamıştır. Hidrojenle çalışan bu trenler havaya yalnızca su ve buhar salmaktadır. Coradia iLint isimli bu trenlerin ilki ülkenin kuzeyindeki Aşağı Saksonya bölgesindeki kasabalar arasındaki 10 kilometrelik hatta hizmet vermeye başlamıştır. Trenler hidrojen ve oksijen arasındaki tepkimeden elektrik üretmekte ve ürettiği fazla enerjiyi de trendeki bataryalarda depolamaktadırlar. Trenin hızı saatte 140 kilometreye kadar çıkabilmekte ve yeniden şarj etmeden 965 kilometre yol kat edebilmektedir. Trene gerekli hidrojen, yol üzerindeki istasyonlardan birinde bulunan, yerden 12 metre yüksekteki depodan sağlanmaktadır. Bölgede, 94,6 milyon dolara mal olacak 14 yeni hidrojenle çalışan tren hizmet vermeye başlayacaktır. Trenlerin üretim maliyeti dizel yakıtla çalışanlardan daha yüksek olsa da yakıt maliyetleri daha düşüktür. Doğalgazdan ve elektrik üretebilen her türlü tesisten hidrojen elde edilebilmektedir. Hidrojenle çalışan trenler diğer Avrupa ülkelerinden de büyük ilgi görmektedir. Fransa’da ilk hidrojenle çalışan trenin 2022’de faaliyete başlaması planlanmaktadır.

• Yeşil Binalar Yeni İstihdam Olanakları Yaratıyor
 

Çevre dostu inşaatlar yeni iş olanakları yaratma potansiyeline sahiptir. California Bilimler Akademisi dünyanın en çevre dostu binaları arasında yer almak üzere inşa edilmiştir. Bir hektarlık alana kurulu binanın çatısı yerle neredeyse aynı seviyede ve 1,7 milyon adet bitkiyle kaplıdır. Bu canlı çatıyı çevreleyen güneş panelleri, binanın enerji ihtiyacının yüzde 5’ini karşılamaktadır. Banyoda borulardan akan su da enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Otomatiğe bağlı tavan pencereleri doğal ışıktan sonuna kadar yararlanmayı sağlamaktadır. Binanın tasarımı 15 yıldır akademide çalışan Scott Moran tarafından yapılmış olup, şimdi de bu yeşil sistemin bakımını yapıyor ve gelecekte bu tür işlerin çok daha önem kazanacağına inanmaktadır.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, çevre dostu yeni binaların inşası için 2030’a kadar 6,5 milyon istihdam yaratılması beklenmektedir. Önümüzdeki yıllarda enerjinin ardından yeşil istihdam en hızlı büyüyen ikinci sektör olabilir. Bu ihtiyaç, iklim değişikliği nedeniyle alınması gereken tedbirler, enerji fiyatlarının artması, su sıkıntısı, aşırı hava koşulları gibi bugün karşı karşıya olduğumuz sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu sorunlar yeşil binalar hareketini gündeme getirmektedir. Mimarlar, mühendisler, inşaat firmaları mümkün olduğunca az enerji tüketen, kendi enerji ihtiyacını karşılayan, geri dönüşümlü su kullanan ve klima veya merkezi ısıtma sistemi olmadan kendisini serinleten ve ısıtan binalar inşa etmeye çalışmaktadırlar. Yeni teknolojiler kullanılarak eski binalar çevre dostu hale getirilmektedir.

• Konya’da oluşan dev obrukların nedeni yer altı su kaynaklarının azalması mı?
 

Türkiye’nin rüzgar erozyonuna maruz kalan bölgelerinin başında gelen ve yaklaşık 50 bin nüfusa sahip Konya Karapınar’da, yeraltı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle meydana gelen obruklar, tehdit oluşturmaktadır.Son dönemlerde, özellikle mısır ve yonca ekili alanlarda, çiftçiler hasat yaparken obruk oluşması, bölge halkını da tedirgin etmektedir. Obruk oluşumunun artması üzerine Jeoloji Mühendisleri Odası ve AFAD ekipleri, bölgede incelemelerde bulunmuştur. Bununla beraber obruk oluşumu 2000’li yıllardan sonra giderek artış göstermektedir. Bu yıl 11 obruğun oluştuğunu belirten Arık, 2017 yılına kadar 300 civarında irili-ufaklı bir obruk tespit edildiğini belirtilmiştir. Buna ek olarak 2017’de oluşan obruk sayısı 9 iken bu yıl bu 11’e ulaşmış durumdadır. Bölgede hayvancılık ve tarımla uğraşan kişiler ise sürekli korku içinde olduklarını söylemektedirler. Son zamanlarda obruk oluşumunun çok sık görülmeye başladığını açıklamışlardır.

• Sakarya’nın Suyu İçin Tam Donanımlı Laboratuvar
 

SASKİ, Serdivan Hızırilyas tepesindeki su yönetim merkezine tam donanımlı bir laboratuvar binası yapılacaktır. 3 katli ve 1700 metrekare alana sahip şekilde projelendirilen bina için ihale açılacaktır. SASKİ Genel Müdürü Dr. Düstem Keleş, SASKİ olarak suyun her anını takip ettiklerini belirtmiştir. Mevcut laboratuvarın önemli ir yere sahip olduğu ancak tam donanımlı hale gelmesi için yatırım yapılması gerektiğini dile getirmiştir. Hızırilyas Su Yönetim Merkezi’nde yeni bir laboratuvar binası inşa edeceklerini belirtmiştir. Yeni laboratuvar çevreye duyarlı ve atık kontrolünü sağlayan, cihaz parkuru olarak bölgenin en kapsamlı cihazlarına sahip ve laboratuvar iç standartları açısından değerlendirildiğinde rehber dokümana uygun şekildi yapılanması tamamlanan bir laboratuvar olması planlanmaktadır.

• Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı Görüşe Açılmıştır
 

Sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına ve sıfır atık belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları kapsayan “Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı” Bakanlığımızca hazırlanmıştır. Taslak Yönetmeliğe sol menüde yer alan Mevzuat > Taslaklar başlığı altından ulaşılabilir. Söz konusu taslağa son görüş verilme tarihi 20 Kasım 2018’dir. Taslağa görüş vermek için taslak metin ile birlikte verilen görüş formatının kullanılması gerekmekte olup, görüşlerin say@csb.gov.tr adresine ve Resmi Yazı ile Bakanlığımıza sunulması gerekmektedir.Taslak metne ve görüş formuna ulaşmak için tıklayınız.

• Çevre Görevlisi Vize Yenileme Eğitimi
 

Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik kapsamında daha önce çevre görevlisi belgesi almış olanlar için uzaktan eğitimle “Çevre Görevlisi Vize Yenileme Eğitimi” düzenlenmektedir. Çevre Görevlisi Vize Yenileme Eğitimi başvuruları 18.10.2018-05.11.2018 tarihleri arasında kabul edilmekte olup, Çevre Görevlisi Vize Yenileme Eğitimi için başvurular ve eğitim internet üzerinden yapılmalıdır.Bu eğitime 1 Kasım 2018- 1 Ağustos 2019 tarihleri arasında Çevre Görevlisi Belge Geçerlilik süresi dolacaklar başvuru yapabilecektir. Adaylar, online Uzaktan Eğitim Portalı (http://uzaktanegitimcsb.gov.tr) üzerinden başvurular tamamlandıktan sonra gruplar halinde eğitime alınacaktır.

YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER

• Çevre Etiketi Yönetmeliği Yayımlandı
 

19.10.2018 Tarih ve 30570 Sayılı Resmi Gazete’ de amacı; sürdürülebilir çevre hedefleri doğrultusunda, yaşam döngüsü boyunca çevresel etkileri azaltılmış ürün veya hizmetleri teşvik etmek, tüketicilere doğru ve bilimsel temeli olan bilgi akışını sağlamak için gönüllülük esaslı çevre etiketi sistemi oluşturmak ve bu konudaki idari ve teknik hususlar ile sistemin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek olan Çevre Etiketi Yönetmeliği yayımlanmıştır. 

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.