2018 Mart Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

“Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık” Semineri Kocaeli Valisinin Katılımıyla The Ness Otel’de Gerçekleşti

“Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık” Semineri Kocaeli Valisinin Katılımıyla The Ness Otel’de Gerçekleşti
 

 

Gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ve Sıfır Atık Projesi kapsamında düzenlenen “Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık ” Semineri The Ness Hotel Seminer Salonunda gerçekleştirildi.

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un yapmış olduğu konuşmalarında; “Sıfır Atık toplumumuzun en önemli konularından birisi olmaya başladı. Özellikle atıkların geri dönüşüm tarafından tekrar geri kazanılacak boyuta getirilmesi, bunların ekonomiye kazandırılması ve ekonomiye kazandırılan Sıfır Atık’larla doğal kaynakların daha az tüketilmesi gibi bir çok amacı kapsayan bir organizasyon ve çalışmayı Kocaeli  olarak biz bugün kamuoyuyla paylaşarak  duyurmak istiyoruz. ‘Sıfır Atık Projesi’ dünyanın gelişen süreci içerisinde birey olarak çevreye duyarlı insanlar olarak hepimizin görev sorumluluğundadır. Hızlı nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme gibi birçok konu çevre sorunlarını da beraberinde taşıyor. Özellikle Kocaeli sanayi konusunda Türkiye’deki ilk noktalardan biri olması nedeniyle de geçmiş yıllarda yaşadığı çevre sorunları konusunda belirli bir duyarlılık göstermiş ve bu konularda çok önemli çalışmaları gerçekleştiren bir il konumuna taşınmıştır. Özellikle “Sıfır Atık Projesi”nin Kocaeli’nde de bütün kurumlarımızca ortaklaşa gerçekleştirilebilmesi adına bu semineri çok önemsediğimi ifade etmek isterim. Kocaeli’ndeki bütün kurum ve kuruluşlarımızı bu seminere davet ettik ve bu projenin bütün kurumlarımızda başlamasını, büyük bir ciddiyetle sürdürülmesini arzu ediyoruz. Kocaeli Valiliği olarak bu konudaki çalışmalarımızı 19 Şubat tarihi itibariyle başlattık. Valilik kompleksi içerisinde üç noktada geçici depolama alanı oluşturduk. O alanlarda kağıt, plastik, cam ve metal ayrı ayrı konteynırlarda temin edilmek suretiyle buralara atılması konusunda bir çalışma başlattık. Özellikle iç koridorlarımızda kağıt, plastik, metal, cam ve atık pil kutularını yerleştirdik. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından Valilikte bulunan tüm personelimize yönelik olarak ‘Sıfır Atık’ uygulamasıyla ilgili çeşitli eğitimler gerçekleştirildi. Her kurumdan Sıfır Atık uygulaması konusunda sorumlu birer kişi belirlendi ve bir iletişim ağı oluşturuldu. Valilik olarak Sıfır Atık Projesinin uygulanması başlatıldığı 23 Şubat ile 18 Mart tarihleri arasında; bin 350 kg kağıt, 105 kg cam, 75 kg atık metal ve 37 atık plastik toplanmış ve geri kazanım firmalarına teslimatları yapılmıştır. Bu sayede arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalara göre de 23 ağaç kesilmekten kurtarılmış ve toplanan bu atıklarla %95 doğal kaynakların kullanılması önlenmiştir. Önümüzdeki süreçte kurum ve kuruluşlarımızın bu hassasiyet içerisinde çalışmalarını kendilerinden bekliyoruz. İlçe Belediye Başkanlarımız bu konuda bütün kurum ve kuruluşlarımızla ortaklaşa bir anlaşma, anlayış içerisinde Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin koordinasyonluğunda çalışmaları yürütmesinde büyük fayda var.’ İfadelerini kullanan Sayın Valimizin konuşmalarının ardından “Elde var sıfır” adlı skeç izlendi ve skecin izlenmesinden sonra “Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık” Seminerine geçilmiştir.

• 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında su ile ilgili bilmeniz gereken 22 gerçek
 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 22 Mart 1993’te kabul edilen bir karar ile 22 Mart Dünya Su Günü ilan edildi.İlk kez 1992’de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda önerilen “Dünya Su Günü”, gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu.Biz de su hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak adına sizin için 22 adet bilgiyi bu listemizde topladık:
1- İnsan vücudunun %50 ile %65’i sudan oluşmaktadır. Bu oran yeni doğmuş bebeklerde %78’e kadar çıkıyor.

2- Dünya’nın %70.9’u sularla kaplıdır ve bu suyun miktarı 1,386,000,000 kilometre küptür. Bunun %97’si tuzlu sudur, %2.7’si ise buzullarda donmuş bir şekilde bulunmaktadır.

3- İnsanlığın kullanabileceği göl, ırmak, dere vb. gibi tatlı su kaynaklarının yüzdesi ise sadece %0,3’tür.

4- Dünya’nın atmosferinde tüm ırmaklardan daha fazla su vardır. Eğer havadaki su buharı eşit bir şekilde yeryüzüne düşerse, Dünya’nın her noktası 2,5 cm derinliğinde su ile kaplı olurdu.

5- 2050 yıllına kadar suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Tatlı suyun yüzde 70’i tarımda kullanılıyor. Artan nüfusu beslemek için gıda üretimi 2035’e kadar yüzde 69 artacak.

6- Dünya Sağlık Örgütü günde yaklaşık 22 litre suyun insanların temel kullanım ve temizlik ihtiyacını karşılayabileceğini belirtiyor.

7- Türkiye’de kişi başı günlük ortalama su miktarı ise 217 litre. Üç büyük şehrimizde kişi başı günlük ortalama su miktarı İstanbul için 189, Ankara için 227 , İzmir içinse 173 litre olarak ölçülmüş.

8- Türkiye’de suyun yüzde 72’sinin sulama, yüzde 11’inin sanayide, yüzde 16’sının içme ve kişisel kullanımda kullanılıyor.

9-  Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 4 bin metreküpten 1430 metreküpe indi. Bu rakam bizi su azlığı çeken ülkeler sınıfına ekliyor.

10- Dünya’da 748 milyon kişinin gelişmiş bir su kaynağına, 2,5 milyar insanın ise gelişmiş bir sıhhı tesisata ulaşım imkanı yok.

11-  Su ile taşınan hastalıklar 5 yaşındaki çocukların hayatını kaybetmesinde, sıtma, kızamık ve AIDS’in hepsinin toplamından daha fazla ölüm orana sahip. Gelişen ülkelerde tüm hastalıkların %80’i su ve sıhhı temizliğin yetersiz olmasından kaynaklanıyor.

12- Her gün, çoğunlukla kızlar ve kadınlardan oluşan insanlar, günlerinin %25’ini ve toplam 125 milyon saatini uzaklarda bulunan su kaynaklarından suyu evlerine getirmek için harcıyor.

13- Güney Afrikalı kadınlar ve kızlar her gün toplamda 16 defa aya gidip gelecek kadar bir yolculuğu sadece su taşımak için yapıyor.

14- Duşta bir dakikada harcadığımız su (15L), Sahra altı bölgesinde yaşayan insanların içme ve temizlik için kullandığı sudan 7-10L) daha fazla.

15- Bir kalori gıdayı üretmek neredeyse 1 litre suya mal oluyor. 100 gram plastiği üretmek ise yaklaşık 6 litreye…

16- 1 kilo pirinci üretmek için yaklaşık 3500 litre suya ihtiyaç varken, 1 kilo et üretmek için bu rakam 15 bin litreye kadar çıkıyor. 1 litre gazlı içecek içinse bu rakam 160 ile 300 litre arasında değişiyor.

17- Dünya genelinde kullanılan suların %80’i hatta bazı ülkelerde %95’i arıtılmadan doğaya bırakılıyor.

18- Su filtreleme ve temizleme teknolojisi şu anda o kadar gelişti ki, atık suları temizledikleri zaman bazı musluk sularından daha temiz oluyor. Ama üstündeki tabu yüzünden bu durumu kabul etmekte ve bu teknolojiyi kullanmakta zorlanıyoruz.

19- İsrail atık suların yüzde 86’sını arıtarak yeniden kullanıyor. Bu bakımdan dünya birincisi. İkinci sırada ise yüzde 19 ile İspanya geliyor.

20- Japonya’da, 2011 yılındaki deprem ve ardından meydana gelen tsunaminin vurduğu Fukuşima nükleer santralinin işletmecisi Tokyo Elektrik (Tepco) yaptığı açıklamada radyasyonlu suyun temizlenme işleminin 2020’de bitmesini beklediklerini bildirmişti.

21- 5 ile 15 milyon ton plastik her yıl ırmaklar ve denizler yolu ile okyanuslara karışıyor, yapılan araştırmalar 2050 yılında su kaynaklarında plastiklerin ağırlığının balıklardan daha fazla olabileceğini öngörüyor.

22- Tüm bunları okuyup daha az su harcamalıyım diye düşünüyorsanız, basit seçimlerle bir günde 8245 litre su tasarrufu yapmanız mümkün. Bunun için buraya tıklayarak içeriğimize göz atabilirsiniz.

• Çevre için bir saat karanlık
 

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), küresel iklim değişikliğine karşı farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan ve bu yıl 24 Mart akşamı bir saatlik ışık kapatma eylemi yapılmıştır. WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, küresel iklim değişikliğinin tehlikeli boyutlara varmasını önlemek amacıyla iş yerlerinde, evlerde, tatilde ve alışveriş gibi yaşamın her anında bilinçli tüketim ve sorumlu davranılması gerekliliğine dikkati çekerek, “İhtiyaçlarımızın ötesinde kullandığımız doğal kaynaklar hızla tükenirken, atıklar ve ortaya çıkan emisyonlar nedeniyle yeryüzünün dengesi hızla bozuluyor”, “Bunu önlemek ve küresel iklim değişikliğine karşı farkındalık yaratmak amacıyla geçen yıl WWF-Avustralya’nın girişimiyle bir saatliğine ışıkları ve elektrikli aletleri kapatma eylemi başlatılmıştı. Küresel iklim değişikliği üzerinde basit bir eylemle yaratabileceğimiz değişimi gösteren eylem, bugün küresel bir harekete dönüştü. WWF-Türkiye olarak, bu yıl 24 Mart tarihinde 20.00 ve 21.00 saatleri arasında yapılan eylemde, dünyanın tüm büyük şehirlerinde olduğu gibi ülkemizde de aklı ve kalbiyle değişimin bir parçası olmak isteyen herkesi ve her kurumu, iklim değişikliğine karşı topyekün mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla bu eyleme katılmaya çağırıyoruz.” İfadelerini kullanmış olup, geçen yıl İstanbul’da İş Kuleleri ve binlerce bireyin destek verdiği bu eyleme katılacak kurum ve kuruluşların WWF Türkiye’nin internet sitesinde açıklandığını bildirmiştir.

• Lego, artık bitki bazlı materyal kullanacak

Danimarkalı oyuncak üreticisi Lego, bundan böyle oyuncak parçalarının yapımında bitki bazlı materyal kullanmaya başlayacağını açıklamıştır. Şeker kamışından üretilen biyoplastik parçalar bu sene içerisinde Lego setlerinin içerisinde yer almaya başlayacak. Şimdilik biyoplastik; Lego’nun ağaç, çalı ve yaprak gibi botanik parçalarında kullanılacak olup, bu parçalar tüm Lego üretiminin yüzde birlik kısmını oluştursa da hiç yoktan iyidir. Firmanın asıl hedefi ise 2030 yılına kadar tüm blokları bitki bazlı biyoplastik malzemeler kullanarak üretmek.
Yaklaşık üç yıl önce Lego yetkilileri, sürdürülebilir materyallerden oyuncak üretimi yapmak için bir milyar dolarlık bütçe ve 100 kişilik ekip oluşturduklarını açıklamıştı. Şeker kamışından üretilen polietilenin petrol bazlı plastik polietilenden görüntü ve doku olarak bir farkı bulunmuyor. Petrol bazlı malzeme yerine bitki bazlı malzeme kullanmak ise oyuncak üretimi sırasında oluşan karbon salımını %70’e kadar düşürebiliyor.

• ‘Mavi yıldız’ bu yıl erken açtı; Kadıralak Yaylası mora büründü
 

Trabzon’un Tonya ilçesinde, her yıl nisan ayında açan ve ‘Uluslararası Bern Sözleşmesi’ gereği korunan ince uzun yapraklı ‘mavi yıldız’ çiçeğinin yetiştiği ve yörede ‘Mor Yayla’ olarak bilinen Kadıralak Yaylası bu kez erkenden mor renge büründü. ‘Mavi yıldız’ çiçekleri yaylada ortalama iki hafta süreyle görülebilecek. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan, ince uzun yapraklı çiçek Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği Türkiye’nin korumakla yükümlü olduğu nadir bitkiler arasında bulunuyor.
Tonya ilçesine 9 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 1300 metre yükseklikteki Kadıralak Yaylası, ilkbaharla birlikte mavi yıldız çiçeklerinin açmasıyla mor örtüyle kaplandı. Her yıl nisan ayında açan ve ‘Uluslararası Bern Sözleşmesi’ gereği korunan ince uzun yapraklı ‘mavi yıldız’ çiçeğinin yetiştiği yayla bu yıl nisan ayı gelmeden mor renklere büründü. İlkbaharın gelişiyle dağlarının karla kaplı olduğu, yeşilin farklı tonlarını sunmaya başlayan yayla, mavi yıldız çiçekleriyle renk çümbüşüne dönüştü. Mavi yıldız çiçekleriyle mora bürünen yaylanın eşsiz manzarasını fırsat bilen doğaseverler ve fotoğrafçılar da yaylaya tur programları düzenlemeye başladı. ‘Mavi yıldız’ çiçekleri yaylada ortalama iki hafta süreyle görülebilecek. Nisan ayında doğa fotoğrafçılarının akınına uğrayan Kadıralak Yaylası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Tabiat Parkı ilan edildi.

• ’Çevre Dostu Çocuk Tomurcuk’ projesi öğrencileri eğitiyor
 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Çevre Dostu Çocuk Tomurcuk’ projesi ilkokul öğrencilerine eğitimler sunmaya devam etmektedir.
İlkokul öğrencilerine çevre bilinci kazandırmak amacıyla hazırlanan ‘Çevre Dostu Çocuk Tomurcuk’ projesi 17 Ağustos İlkokulu, Neyyir Hanım İlkokulu, Yunus Emre İlkokulu, Mehmet Demir İlkokulu ve Özel Şahin Okulları’nda öğrencilerle buluşmuştur. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Çevre eğitimlerimiz 5 farklı okulda daha devam etti. Eğitimlere katılan öğrencilerimize çevre konulu kitapçık, rozet ve sertifika dağıtımı gerçekleştirdik. Daha güzel bir Sakarya ve çevreye duyarlı bireylerin yetişmesi için eğitimlerimizi aralıksız olarak sürdüreceğiz” ifadelerine yer verilmiştir.

• “Su ve Atık Sudan Numune Alma” ve “Arıtma Çamuru, Toprak, Katı Atık, Atık Yağ, Yakıt ve İzolasyon Sıvılarından Numune Alma Eğitimi” İle ilgili Ön Talep Başvurusu Hakkında
 

Bakanlığımızca, 25 Aralık 2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği” kapsamında, Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesi verilen çevre laboratuvarlarına “Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi” ve “Arıtma Çamuru, Toprak,  Katı Atık, Atık Yağ, Yakıt ve İzolasyon Sıvılarından Numune Alma Eğitimi”nin, talepler doğrultusunda 01-15 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanmaktadır.Söz konusu eğitimler talep doğrultusunda açılacak olup, başvuruda bulunan katılımcının ilgili Yönetmelikte belirtildiği üzere “üniversitelerin mühendislik, tıp, fen, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden, meslek yüksekokullarının, meslek liselerinin veya teknik liselerin çevre, kimya, gıda, sağlık, makine ve elektrik/elektronik gibi laboratuvar ile ilgili bölümlerden” mezun olması zorunludur.
Öğrenim Durumu ile İlgili Önemli Hususlar:1) Öğrenim durumu ile ilgili şartlar, “Numune Alma Eğitimi”’ne ilk kez katılacak personel için geçerlidir.2) Daha önceki eğitimlere katılarak “Yetkili Numune Alma Personeli Kimlik Kartı” almaya hak kazanmış personelde bu şartlar aranmaz.3) Başvuru taleplerinin gerçeği yansıtmaması halinde eğitim başvurusu geçerli sayılmaz ve ücret iadesi yapılmaz.Eğitim için ön başvuru yapılmadan önce duyuru metninde belirtilen hususların dikkate alınması ve  “Doküman 1” başlığı altında yer alan “Numune Alma Eğitimi İçin Ön Talep Formu”nun doldurularak 6 Mart 2018 tarihine kadar elektronik posta yolu ile nursel.sahin@csb.gov.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir. Eğitim programı, tarihi, yeri  vb. hususlardaki açıklamalar, Genel Müdürlüğümüz Çevre Referans Laboratuvarına ait http://lab.csb.gov.tr/ web sitesinde yayımlanacaktır.

YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER 
• 2018/2 sayılı Ergene Nehrinde Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi Yürürlüğe Girdi

Bilindiği üzere; Ergene Nehri’nde su kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla 2016/03 sayılı Genelge yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, Ergene Havzasına deşarj yapan sanayi ve evsel atıksu arıtma tesisleri için Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ekinde yer alan deşarj standartlarında Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) parametresi bazında kısıtlamalar yapılmıştır. Söz konusu yeni KOİ standartlarının 31 Aralık 2017 tarihine kadar sağlanması için süre verilmiştir.Diğer taraftan, Ergene Havzası’ndaki sanayi bölgelerinin “Islah Organize Sanayi Bölgesi” statüsüne alınması konusundaki çalışmalar tamamlanmış ve sanayi bölgelerinin organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğine geçmesiyle ilgili çalışmalar devam etmektedir. Söz konusu sanayi bölgelerinden kaynaklanan atıksuların arıtılması amacıyla planlanan atıksu arıtma tesisleri inşaatlarının 2019 yılı sonunda tamamlanarak işletmeye alınması öngörülmektedir.Bu bağlamda, Genelge’nin güncellenmesi ihtiyacı hasıl olmuş ve bahsi geçen 06 Mayıs 2016 tarihli ve 2016/03 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılarak, 01.03.2018 tarihli ve 2018/02 sayılı Ergene Nehrinde Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi yürürlüğe konulmuştur.Genelge kapsamında; Ergene Havzası’na deşarj eden münferit sanayi tesisleri ile evsel atıksu arıtma tesisleri yönetimleri tarafından Genelge ekinde yer alan yeni KOİ  deşarj standartlarının sağlanması, KOİ dışındaki diğer parametreler için Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ekinde yer alan mevcut standartların uygulanmaya devam edilmesi gerekmektedir.Ayrıca, Ergene Havzası’nda yer alan organize sanayi bölgelerinin merkezi atıksu arıtma tesislerinin inşaatlarının tamamlanmamış olması sebebiyle havzada yer alan organize sanayi bölgeleri için Genelge ekinde yer alan KOİ  deşarj standartlarının sağlanması amacıyla verilen süre 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatılmıştır

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.