2019 Aralık Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Teknolojik Atıklar Eğitime Dönüşüyor

Evlerde, iş yerlerinde, okullarda… Dört bir yanımızda eskiyen, bozulan veya ömrünü tamamlayan teknolojik atıklar var ve bu atıklar artık çöp değil, ‘’Eğitime Dönüştür” kampanyasıyla çocukların geleceği!Geçtiğimiz yıllarda TEGV ve TÜBİSAD iş birliğiyle yürütülen ‘’Atma Bağışla!’’ kampanyasıyla hem elektronik atıkların çevreye verdiği zarar azaltılarak sürdürülebilir çevre faaliyetleri desteklenmiş hem de 5000 çocuğun eğitimine katkı sağlanmıştır.

Bu iyilik hareketini daha geniş kitlelere ulaştırarak daha büyük fayda sağlamak için Turkcell de çalışmalara dahil olmuş ve ‘’Eğitime Dönüştür’’ kampanyası hayata geçirilmiştir. Miyadını dolduran elektronik cihazlar artık Turkcell bayilerine yerleştirilen ‘tekno atık’ kutularına bırakılabiliyor, cihazların geri dönüşümüyle elde edilen gelir de Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlanmaktadır. Türkiye genelinde büyük bir ilgi ve duyarlılıkla sahiplenilen bu kampanya ile daha fazla elektronik atığın ekonomiye kazandırılması ve yaratılan kaynaklarla daha fazla çocuğun nitelikli eğitimle buluşması hedeflenmiştir. Masaüstü ve dizüstü tüm bilgisayarlar, tabletler, monitörler, televizyonlar, uydu alıcılar, cep telefonları, yazıcılar, oyun konsolları, radyolar, kulaklıklar, ses sistemleri, kumandalar, fotokopi makineleri, modemler, ütüler, fön makineleri, mutfak robotları, tüm elektronik küçük ev aletleri, her çeşit kablo ve adaptörler ‘tekno atık’ kapsamında değerlendirilmektedir. Ancak buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar, lazer yazıcı tonerleri, aküler ve piller maalesef geri dönüştürülebilen atıklar arasında yer almamaktadır.

• Mini Güneş YEKA Projeleri Sektöre “Can Suyu” Olacak

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Kalyoncu, gelecek yılın ilk çeyreğinde yapılması planlanan mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin Türkiye için önemli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin doğusundan batısına 39 ilde gerçekleştirilecek mini YEKA projeleri, sektöre can suyu olacak. Mini YEKA’lar ciddi anlamda tüm yatırımcılarımızı harekete geçirecek.” İfadelerini kullanmıştır.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki faaliyetlerine daha fazla yoğunlaşarak sektördeki ithalatı azaltmaya başladığını vurgulayan Kalyoncu, “Türkiye’nin enerji üretim üssü olmasına yönelik hedefler çok önemli ve ulaşılması mümkün. Ülkemizde güneş enerjisi üretim potansiyeli çok yüksek, ölçümlere bakıldığında 20-30 gigavatlara ulaşan güneş enerjisi kapasitesi bulunuyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji üssü olması hedefi doğrultusunda biz de Ankara’da Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin ilk Entegre Güneş Enerjisi Fotovoltaik Panel Üretim Fabrikası’nı kuruyoruz. Çevre ve ekonomiye katkı sağlayacak bu yatırımla, ülkemizin bu alandaki hedeflerine ulaşması için çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştur.Kalyoncu, güneş sektörünün gelecek yılın ilk çeyreğinde yapılması planlanan mini YEKA ihalelerini beklediğine işaret ederek, “Türkiye’nin doğusundan batısına 39 ilde gerçekleştirilecek mini YEKA projeleri, sektöre can suyu olacak. Mini YEKA’lar ciddi anlamda tüm yatırımcılarımızı harekete geçirecek. Ülkemizin hemen her noktasına bir yatırımcı olacak. Bu da istihdam ve yatırım hareketliliğini artıracak.” ifadelerini kullanmıştır.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının mini YEKA güneş ihalelerine ilişkin yarışma alanları ve ihale tarihlerini açıklaması beklenmektedir. Bu kapsamda Türkiye’de 39 şehirde 10’ar megavatlık kapasitelerle toplam 100 proje yapılacak. Böylece toplam 1000 megavatlık güneş kapasitesinin sisteme eklenmesi planlanmaktadır.

• Plastik Ve Metal Atıklarla 200 Kiloluk Balık Heykeli Yaptı

HATAY’ın Reyhanlı ilçesinde, mozaik ve hurda sanatçısı Mervan Altınorak (50), denizden topladığı plastik ile hurdacılardan aldığı metal atıkları ile 200 kilo ağırlığında balık heykeli yapıştır.Reyhanlı ilçesinde 25 yıldır sanatın içinde olan, mozaik ve hurda ile çeşitli heykeller yapan Mervan Altınorak, bu kez çevre ve deniz kirliliğine dikkat çekmek için çalışma yapmıştır.

Altınorak, Samandağ ilçesinde sahilden topladığı plastik atıklarla, hurdacılardan temin ettiği çeşitli metal parçaları birleştirerek balık heykeli yaparak Heykelin ismini Koi (japon balığı) koyan Altınorak, daha önce de metal parçaları kullanarak at, tavus kuşu, geyik, flamingo ve çeşitli çaplarda heykeller yapmıştır.Eserin 3 ay boyunca yaptığı çalışmalarla tamamladığını anlatan Altınorak, “Hurdacılardan metal ve oyuncakları topladım. Gelecek nesilleri temsil etmesi için sokaktan topladığım atıklarla, Samandağ ilçesinde sahile vuran ve çevre kirliliği yapan plastik atıkları toplayarak işe başladım. Balığın baş kısmını, ağız ve gözlerini metallerle yaptım. Buradaki amacım ve insanlara mesajım ise geleceğimizin teminatı olan nesillerimize temiz bir dünya bırakmak ve geri dönüşüm malzemesi ile nelerin yapılarak topluma kazandırılabileceğini göstermektir” ifadelerini kullanmıştr. Bir diğer amacının da özellikle denizlerde ve sahil kentlerinde yaşanan çevre kirliliğinin önüne geçmek olduğunu söyleyen Altınorak, balığı Mardin’deki bir geri dönüşüm firmasının talebi üzerine yaptığını belirtmiştir. Altınorak, 3 ayda tamamladığı balık heykelinin, 200 kilo ağırlığında, boyunun 2, eninin 3 metre olduğunu, 2 bin adet materyal kullandığını kaydetmiştir.

• Atık Çaydan Sunta Ürettiler

Tokat’ın Zile ilçesindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, çöpe dökülen çay atıklarının geri dönüşümünü sağlayacak proje geliştirilmiştir. Okulun kimya öğretmeni Hasan Doğanay ve 12. sınıf öğrencisi Abdulkadir Karabağ, okul ve pansiyondaki çay atıklarını toplayarak, sunta üretmiştir.

“Çay Deminden Sunta Elde Etme” adı verilen proje, Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında yapılan “Sıfır Atık Geri Dönüştürülebilir Atık” yarışmasında, 11. ve 12. sınıflar kategorisinde birincilik ödülüne layık görülmüştür.Türkiye’deki en önemli atıklardan birinin çay olmasından yola çıkarak projelerini hazırladıklarını ifade etmiş olup, “Okulumuzun pansiyonundan atık çayları topladık. Topladığımız atık çayları fırınımızda kuruttuk. Kuruttuktan sonra organik bazlı yapıştırıcı ile yapıştırdık. Yapıştırdıktan sonra kalıba aldık. Kalıba aldıktan sonra sunta elde ettiğimizi gördük. Elde ettiğimiz sunta vidalanabilir, SNC tezgahında işlenebilir, boyanabilir. “Türkiye’de yıllık atık çay miktarı 290 bin ton. Bu katma değeri ülkemize kazandırmak istedik. Bizim yaptığımız çalışma ile ağaçların da kesilmesi önlenecek. Kurutulmuş bir kilo çaydan sunta üretebiliyoruz. Okulumuz projenin patentini alacak. Pres makinemiz olursa 6 saniyede bir sunta üretmek mümkün.” İfadelerini kullanmıştır.Öğrenci Karabağ ise öğretmeniyle birlikte hazırladıkları projenin ödül almasından büyük mutluluk duyduklarını, proje üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtmiştir.

• Londra’da Bir Caddenin Emisyonu Sıfıra İndirilecek

Londra’daki Barbican Estate’in Beech Caddesi’nde 18 ay boyunca benzinli ve dizel araçlar yasaklanacak ve hava kalitesindeki değişim izlenecektir. Beech Caddesi böylece Britanya’nın ilk sıfır emisyon caddesi olacak olup, 2020 yılının baharında yürürlüğe girecek proje kapsamında caddeye yalnızca karbon salmayan araçlar ile yayalar ve motorsuz taşıtlar girebilecektir.

CLC (City of London Corporation), projenin 18 aylık bir deneysel trafik emriyle sağlanacağını, böylece hava kalitesi ve trafiğin izlenebileceğini belirtmektedir. Acil durum araçları, çöp toplama ve teslimat araçları yasak kapsamına alınmayacaktır. CLC Çevre komitesi başkanı Jeremy Simons: “Hava kirliliğini ciddi şekilde azaltmak, radikal eylemler gerektiriyor ve bu planlar sokaklarımızdaki toksik havayı ortadan kaldırmamıza yardımcı olacak” ifadeleri kullanılmıştır. Benzinli ve dizel otomobiller, Beech Caddesi’ne yaklaşırken önceden yapılan uyarılar ve işaretler kullanılarak alternatif yollara yönlendirilecektir.

YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER

21.12.2019 Tarih Ve 30985 Sayılı Resmi Gazete ‘de Yayımlanan Yönetmelik

– Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği

26.12.2019 Tarih Ve 30990 Sayılı Resmi Gazete‘ de Yayımlanan Yönetmelik

– Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

31 Aralık 2019 Tarih Ve 30995 Sayılı Resmi Gazete’ de Yayımlanan Yönetmelik

– Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik

31 Aralık 2019 Tarih Ve 30995 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Tebliğ

-2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.