2019 Eylül Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Yapay Zekâlı Temelli Katı Atık Projesi Teknofest’te Çevre Ve Enerji Kategorisinde Birinci Oldu     

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri geliştirdikleri yapay zeka temelli katı atık ayrıştırma makinesi ile Teknofest’te Çevre ve Enerji kategorisinde birinci oldu.Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri Engin Ülger ve Yunus Emre Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan sıfır atık projesine destek vermek için dışı akvaryum görünümlü ‘Yapay Zeka Temelli Katı Atık Ayrıştırma’ makinesi yapmıştı.2 öğrencinin 4,5 aylık çalışma sonrasında yaparak adını ’Vatoz’ koyduğu geri dönüşüm makinesi, üzerindeki yazılım ve görüntüleme sistemi ile katı atıkları ayırmasıyla dikkat çekmişti. Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin geliştirdikleri proje ile ayrıştırma makinesini kullananlar projenin mobil uygulaması ile puan kazanıyor ve kazanılan puanlar ulaşım, SMS, GB gibi alanlarda kullanılıyor.

Son olarak , ‘Yapay Zeka Temelli Katı Atık Ayrıştırma’ projesiyle 2 öğrenci Erzurum’da düzenlenen TÜBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında yarı finalde “Enerji ve Çevre” kategorisinde birincilik kazanmışlardı. Projeleri birinci olan Ülger ile Aydın geliştirmiş oldukları yapay zeka temelli katı atık ayrıştırma makinesi ile Teknofest’te Çevre ve Enerji kategorisinde yarıştılar.Ve yarışma sonucunda Ülger ile Aydın yaptıkları bu çevreci proje ile birinci olmaya hak kazanarak Elazığ’a büyük gurur yaşattılar. Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri Engin Ülger ve Yunus Emre Aydın ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Fırat Üniversitesi öğrencilerinin çevreci projesi, birinci seçilerek büyük bir gurur yaşattı.

• Sadece İstanbul’dan 60 Ton Çöp Çıktı

Tüm dünyada çevre temizliğinde farkındalık yaratmak için çığ gibi büyüyen “Let’s Do It” hareketi, Türkiye’de de 81 ilde birden yapılmıştır. Let’s Do It İstanbul Temsilcisi Görkem Önal, “Türkiye’de 100 binin üzerinde bir katılım oldu. Sadece Kadıköy Moda’da 600 gönüllü yaklaşık 700 çöp poşeti doldurduk. İstanbul’dan ortalama 60 ton çöp çıktı. Sadece bir tane dünyamız var. O halde temiz tutalım” ifadelerini kullanmışlardır.Dünya Temizlik Günü, 2008 yılında Estonya’da ‘Let’s Do it’ adlı örgütün ulusal çapta plajlarda, piknik alanlarında ve ormanlarda başlattığı temizlik etkinliğiyle başlaıştır. Kampanya daha sonra sivil toplum örgütlerinin katılımıyla çığ gibi büyümüş olup, dünyada 169 ülkede milyonlarca insan gönüllü olarak temizlik yaptı. T

ürkiye’de de SİYAMDER’in (Sivil Yaşam Derneği) koordinatörlüğünde aralarında Gönüllü Çöp Toplayıcıları Topluluğu, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Türkiye Greenpeace üyeleri, WWF Türkiye, İklim Elçileri Platformu, JCI Türkiye (Junior Chamber International), Lions Derneği, Rotary Kulüp, Kültürler Arası Etkileşim ve Gençlik Derneği (Euroject), Türkiye Sigarayla Savaş Derneği, Iron Butterfly Motor Grubu ve Mutluluk Giysin Çocuklar Derneği’nin de bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu, dernek ve üniversite etkinliğe katılım sağlamıştır.ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan sıfır atık projesine destek gelmiştir. 15 aylık sürede 150 ton kağıt geri kazandırılarak 4 bin 959 kişinin oksijen ihtiyacını karşılayacak 2 bin 411 adet yetişkin ağacın kesilmesine engel olunmuştur. Uygulama sonucunda 47 ton plastik atığın geri dönüşümü ile elyaf içeren tekstil ürünleri, atık ve pis su boruları, sera örtüsü, plastik torba, deterjan şişeleri, çöp kutuları ve benzeri malzemeler üretilmesi için hammadde elde edilmiştir. Plastik atığın geri dönüşümü sayesinde 658 megavat-saat enerji tasarrufu sağlanmıştır.

• 21 Eylül Dünya Sıfır Emisyon Günü

Zorlu Energy Solutions (ZES), 21 Eylül Dünya Sıfır Emisyon Günü’nde elektrikli araç kullanımının sıfır emisyon salımı konusunda ön plana çıkması gerektiğini belirtmiştir. Şirketten yapılan açıklamada, Türkiye’nin 5 büyük şehrini birbirine bağlayan ZES’in elektrikli araç şarj istasyonunun bulunduğu lokasyon sayısının 77’ye, soket sayısının ise 168’e yükseldiği bildirilmiştir. Zorlu Enerji’nin fosil yakıtlı araçlara alternatif olarak elektrikli araçların altyapı koşullarının sağlanması için 2018 yılında kurduğu ZES markasıyla, karbon salımını azaltacak bu altyapıya yatırım yapmaya devam edeceği kaydedilmiştir.

• 2 İlçeye Katı Atık Aktarma İstasyonu 

Büyükşehir Belediyesi tarafından Geyve ve Hendek’te 2 katı atık aktarma istasyonu daha hizmete girecek. Şehir genelinde hizmet verecek toplam 4 katı atık istasyonuyla vahşi depolanmanın önüne geçilecektir.Büyükşehir Belediyesi Çevre Ve Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından Geyve ve Hendek’te olmak üzere 2 katı atık aktarma istasyonu daha hizmete girecek.

Akyazı ve Karasu’dan sonra Geyve ile Hendekte hizmete girecek olan katı atık aktırama istasyonları ile şehir genelinde vahşi depolanmanın önüne geçilecek. 4 katı atık istasyonunun işletmesi için 6 Eylül Cuma günü ihaleye çıkmıştır. Çevre koruma ve kontrol dairesi başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “şehrin dört bir yanından toplanan katı atıkların doğrudan düzenli depolama sahasına getirilmesi oldukça maliyetli ve zaman alıca bir işlem olmaktadır. Bu sebeple maliyetin düşürülmesi ve zamandan kazanılması için katı atık aktarma merkezleri kurmaya ve sayılarını arttırmaya devam ediyoruz. Daha önce Akyazı ve Karasuda 2 katı atık aktarma istasyonumuz hizmet veriyordu.

1 ekim itibari ile Geyve ve Hendek ilçelerimizde olmak üzere 2 katı atık aktarma istasyonu daha hizmete girecek. Hendek katı aktarma istasyonu da artık büyükşehir belediyesi tarafından hizmet sunacak. 4 katı atık aktarama istasyonuyla şehrimizin trafik yükü, gürültü ve görüntü kirliliği, atık toplama için gerekli araç ve ekipman ihtiyacı azalacak, yakıt, işgücü ve zamandan tasarruf sağlanacaktır. Büyükşehir belediyesi olarak yaşam alanımıza sahip çıkmaya, yeşili, suyu, toprağı ve havayı var gücümüzle korumaya, çalışmalarınızı bu temel üzerinden yürütmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanılmıştır.

• Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Taslağı

Atık yağlardan baz yağ üretimine ilişkin olarak katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesi, az atıklı, yüksek verimli tesislerin kurulması, toplama oranlarının arttırılması, güncel mevzuata uyum sağlanması ve uygulamada yaşanan sorunların giderilerek ülkemizde atık yağların yönetiminin daha etkin hale getirilmesi amacı ile “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Taslağı” Bakanlığımızca hazırlanmıştır.Söz konusu taslağın değerlendirilerek,  taslakla ilgili görüş ve önerilerinizin “Görüş İşleme Formu” ile birlikte 7 Ekim 2019 tarihine kadar Bakanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.Taslak Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER

• 20 Eylül 2019 tarih ve 30894 Sayılı Resmî Gazete’ de Yayımlanan Yönetmelik

–  Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Yerli Aksamın Desteklenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.