2018 Temmuz Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Dünyada bir ilk: İrlanda, fosil yakıtlara yatırımı tamamen terk ediyor

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında İrlanda cephesinden tarihi bir adım gelmiştir. Parlementoda oylanan “Fosil Yakıtlardan Geri Çekilme Yasası” kabul edildi ve İrlanda dünyada fosil yakıtlardan yatırımlarını tamamen çeken ilk ülke olmuştur. Fosil Yakıtlardan Yatırımı Geri Çekme Yasası, bağımsız milletvekili Thomas Pringle, Trocaire, sivil toplum kuruluşları, aktivistler, öğrenci grupları ve Küresel Yasal Eylem Ağı’nın (GLAN) iki yıldan uzun süredir yürüttüğü kampanyanın sonucu olarak yasallaşmıştır. Yasa, İrlanda Stratejik Yatırım Fonu’nun (ISIF — Varlık Fonu) küresel fosil yakıt şirketlerindeki yatırımlarını 5 yıl içinde çekmesini zorunlu kılmaktadır. Haziran 2017 itibari ile fonun dünya çapında 150 şirkette toplam 318 milyon Euro’luk yatırımı bulunmaktadır.

Bu yatırımlar 5 yıl içinde tamamen elden çıkarılacaktır.Tasarıyı hazırlayan Global Legal Action Network’ten Gerry Liston, “Hükümetler, fosil yakıt endüstrisini finansal olarak sürdürmeye devam ettikleri takdirde, iklim değişikliği konusunda Paris Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyecekler. Dünya üzerindeki ülkeler şu anda İrlanda’nın liderliğini ve fosil yakıtlardan uzaklaşma kararını acilen izlemelidir” ifadelerini kullanmıştır. Geçtiğimiz yıl yapılan oylamada, Fine Gael dışındaki tüm partiler Fosil Yakıt Kullanımını Durdurma Kararı’nı onaylamıştır. Bu karar İrlanda’nın Stratejik Yatırım Fonu’ndan fosil yakıtların çıkarılmasını önermekteydi.

• Gıda atıklarından üretilen bu yeni karışım, çimentoyu hem güçlendiriyor hem de çevreye zararını azaltıyor
 

Lancaster Üniversitesi B-SMART projesi kapsamında geliştirilen yeni bir ürün, kök sebzelerinin çöpe atılan kısımlarını çimentoya ekleyerek inşaat sektöründe kullanılabilir daha güçlü ve sürdürülebilir bir karışım geliştirmeyi planlamaktadır.Avrupa Birliği tarafından da desteklenen bu proje akademik ve ekonomik aktörleri bir araya getirerek gıda atıklarının kullanılması ile daha yeşil bir yol izleyen, doğa dostu, akıllı ve yüksek verimlilik sahibi çimentomsu bir bileşik üretmeyi hedeflemektedir. Yeni geliştirilen karışım şu ana kadar testlerden başarı ile geçmiş. Uzmanlar havuç ve pancar gibi sebzeleri kullanarak daha dayanıklı bir çimento karışımını, daha az sera gazı ortaya çıkararak üretebilmiştir. Lancester Üniversitesi’nde görevli Professör Mohamed Saafi, çimentonun klasik Portland çimentosuna, gıda sektöründen alınmış atık kök sebzelerden elde edilen nano levhaların eklenerek üretildiğini açıklamıştır. Saafi, bu sürecin çimento üretimindeki hem enerji tüketimini hem de karbondioksit salımını ciddi oranda azaltacağını belirtmektedir.

Bu projenin aynı zamanda çevre dostu inşaat konusunda uluslararası kuralların ve hükumetlerin politikalarını sertleştirdiği bir zamanda ortaya çıkmasının büyük bir şans olduğuna dikkat çeken Saafi, eğer çimento üretiminde yapısal bir değişiklik olmazsa 30 yıl içerisinde bu sektörün küresel karbondioksit gazı salımının %8’inden sorumlu olacağını belirtmektedir. Saafi, çimentoya pancar ve havuçta bulunanlara benzer nano levhaların eklenmesi ile mekanik ve mikro seviyedeki yapısının güçlendiğini ve klasik çimentoya göre daha güçlü bir ürün elde edildiğini açıklamıştır. Yapılan araştırmalar bu karışımda bulunan kök sebzelerin kalsiyum silikat hidratlaşmasını artırdığını ve karışımın bu yüzden daha güçlü olduğunu gösteriyor. Kök sebzeler aynı zamanda bu karışıma daha yoğun bir mikro-yapı kazandırarak ürünlerin daha uzun ömürlü ve aşınmaya karşı dayanıklı olmasını sağlamıştır. Karışımda gıda atıklarının kullanılması aynı zamanda küresel sera gazı salımını azaltmak açısından da büyük bir hizmet sunmaktadır. Son 50 yılda, gıda atıklarından kaynaklanan sera gazı emisyonları yüzde 300 oranında artmıştır..

• Türkiye genelinde okullarda 360 ton atık pil toplandı
 

Okullarda en çok atık pil toplayan il 96 tonla İstanbul olurken, İzmir 30 ton, Ankara 19 ton, Bursa 18 ton, Antalya 15 tonla en çok atık pil toplanan diğer iller olmuştur.
En önemli çevre sorunlarından biri olan atık pillerin geri dönüşüme kazandırılması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği TAP, her yıl Türkiye genelinde okullar, hastaneler, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri, işyerleri ve zincir marketler gibi alanlar aracılığıyla atık pil toplamaktadır. Toplanan atık piller ise TÜBİTAK’ın Kocaeli’de kurduğu geri dönüşüm tesisinde ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kazandırılmaktadır.

Türkiye genelinde geçen yıl 730 ton atık pil toplayan TAP, yıl sonuna kadar 830 tonu hedeflemektedir. TAP’ın özellikle okullarda yaygınlaştırılan atık pil kampanyasında ise 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında Türkiye genelinde toplam 360 ton atık pil toplanmıştır. Okullar aracılığıyla en çok atıl pil toplanan il, 96 tonla İstanbul oldu. İstanbul’u 30 tonla İzmir, 19 tonla Ankara, 18 tonla Bursa, 15 tonla Antalya takip etmiştir. Pilin içinde 7-8 kimyasal madde bulunduğunu, atık pillerin toprağa, denize ve yer altı su kaynaklarına karışarak toprağı ve su kaynaklarını kirlettiğini aktaran Boyacılar, buralardan da hem diğer canlılara hem de üretime yansıdığı ve dolaylı olarak insan sağlığı açısından ciddi zararlar oluşturduğunu vurguladı. Boyacılar, atık pil olarak sadece kalem pil tarzı pillerin düşünülmemesi gerektiğini, özellikle cep telefonları, tablet, dgizüstü bilgisayar ve kablosuz elektronik eşyaların bataryalarının da aynı şekilde toplandığını söylemiştir.

• Van Gölü’ne “mavi bayrak” ödülü

Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Mollakasım Mahallesi’nde bulunan plajda ” mavi bayrak ” ödül töreni gerçekleştirilmiştir. Van Gölü’nün ilk mavi bayraklı plajının hayırlı olmasını dileyen Zorluoğlu, “Van, gerçek bir turizm şehridir. Bu güzellikleri yaşamak için geçen yıl 500 bini yabancı, 800 bini yerli olmak üzere bir milyon 300 bin kişi Van’ımızı ziyaret etti. Bu yıl da bu rakamlar geçen seneden aşağı değil. İlimizin huzur ortamı muhafaza edildiği sürece, yerli ve yabancı ziyaretçi sayımızın artacağına inanıyorum.” İfadelerini kullanmıştır.

Görev süresince turizm için önemli yatırımlara imza attıklarını vurgulayan Zorluoğlu, “Bugün burada göndere çekilen mavi bayrağın takipçisi olacağım. Mavi bayrağın burada uzun yıllar dalgalanacağına yürekten inanıyorum. Bunun yanına yeni mavi bayrakları da ekleyeceğiz.” Demiştir.Van Gölü için mavi bayrak başvurusunda bulunduklarını anlatan Özgökçe, “Biz başvuru yaparken o dönemde Büyükşehir Belediyesinin başvurması gerekiyordu. Ama maalesef o zaman terör örgütlerine sırtını dayayan Büyükşehir Belediyesinin böyle bir derdi yok. Tuşba Belediyesi bugün bu bayrağı Van Denizi’nin en güzel yerinde dalgalandırarak tüm yatırımcılara, ‘Van huzur, kardeşlik kentidir.’ diyoruz.” ifadesini kullanmıştır. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, Van’a gelmekten mutluluk duyduğunu, Türkiye’nin en doğusundaki mavi bayrağı dalgalandıracaklarını belirtmiştir.

• Soluduğumuz Havanın Kalitesi Artık Cepte 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca geliştirilen mobil uygulama ile vatandaşlar, yaşadıkları bölgenin ve soludukları havanın kalite değerlerini artık akıllı cep telefonlarından anlık öğrenebilecek.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşın yaşadıkları bölgenin hava kalitesi değerlerine anlık ulaşmasını sağlamak için harekete geçti.  “Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı”nda yer alan 300 adet hava kalitesi ölçüm istasyonundan elde edilen ölçüm sonuçlarını “www.havaizleme.gov.tr” web adresinden kamuoyu bilgisine sunan bakanlık, vatandaşların havanın kalitesine daha kolay erişebilmesi amacıyla mobil uygulama geliştirdi. Buna göre vatandaşlar, artık yaşadıkları bölgenin ve soludukları havanın kalite değerlerini akıllı telefonlarına indirecekleri uygulama ile anında görebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, mobil uygulamanın android telefonlardan indirilebildiğini, IOS uygulaması çalışmalarının da tamamlandığını ve birkaç gün içerisinde aktif olacağını söyledi. Uygulama ile Türkiye genelinde hava kalitesi verilerinin akıllı telefonlarda anlık görüntülenebileceğine işaret eden Müsteşar Öztürk, “Mobil uygulama ile konumunuza en yakın ölçüm istasyonunun ölçüm değerlerinin öğrenilmesi, güncel hava kalitesine göre aktivite önerilerinin görüntülenmesi ve ölçüm istasyonu ile ilgili hem fotoğraf hem de konum bazlı bildirim gönderilebilmesi sağlandı” dedi. Vatandaşların bulunduğu bölgenin hava kalitesi değeri ile ilgili merak ettiği soruları da uygulama üzerinden bakanlığa anında iletebileceklerini vurgulayan Öztürk, “Vatandaşımız temiz hava soluma ve soluduğu havanın kalitesini bilme hakkına sahip” diye konuştu. Öztürk, hava kalitesi değerlerinin Avrupa Birliği normlarına göre değerlendirildiğini belirterek hava kalitesi izleme istasyon sayısının 2018 yılı sonuna kadar 330’a ulaşacağı bilgisini verdi.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.