2018 Ocak Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 
  • 14. REW İSTANBUL,  15-17 Şubat 2018’de

Avrasya’nın lider çevre teknolojileri fuarı Uluslararası REW İstanbul’un 2018 tarihi belli oldu. Organizasyonu düzenleyen İFO Fu

arcılık, “Katı Atık, Atık Su, Atık Gaz ve Yeşil Enerji” başlıkları altında en yeni ürün, teknoloji, makine, malzeme ve ekipmanlara ev sahipliği yapan REW İstanbul’un, 15-17 Şubat tarihleri arasında Tüyap Beylikdüzü’nde 14. kez kapılarını açacağını duyurdu. Uluslararası REW İstanbul 2018, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine İSG Avrasya İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı ile birlikte gerçekleştirilecek.

Başta belediye yönetimleri olmak üzere tüm KOBİ’lerin ve her ölçekteki sanayi kuruluşunun ihtiyacı olan geri dönüşüm, geri kazanım, atık yönetimi ve çevre teknolojileri çözümlerini çatısı altında sunan Uluslararası REW İstanbul, 15-17 Şubat 2018 tarihlerinde düzenlenecek. 2005 yılından bu tarafa her sene aralıksız gerçekleştirilen organizasyon, son olarak geçtiğimiz Mart ayında 14 ülkeden 150’nin üzerinde katılımcıyı, yurt içi ve yurt dışından 9.506 profesyonelle buluşturmuştu.

 

2018’de de iki fuar bir arada!

Alanında Avrasya’nın lider buluşması olan Uluslararası REW İstanbul, son üç yıldır olduğu gibi 2018’de de yine İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı İSG Avrasya ile birlikte düzenlenecek. Bu sayede, Tüyap Beylikdüzü’ne gelen profesyonel ziyaretçiler, aynı çatı altında hem geri dönüşüm, çevre teknolojileri ve atık yönetimine dair son teknolojilerini hem de “İş Emniyeti, İş Sağlığı, İş Güvenliği ile Eğitim, Danışmanlık ve Risk Analizi” alanındaki yenilikleri bir arada görme fırsatı bulacak.

  • Kocaali Atıksu Arıtma Tesisi Gün Sayıyor

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Kocaali’de inşa edilen atıksu arıtma tesisinde incelemelerde bulunmuştur. SASKİ tarafından Kocaali’de inşa edilen atıksu arıtma tesisinde incelemelerde bulunan ve tesisin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Başkan Toçoğlu, “Çok güzel bir tesisi Kocaali’ye kazandırıyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde Kocaali’nin atıksularını bu tesisimizde arıtmaya başlayacağız” ifadelerini kullanırken, Şehrin dört bir yanına inşa ettikleri kanalizasyon hatları ve atıksu arıtma tesisleriyle şehrin doğasını korumaya yönelik ciddi adımlar attıklarını vurgulayan Başkan, “Derelerimize, nehrimize, göllerimize, Karadeniz’e atıksu karışmaması için büyük yatırımlar yapıyoruz. Bunun meyvelerini de en güzel şekilde alıyoruz. Karasu Atıksu Arıtma Tesisi ve Geyve-Pamukova Ortak Atıksu Arıtma Tesisi ile Sakarya Nehri’ne karışan kirliliği önlemiş, böylece Karadeniz sahillerimizde Mavi Bayrak’ın dalgalanmasını sağlamıştık. Kuzeye bir arıtma tesisini daha kazandırmak üzereyiz. Kocaali Atıksu Arıtma Tesisi’nde artık sona geldik. Karadeniz’i korumaya devam edeceğiz” diye konuşmuştur.

Başkan Toçoğlu, “Kocaali’de başlattığımız 50 milyonluk çalışmalar kapsamında öncelikle 121 kilometrelik kanalizasyon hattı inşa etmiş, ilçemizi bu anlamda modern altyapıya kavuşturmuştuk. Şimdi ise bu hat ile toplayacağımız atıksuları arıtacağımız tesisi hizmete almak üzereyiz. Terfi merkezlerimiz ve elektrik imalatları tamamlandı. Eksiklikler giderildi. Çevre düzenlemeleri tamamlandı. Artık tesisimizi devreye almak için son kontroller yapılıyor. Bu tesis ile günde 4 bin 700 metreküpe kadar atıksu arıtılabilecek. Amacımız tüm ilçelerimizin atıksularını dünya standartlarında arıtarak şehrimizin geleceğine güvence sağlamak. Entegre atıksu sistemimiz Kocaali’ye hayırlı olsun” ifadelerini kullanmıştır.

  • Horizon 2020 başvuruları açıldı

Avrupa Birliği tarafından oluşturulan, ulusal koordinasyonu ise TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen dünyanın en yüksek bütçeli sivil araştırma programı Horizon 2020 için 2018 yılı başvuruları başlamıştır.

Çevre, İklim ve Su Kaynakları alanlarında yenilikçi proje fikirlerinin desteklendiği ve çevre, su kaynakları mühendisliği, hidro-informatik, iklim değişikliği, döngüsel ekonomi, eko-inovasyon, geri dönüşüm, kaynak verimliliği ve ham maddeler alanında çalışmalara kaynak sağlanacak H2020 ENVIRONMENT programı ile ilgili ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Horizon 2020’deki güvenli, temiz ve verimli enerji; fosil yakıtlar, petrol, doğal gaz ve kömür; yenilenebilir enerji kaynakları, güneş ve rüzgar enerjisi, enerji teknolojileri, enerji verimliliği alanlarındaki yenilikçi fikirlere sahip çalışmaların destekleneceği H2020 ENERGY programı ile ilgili ayrıntılı bilgilere ise buradan ulaşabilirsiniz.

Horizon 2020 kapsamında sağlanan desteklerden sanayi kuruluşları, KOBİ’ler, KOBİ birlikleri, bireysel araştırmacılar, üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası organizasyonlar yararlanabilmektedir.

  • 2017’de lisanslı güç 5.702 MW arttı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre 2017’de 140 ayrı santral için 193 geçici kabul işlemi yapılmıştır. Bu işlemler ile devreye alınan gücün yüzde 70,49’lık bölümünü termik santral yatırımları oluşturmuştur.

Bu dönemde 2.621,5 MW gücünde doğal gaz santrali, 1.320 MW gücünde de ithal kömüre dayalı termik santral yatırımı devreye girmiş olup, 2017’de devreye giren lisanslı rüzgar enerjisi yatırımlarının gücü 746,315 MW olurken, jeotermal alandaki kurulu güç ise 242,870 MW artış göstermiştir. Geçtiğimiz yıl lisanslı alanda devreye giren tek güneş enerjisi yatırımı ise Renoe Acıpayam GES olup, Erikoğlu grubu portföyünde yer alan ve 10 MW lisans hakkına sahip olan santralin 5 MW’lık bölümü devreye alınmıştır.

  • 2017’de yeşil tahvil rekoru kırıldı

Climate Bonds Initiative 2016’da 87,2 milyar dolar olarak gerçekleşen yeşil tahvil ihraç miktarının 2017’de 155,5 milyar dolara ulaştığını açıklamıştır. Kuruluşun tespitlerine göre geçtiğimiz yıl 37 ayrı ülkede, 146’sı ilk defa olmak üzere 239 farklı kuruluş tarafından, 1.500’ü aşkın yeşil tahvil ihracı gerçekleştirilmiş olup, ABD 42,4 milyar dolar ile en fazla yeşil tahvil ihracının gerçekleştiği ülke olurken, Çin 22,5 milyar dolar ile ikinci, Fransa 22,1 milyar dolarla üçüncü, Almanya ise 9,6 milyar dolarla dördüncü sırada yer almıştır.

İsviçre, Arjantin, Slovenya, Birleşik Arap Emirlikleri, Şili, Singapur, Litvanya, Malezya, Fiji ve Nijerya ise 2017’de ilk defa yeşil tahvil ihracının gerçekleştiği ülkeler arasında olmuştur. Malezyalı Tadau Energy, Quantum Solar ve Permodalan Nasional şirketleri tarafından toplamda 755,5 milyon dolar olarak gerçekleştirilen Sukuk ihraçları ile ilk islami yeşil tahvil ihraçları da gerçekleşmiştir. 2017’de Türkiye’de ise hiç yeşil tahvil ihracı gerçekleşmedi. Şimdiye kadar yalnızca TSKB tarafından 2016’nın Mayıs ayında yeşil tahvil ihracı gerçekleşmiş, banka bu ihraç ile 300 milyon dolarlık kaynak sağlamıştı.

  • Sapanca MYO’ dan Bez Çanta Projesi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sapanca Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri, çevre kirliliğine yol açan naylon poşetler yerine bez torba dağıttı.
SAÜ Sapanca MYO Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri, sosyal sorumluluk yönetimi dersi kapsamında hazırladıkları “Geleceğimiz İçin Bezi Seçin” projesi ile gelecek nesillere temiz ve yaşanılası bir dünya bırakmak adına, bir süpermarket zincirinin Serdivan’daki şubesinde alışveriş yapan müşterilere naylon poşet yerine bez torba dağıtmıştır Sapanca MYO Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı ile süpermarket zincirinin birlikte gerçekleştirdiği projede, süpermarkette gün boyu alışveriş yapan müşterilere naylon poşet yerine, çevreye ve doğaya zarar vermeyen bin adet özel tasarımlı bez çantalar dağıtılarak, etkinlikte müşteriler, naylon poşet kullanımının oluşturduğu çevre kirliliği ve neden olduğu sorunlar konusunda bilinçlendirilirken, öğrenciler müşterilerle bez çanta kullanımın yararları konusunda görüş alışverişinde bulunmuşlardır.

Projede yer alan öğrenciler, anket çalışması yaparak müşterilerin göstermiş olduğu ilgi karşısında projenin amacına ulaşmasından dolayı mutlu olmuşlardır. Kanser vakalarının en büyük sorunlarından biri naylon poşetler olup, çok ucuza mal edilen bu poşetler, kimyasallar sayesinde ciddi etkilere sahiptir. Naylon poşetin doğadan tamamen yok olabilmesi için denizde 400 yıl, karada ise 800 yıl kadar zaman geçmesi gerekmektedir.

  • İngiltere’nin çılgın projesi: Adanın bir ucundan diğer ucuna 50 milyon ağaçlık orman

Birleşik Krallık hükümeti, bir ada olan İngiltere’nin bir kıyısını diğerini bağlayacak şekilde planlanan 50 milyon ağaçlık yeni orman planı açıklamıştır.

İngiltere’nin batısında bulunan Liverpool şehrinden, doğusundaki Hull şehrine kadar olan 190 kilometre çapındaki 250 kilometrekarelik bir alanda planlanan yeni ormanlık alanın, ülkede az kalmış yeşil alanları yerel ağaçlarla artırmayı hedeflenmektedir. Bununla beraber bu yeni yeşil alanın yakınlardaki büyük şehirlerden kaçamak yapmak isteyenler için yeni dinlence alanları oluşturacağı belirtilmektedir.

Proje henüz başlangıç aşamasındadır, zira 20 yıl kadar sürmesi planlanan bu projenin ihtiyacı olan 500 milyon poundun şimdilik sadece 5.7 milyon poundu ayrılmış durumda. Ama planın en önemli noktası aslında şu an devam eden başka bir projeye destek çıkmasıdır. Bundan 28 yıl önce ilk ağacı dikilen 150 kilometre güneyde bulunan Ulusal Orman Projesi, aslında İngiltere’nin ilk büyük ormanlaştırma projesi olup, 300 km’lik bir çapı olan bu proje ülke için bu projelerin nasıl büyük bir değişiklik yapabileceği konusunda örnek olmuştur.

  • Beyan Dönemi Başladı

2017 yılında oluşan tehlikeli ve tehlikesiz atıkların Bakanlık yazılım portalı üzerinden beyan edildiği süreç başladı. Atık beyanı için sistem 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle başlamış olup, 31 Mart 2018 gün sonu itibari ile sonlanacaktır. Atık beyanı; online.cevre.gov.tr adresinden ulaşılan Atık Yönetim Uygulaması- Atık Beyan Sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Ambalaj beyanı ise 2017 yılı verileri baz alınarak ambalaj üreticileri, tedarikçiler ve piyasaya sürenler tarafından Bakanlık yazılım portalı http://atikambalaj.csb.gov.tr adresi üzerinden Mart ayı sonuna kadar yapılmalıdır.

  • Türkiye’de İlk Kez Ulusal Çevre Etiket Sistemi Kuruldu

”Türk Ulusal Çevre Etiketi Sisteminin Oluşturulması” projesi 14.06.2017 tarihinde Bakanlık, WYG International Danışmanlık Ltd. Şti. ve Başbakanlık Merkezi Finans ve İhale Birimi ile ortaklaşa yapılan sözleşme ile başlamıştır. Çevresel Etiket Sistemi, ürün ve hizmetlerin çevresel durumu hakkında tüketicilere doğru, yanıltıcı olmayan ve bilimsel tabanlı bilgiler sunulmasını sağlamak üzere; ürünlerin çevresel etiket ile ödüllendirilmesine ve çevresel etiketin kullanım şartlarına yönelik gönüllülük esasına dayalı olarak kurulan sistemdir.

Söz konusu proje ile Türkiye Çevre etiket uygulamasına geçmiştir. Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından 11.01.2018 tarihinde Ankara’da yapılan kapanış toplantısı ile hayata geçirildi. Kapanış toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Sn. Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkan Yardımcısı Tibor SZTARICSKAI, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi Direktör – Program Yetkilendirme Görevlisi Selim USLU, sanayiciler, STK’lar, Bakanlık görevlileri katılım sağlamıştır.

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Eko etiket uygulaması ile proje kapsamında, 2 Kağıt, 3 Tekstil ve 3 Seramik sektörü olmak üzere toplamda 8 sektör faaliyette bulunan firmaların başvuruları değerlendirilerek Çevre Etiketi kriterlerini sağlayan 15 ürüne proje kapsamında Çevre Etiketi verilmiştir.

YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER

  • Florlu Sera Gazalarına İlişkin Yönetmelik Yayımlandı

Florlu sera gazlarından kaynaklanan emisyonları kontrol altına almak ve ülkemizin taraf olduğu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine Yönelik Kyoto Protokolünde listelenen florlu sera gazları ile florlu sera gazı içeren ürün veya ekipmanın kullanımına dair usul ve esasları düzenlemek amacıyla 04.01.2018 tarih ve 30291 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır.

  •  
 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.