2019 Ocak Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Bakan Kurum: Poşet Kullanımı Yüzde 65 Azaldı 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, alışveriş poşetlerinin ücretli hale getirilmesinden sonra kullanım oranının, ilk 15 günde yüzde 60, 65 oranında azaldığını belirtmiş ve, “Hedefimiz kişi başı 440 olan poşet sayısını yüzde 90 azaltıp, 40’a düşürmek”  ifadelerini kullanmıştır.Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlığının, Antalya’nın turizm bölgesi Belek’te bir otelde düzenlenen ‘2023’e Doğru Türkiye’de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği’ isimli toplantısının açılış konuşmasını yapılmıştır.

Bakan Kurum, plastik poşetin ücretli hale getirilmesinin ardından elde edilen son rakamları açıklamıştır. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle plastik poşet karşılığı ücret verildiğini hatırlatan Kurum, poşetlerin 25 kuruştan satıldığını kaydetmiştir. Plastik poşetlerin 400 ila 800 yıl arasında doğada yok olduğunu belirten Bakan Murat Kurum, bazı ülkelerin plastik poşetleri tamamen yasakladığını söylemiştir. Bakan Kurum, “Yıllık 30-35 milyar adet olan plastik poşet kullanımını, 2023 yılında kişi başı 40’a düşüreceğiz. Paralı hale gelmeden önce kişi başı kullanım sayısı 440 adetti. Bu sayede birçok kişinin gençlik ve çocukluğunda kullandığı bez çantalara ve filelere dönüyoruz. Bu kampanyayı tüm vatandaşlarımız benimsedi. Daha ilk 15 günlük süreçte yüzde 60, 65 oranında bir azalma gösterdi. Hedefimiz yüzde 90 azalma sağlayarak kişi başı poşet kullanmayı 40’a düşürmek” ifadelerini kullanmıştır.

• Brezilya’daki Baraj Felaketi

Brezilya’da resmi rakamlara göre şimdilik 9, yerel yöneticilere göre ise en az 50 kişinin öldüğü, 300’den fazla kişinin ise kaybolduğu baraj faciasına sebep olan Vale Şirketi’nin işletme izninin herhangi bir lisanslama işlemi olmadan uzatıldığı öğrenilmiştir. Demir cevheri rafine etmek için çamur kullanan dünyanın en büyük demir ve nikel üreticilerinde olan şirketin izninin herhangi bir lisanslama işlemine tabi tutulmadan 2020 yılına kadar uzatıldığı, kompleksin genişlemesi için istenen lisansın ise uzmanların, sivil toplum kuruluşlarının (STK) ve halkın uyarılara rağmen verildiği ortaya çıkmıştır.

Nehirleri Gözlem Programı’nın koordinatörü Malu Ribeiro da, barajın bir saatli bomba olduğunu defalarca söylediklerini çünkü lisansının teknik alt yapıdan yoksun şekilde verildiğine işaret etmiştir. Ribeiro doğru izleme yapılmadığını, çevre lisansının birkaç adımından sadece birine uyulduğunu, kurulum, işletme ve sonlandırma lisanslarının sorunlu olduğunu belirterek, Minas Gerais Çevre Koruma Birliği Genel Müdürü Maria Dalce Ricas, “Bölgenin özellikleri nedeniyle çevresel zararlar kesinlikle çok büyük olacak. Çamur, Serra dos Dois Irmos’a iniyor, Belo Horizonte’de pek çok yolu kapattı. Paraopeba Nehri yönünde Atlantik Ormanı ve pek çok fauna var. Çamur kesinlikle ormanın bir bölümünü yok edecek. Suya ulaşamayan pek çok vahşi hayvan ölecek” ifadelerini kullanmıştır.

• Su Ve Teknoloji Konferansı İzmir’de Düzenlenecek

5. Su ve Teknoloji Konferansı ve Ödülleri’ etkinliğinin tarihi belli oldu. Su ve Teknoloji Derneği (SUTEK) tarafından düzenlenen ’5. Su ve Teknoloji Konferansı ve Ödülleri’ etkinliğinin 6 Mart’ta İzmir Bornova Kültür Merkezi’nde gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Bu yılki ana teması ’Çevrenin Geleceği’ olarak belirlenen konferansa katılmak isteyenlerin, 15 Şubat’a kadar SUTEK’e müracaat etmeleri gerektiği bildirilmiştir.

Su ve çevre alanlarında yapılan yatırımların değerlendirildiği 5. Su ve Teknoloji Konferansı ve Ödülleri Etkinliği’nin tarihi belli olmuş ve  Su ve Teknoloji Derneği (SUTEK) tarafından düzenlenen ve bakanlıklar, uluslararası kuruluşlar, kamu kurumları, belediyeler, valilikler ve kalkınma ajansların da katılacağı konferansın 6 Mart’ta İzmir Bornova Kültür Merkezi’nde gerçekleştirileceği belirtilmiştir. ’Tasarım, Proje, Uygulama, Ürün’ kategorilerinde ödül alacak tesis ve tedarikçilerin, Uluslararası Tesis Teknik Müdürleri Derneği (UTTMD) tarafından, 25 Şubat tarihine kadar belirlenerek web sitesinden ilan edileceği kaydedilmiştir.Etkinlik www.sutek.org, www.suvecevrekonferansi.org, www.uttmd.org web sitelerinden takip edilebilir.

• Ordu’da 15 Yılda 20 Milyon Fidan Dikildi

Giresun Orman Bölge Müdür Vekili Halil Oflu, Ordu’da 2018 yılında 2 milyon adet fidan üretimi gerçekleştirildiğini söylemiştir. Ordu’nun 2 milyon dekar ormanlık alana sahip olduğunu ve yüzölçümünün yüzde 35’inin ormanlık alan vasfını taşıdığı belirten Halil Oflu, bu orman varlığının yüzde 84’ünün normal, yüzde 16’sının bozuk ormandan oluştuğunu kaydederek, mevcut orman varlığının korunması ve yeni alanların ormanlık vasfı kazanması için yoğun çaba gösterildiği belirten Oflu, Ordu’da, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2003-2018 yılları arasında yaklaşık 600 bin dekar arazide 20 milyon adet fidan dikimi gerçekleştirildiğini dile getirmiştir.

2018 yılında 200 hektar alanda ağaçlandırma tesisi, 620 hektar alanda ağaçlandırma bakımı, 500 hektar alanda toprak muhafaza tesis, bin 250 hektar alanda toprak muhafaza bakım, 150 hektar alanda rehabilitasyon ve 250 hektar alanda rehabilitasyon bakım çalışmaları yapıldığını kaydeden Oflu, “2018 yılında 1 milyon adet fidan üretimi hedeflemiştik. Bunu gerçekleştirdik. 2019 yılında da 1 milyon 300 bin adet fidan üretimi planladık. Ayrıca 600 hektar alanda ağaçlandırma bakım, bin 500 hektar alanda toprak muhafaza bakım, 50 hektar alanda toprak muhafaza tesisini programımıza aldık” ifadelerini kullanmıştır. Endüstriyel odun üretimi de yaptıklarını vurgulayan Oflu, “Geçen yıl orman bakım ve gençleştirme faaliyetleri neticesinde piyasa taleplerini karşılamak üzere 352 bin metreküp endüstriyel odun üretilerek piyasaya arz edilmiştir” bilgisini vermiştir.

• Yerli Tohum Gelecek Meselesi

Yerli tohumun korunması ve desteklenmesinde farkındalık yaratmak için Antalya’da gerçekleştirilen “Toprağın Milli Mücadelesi” konferansında yerli tohumunun Türkiye için bir gelecek meselesi olduğu belirtilmiştir. 11 Kasım Derneği tarafından Muratpaşa’da “Toprağın Milli Mücadelesi” başlıklı etkinlik düzenlendi. Yerli tohum konusunda Türkiye’yi bekleyen tehlikenin anlatıldığı toplantıya, araştırmacı Yusuf Bölük ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye Şubesi Yerel Tohum Sorumlusu Ebru Oğuzhan Yeter konuşmacı olarak katılmıştır. Toplantının açılış konuşmasını yapan 11 Kasım Derneği Basın Sözcüsü Şule Nurdoğan, yerli üretime destek verme konusunda toplumun bütün kesimlerinin ortak bir karar içinde olacağını belirterek “Yerli üretim ülkemizi yeniden kalkındırmanın, sağlıklı nesiller yetiştirmenin temellerinden biridir. Yerli üretim konusunda tüm yurttaşlar ortak paydada bulunmalıdır” ifadelerini kullanmıştır.

• Pet Şişe Getirene Bez Torba

Edirne Belediyesi, çevre bilincini artırmak, geri dönüşüme destek vermek ve naylon poşet kullanılmasının azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla 5 plastik pet şişe getiren vatandaşa bez alışveriş torbası vereceği konusunda çalışmalar yapmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan “Sıfır Atık Projesi”ne destek vermek amacıyla hayata geçirilecek çevreci uygulama kapsamında Edirne’de vatandaşlara hem bez torba dağıtılacak hem de toplanacak pet şişelerle geri dönüşüme katkı sağlanacaktır.

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, gazetecilere yaptığı açıklamada, çevrenin korunması için projeler geliştirdiklerini belirtmiştir.5 pet şişe getiren vatandaşa bez alışveriş torbası hediye edeceklerini dile getiren Tanrıkulu, “Edirne Belediyesi olarak her zaman çevreci bir anlayış sergiledik ve bu şekilde uygulamalar yapmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımıza bez torbalar dağıtacağız. Ancak bunu yaparken onlardan pet şişe getirmelerini istiyoruz. Hazırladığımız bez torbaları, pazarlar başta olmak üzere kent genelinde dağıtacağız. 5 pet şişe getirene hemen bir bez torba vereceğiz. Böylelikle hem çevre duyarlılığını artıracağız hem de naylon poşet uygulamasına katkı vereceğiz. Vatandaşlarımızın pet şişeleri, sokağa ya da çöpe atmamalarını istiyoruz. Geri dönüşüm anlamında da önemli bir katkı olacak. Ben kendi hayatımda da her zaman bez torba kullanıyorum. Bunun yanında plastik kullanımının azaltılmasına da önem vermeliyiz. Ücretli poşet uygulaması başladığı gibi poşet üretimi yüzde 50 azaldı. Bu çok önemli bir veri. Bunu hep birlikte başarmalıyız.” İfadelerini kullanmıştır.

• 2019 Yılı Birim Fiyat Listesi Yayınlanmıştır

Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü 2019 Yılı Birim Fiyat Listesi için tıklayınız.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.