2020 Eylül Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Uzaydan görülecek, 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak

Konya’nın Karapınar ilçesinde çorak arazide 2 bin 600 futbol sahasına eşit alanda yerli üretim panellerle kurulmaya başlayan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), tamamlandığında uzaydan görülecek, 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, projenin Türkiye tarihinin en stratejik projelerinden biri olduğunu belirterek, “Nasıl ki petrol stratejik bir enerji kaynağıysa, bu gördüğünüz paneller petrol gibi, bu asrın petrolü. Petrolden farkı şu; petrol tükeniyor bu tükenmiyor” ifadelerini kullanmıştır. Karapınar Güneş Enerjisi Santralinde panel montaj çalışmaları devam etmektedir. Ankara’da kurulan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikasında üretilen, şu anda teknolojik olarak sınıfında dünyanın en gelişmiş teknolojiye, yüksek verimliliğe sahip panelleri, Karapınar’daki güneş enerjisi santralinde montajlanarak üretim için hazır hale getirilmektedir.

Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, projenin uzun bir serüven sonunda rüyaların gerçek olduğu bir proje olduğunu söyledi. Ata, “Bu proje Enerji Bakanlığımızın 3-4 yıl önce politika olarak benimsediği ve dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın kişisel olarak gerçekten çok özel önem verdiği, üzerinde çok durduğu, kişisel olarak mimarlığını yaptığı bir proje, yenilenebilir enerji kaynak alanları projesi. Sadece yenilenebilir enerjinin payını arttırmayı hedefleyen bir proje değil, yenilenebilir enerji teknolojilerinin de milli olarak üretilmesini hedeflemiş, planlanmış bir proje. Üç sene önce bu projenin ihalesi çıktı, bir çok insan için çok inanılır gelmedi. Çünkü şartlar şuydu: silisyum minerali alacaksınız, saflaştırılmış silisyum minerali, ondan panel üreteceksiniz. Çok insan bunun yapılabileceğini ihtimal vermedi. Çok spekülasyonlar yapıldı” ifadelerini kullanmıştır.

“Türkiye Tarihinin En Stratejik Projelerinden Biri”Projenin Türkiye tarihinin en stratejik projelerinden olduğunu ifade eden Dr. Murtaza Ata, “Çok şükür bütün bu aşamaların hepsi tamamlandı ve meyvesi 1300 megavatlık bu santralin, ilk 4 megavatlık kısmını devreye alarak bu hayallerin, rüyaların gerçekleştiği bir alan bu gördüğünüz alan. Ve 19 Ağustos‘ta Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı törenle fabrikamız şu anda üretime geçti. Orada eritiyoruz silisyumdan ingot üretiyoruz, ingottan kesiyoruz wafer üretiyoruz, waferden hücre üretiyoruz, hücreden panel üretiyoruz. Ve ürettiğimiz paneller şu anda teknolojik olarak sınıfında dünyanın en gelişmiş teknolojiye sahip yüksek verimliliğe sahip panelleri. Yüzde 22 hücre verimliliğine sahip, yüzde 20 panel verimliliğine sahip. Fabrikamızda sadece panel üretmiyoruz, AR-GE merkezimiz var. AR-GE merkezimizde güneş panellerinin, fotovoltaik teknolojisini daha da geliştiriyoruz, verimliliklerini artırıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da daha verimli paneller üreteceğiz. Dolayısıyla bu proje Türkiye tarihi tarihinin en stratejik projelerinden biri. Nasıl ki petrol stratejik bir enerji kaynağıysa, bu gördüğünüz paneller petrol gibi, bu asrın petrolü. Petrolden farkı şu; petrol tükeniyor bu tükenmiyor. Çünkü güneş için yaklaşık olarak 4 milyar yıl daha ömrü var deniyor. İnsanlık için çok daha gelişmiş enerji teknolojileri, füzyon teknolojileri yaygınlaşana kadar yani bu yüzyıla, önümüzdeki yüzyıla damgasını vuracak bir teknoloji ve Türkiye olarak bu teknolojiyi artık biz kendimiz üretiyoruz. Kendimize ait teknolojiyle ürettiğimiz panellerle artık enerji santrali kurup üretime başlamış oluyoruz” ifadelerini kullanmıştır.Ş

u anda sahada şantiyede yaklaşık 800 kişinin çalıştığını kaydeden Murtaza Ata, “Sayı biraz daha artabilir ancak santralimiz tamamlandığı zaman burada yaklaşık 100 kişiyle işletiyor olacağız. Tabii çok büyük, devasa bir alan. Burada bir takım teknolojiler kullanacağız. Otomatik yıkama sistemleri, otomatik arıza tespit sistemleri, robotları, dronları kullanacağız. Ve bütün bunlar içinde gelişmiş bir scada merkezi inşaatına başlanacak. Onunla da ilgili anıtsal bir yapı olmasını arzu ediyoruz, çalışmalarımız devam ediyor. Güneş enerjisi santrali tamamlandığında, 1300 megavatt panel ve 1000 megavatt elektrik gücüne ulaştığında 2 milyonun üzerinde insanın elektriğini karşılamış olacak. Çok büyük bir alan, 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde. Boydan boya 13 kilometreye yakın bir uzunluğu var. Baktığınız zaman bir ucundan bir ucunu göremezsiniz. Yani büyüklüğünü şöyle ifade edeyim; hani uzaydan görünen insan yapıları vardır ya konuşulur, Çin Seddi uzaydan görünür falan, bu da Türkiye’nin uzaydan görünen ilk tesisi olacak. Hani uzaydan bakıldığı zaman çıplak gözle uydulardan görebileceğimiz bir tesis olacak” diye konuşmuştur.

• İlk hibrit GES projesi için ÇED Olumlu kararı verildi

Cengiz Enerji ve Özaltın İnşaat’nın %50-50 ortaklığı olan Kalehan Genç Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Aşağı Kaleköy Barajı ve HES – Yardımcı Kaynak Güneş Enerjisi Santrali’nin ÇED Raporu için 17 Eylül 2020 tarihinde ÇED olumlu kararı verilmiştir. Rapordaki bilgilere göre 75,614 MWe/80 MWp kurulu gücünde olacak proje ile yılda 131,2 Gigavat-saat elektrik üretimi gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.Bingöl’ün Genç ilçesinde 35,6 milyon ABD Doları yatırım ile hayata geçecek projede Talesun Bistar Marka 9BB TP6F72M model güneş panelleri ile FIMER tarafından tedarik edilecek 5MVA gücünde PVS serisi merkezi inverterler kurulacaktır. Proje devreye girdiği zaman Türkiye’nin ilk hibrit GES yatırımı ile YEKA modeli dışında kurulan en büyük güneş enerjisi santrali olabilecektir. Aşağı Kaleköy Barajı ve HES projesi kurulu gücü bakımından Türkiye’nin en büyük beşinci HES projesi. Proje Temmuz ayında devreye girmiştir.

• Denizli’de TÜBİTAK destekli bilim merkezi kurulacak

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli bir bilim merkezi kurmak için ilk adımı attıklarını bildirmiştir. Osman Zolan, yaptığı yazılı açıklamada, Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinin tiyatro salonları, atölyeleri, nikah salonları ve planetaryumu ile birçok organizasyona ev sahipliği yaptığını hatırlatmıştır.Zolan, “Tesiste bilim merkezi kurulması için TÜBİTAK ile ilk adımı attık. Şehrimizde kültür ve sanatın kalbinin attığı tesisimizde inşallah bir de bilim merkezi kuracağız. Temel astronomi bilgileri verilen planetaryumu ile de öğrencimizin ufkunu açan tesisimiz bu projemizle bilimsel çalışmalara imza atmaya, gelecek nesillerimizin gelişimine katkı sağlamaya devam edecek.” ifadelerini kullanmıştır.

• Kadıköy Belediyesi’nin ‘Atıksız Dükkan’ projesi, Avrupa’da iyi uygulama örnekleri arasında gösterilmiştir

Kadıköy Belediyesi’nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açılışını gerçekleştirdiği “Atıksız Dükkan”, ICLEI Europe (Avrupa Uluslararası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi) tarafından iyi uygulama örnekleri arasında gösterilmiştir.Kadıköy Belediyesi’nin üyesi olduğu ICLEI Europe; tek kullanımlık ürünler yerine uzun ömürlü, ambalajsız ve ekolojik ürünlere erişim imkanı sunan, döngüsel ekonomiyi destekleyen, tüketiciyle yerel ürün ve üreticiyi buluşturan bir yerel yönetim uygulaması olan “Atıksız Dükkan”ı iyi uygulama örnekleri arasında gösterdi. Kadıköy Belediyesi bu uygulama ile al – kullan – at döngüsünü kırmayı, sıfır atık yaşamın mümkün olabileceğini ve ilçede daha sürdürülebilir yaşamın nasıl teşvik edilebileceğini göstermeyi hedeflemiştir. ICLEI Europe’un iyi uygulama örnekleri arasında gösterdiği; yerel üreticilerin, kadın ve çiftçi kooperatiflerinin aracı olmadan tüketiciyle buluştuğu Atıksız Dükkan’da yerel tohumlardan üretilmiş, mevsiminde temin edilebilecek sağlıklı gıdaların yanı sıra; günlük yaşam, temizlik, kişisel bakım ve mutfak eşyaları gibi uzun ömürlü ve ekolojik ürünler yer alıyor. Ambalajsız veya geri dönüştürülebilir ambalajlarla satılan ürünler, tercihe göre cam kavanoz, bez torba veya evden getirilecek kaplarla tüketiciye sunulmuştur.“Atıksız Dükkan” Kadıköy’de evsel atık miktarının azaltılması ve geri dönüştürülebilir ürünlerin ekonomiye yeniden kazandırılması amacıyla başlatılan “Atıksız Yaşam Hareketi”nin bir parçası olarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde hayata geçti. Çevresel problemleri azaltmak ve doğal hayatın sürdürülebilirliğini sağlamak için bireysel olarak tüketim alışkanlıklarını değiştirmek amacıyla başlatılan Atıksız Yaşam Hareketi’nin 4 farklı ayağı bulunuyor: ‘Atıksız Dükkan’; ‘Mobil Atık Getirme Merkezi’; ‘Atıksız Yaşam Sokağı’, ‘Tek Kullanımlık Plastiklerin Azaltılması’.

• Brezilya’da Ölü Penguenin Midesinden N95 Maske Çıktı

Çevre örgütlerinin tıbbi atıkların doğaya verdiği zarar konusunda yaptığı uyarıların haklılığını gösteren bir olay daha yaşandı. Brezilya’da bir plajda ölü olarak bulunan penguenin midesinden N95 tıbbi maske çıkmıştır.Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle insanların fazla dışarı çıkmamasının doğada yarattığı olumlu etkiler olsa da tıbbi atıkların verdiği zararlar da çoktur. Brezilya’da meydana gelen bir olay da tıbbi malzemelerinin dikkatsizce elden çıkarılmasının çevreye nasıl zarar verdiğinin bir diğer örneği olmuştur. Sao Paulo’nun kuzeyinde bulunan Sao Sebastian bölgesindeki Juquehy plajında ölü bir Macellan pengueni bulunmuştur.Arjantin’in güneyindeki Patagonya bölgesinden göç etme sırasında sürüsünün geri kalanından kopup kaybolduğu düşünülen penguenin ölüm nedenini öğrenmek için otopsi yapılmıştır. Hayvanın midesinden sanayide ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisiyle mücadele etmek için sağlık çalışanları ve tarafından yaygın bir şekilde kullanılan N95 tıbbi maske çıkmıştır. Sivil toplum kuruluşu olan Instituto Argonauta Başkanı Hugo Gallo Neto, ” Maskeler konusunda zaten uyarıda bulunmuştuk. Bu olay, bu tür atıkların deniz faunasına zarar verdiği ve ölüme sebebiyet olduğunun açık bir kanıtı” ifadelerini kullanmıştır. Kuruluştan yapılan açıklamada ayrıca, Sao Paulo’nun kuzey kıyı şeridindeki plajlarda son beş ay içinde 113 maskenin bulunduğu da belirtilmiştir. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’ndan  (WWF) haziran ayında yapılan açıklamada, hastanede kullanılan koruyucu malzemelerinin yanlış bir şekilde atılması konusunda uyarıda bulunulumuş, çevreye yeni bir tehdit oluşturabileceği belirtilmişti:”Eğer sadece maskelerinin yüzde biri yanlış atılsa, muhtemelen bu maskeler doğaya yayılacak. Bu da aylık olarak çevreye 10 milyon maskenin dağılmasıyla sonuçlanacak.”

• Besin Atıkları Değerlendiriliyor… Muz Ve Patates Kabuğundan Plastik Üretiyorlar

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nde eğitim gören öğrenciler, muz kabuğundan patatese kadar nişasta bazlı gıdalardan biyoplastik üretmektedir.Çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri plastik atıklar gösteriliyor. Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencileri de ambalaj atıklarının neden olduğu çevre kirliliğine karşı bir projeye imza atmışlardır. Bu amaçla binadaki İbn-i Sina Eğlenceli Bilim Atölyesi’nde öğrencilere doğal malzemelerle plastik üretimi eğitimi veriliyor. Eğitimci Aytekin Beşik, çocuklara muz kabuğu, patates ve nişasta içerikli gıdalardan biyoplastik üretmeyi öğretmektedir.Enderunlu çocukları bu girişimlerinden dolayı tebrik eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Tükettiğimiz besin atıklarından da maksimum yarar sağlamak mümkün. İşte bunun örneğini burada görüyoruz. Doğa dostu bu yenilenebilir plastikler doğada kayboluyor, çözülebiliyor ve ürünün tekrar geri dönüşümü sağlanabiliyor” ifadelerini kullanmıştır.Herkesin kendi evinde bunu yapabileceğini belirten Beşik, nişastayla plastik üretimi aşamasını şöyle anlattı: “6 çay kaşığı miktarındaki nişastanın içerisine 50 mililitre su koyuyoruz. Bunları karıştırıyoruz. Daha sonra gliserin ve sirke ekliyoruz. Bu nişastayı glikozlarına kadar parçalar. Karışımı kaynatıp pişirdikten sonra 3 gün bekletiyoruz ve plastik elde ediyoruz. Etüv makinesine koyduğumuzda ise 70 derece içinde bir saatte kurur. Bu işlem için muz kabuğu, patates ve bozulmuş sütlerden yararlanabiliriz. Nişasta içeren her türlü yiyecek plastik üretmek için uygundur” ifadelerini kullanmıştır.

• 2. Uluslararası Endüstriyel Ve Çevresel Toksikoloji Kongresi

ETOK (Endüstriyel Toksikoloji Derneği)’un 26-29 Ekim 2019 tarihinde düzenlediği 1. Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi bu alandaki profesyonellerin bilimsel bir platformda bir araya gelmelerine olanak sağlamış, aynı zamanda sorunlar, öneriler ve beklentilerin paylaşıldığı bir zemin oluşturmuştur. Gelen yoğun talep üzerine Dernek Yönetim Kurulu tarafından Kongre’nin her yıl düzenlenerek geleneksel hale getirilmesi yönünde karar alınmıştır. Bu bağlamda 2. Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi 18-22 Kasım 2020 tarihleri arasında online olarak düzenlenecektir.Covid-19 pandemisinin neden olduğu kısıtlılıklar nedeniyle Kongre’nin online olarak webinar şeklinde yapılması planlanmıştır. Zengin bilimsel programı ile alandaki sorunlara ve beklentilere yine tam olarak karşılık vereceği inancındayız. Kongrenin hedefi bu alandaki profesyonelleri ve akademisyenleri bir araya getirmek, son gelişmeler ve yeni ortaya çıkan risklerin tartışılmasını sağlamaktır. Birçok ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluş Kongre’ye bilimsel destek kararı almışlardır.Kongremizin bu sene ana teması Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Endüstriyel Toksikoloji ve İş Sağlığı’dır. Kongrenin ana konularının endüstriyel ve çevresel hastalıklar ve kanserler, genotoksisite, nörotoksisite, nanotoksikoloji ve çevresel etkileri, çevresel kirlilik, mesleksel ve çevresel risk değerlendirmesi, önleyici ve koruyucu stratejiler, mesleksel ve çevresel hastalıkların sosyal etkileri ve sağlık sistemleri ile ilişkisi şeklinde olması planlanmıştır. Ayrıca pandeminin sadece insan ve toplum sağlığı açısından değil, çalışan sağlığı açısından da farkındalığın arttırılması gerektiğini işleyen oturumlar da olacaktır.Kongre’de, talebe bağlı olarak tartışma oturumları ve sektörel oturumlar da düzenlenecektir. Bunun dışında, bilim insanlarının orijinal çalışmalarını sunabilecekleri sözlü sunum oturumları da yapılacaktır.Sizleri 2. Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi’ne katılmaya davet ediyoruz. Katılımınız ve desteğiniz geleceğe ışık tutacaktır. Şeklinde konuşma yapmış olan Endüstriyel Toksikoloji Derneği Başkanı Doç.Dr. Engin TUTKUN’un konuşma metnine ve kongre ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Yayımlanan Tebliğler

• 24.09.2020 tarih 31254 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan tebliğ;

– Florlu Sera Gazı İçeren Veya Çalışması Bu Gazlara DayananEkipmana Müdahale Eden Gerçek Ve Tüzel Kişilerin Belgelendirilmesine İlişkin Tebliğ
• 30.09.2020 tarih 31260 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan tebliğ;

– Kompost Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.