2020 Haziran Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Güney Kutbu’nda Sıcaklık, Küresel Ortalamaya Göre Üç Kat Daha Fazla Arttı 

Güney Kutbu’nda sıcaklığın küresel ortalamaya göre üç misli daha fazla yükseldiği tespit edilmiştir. 1989-2018’de Güney Kutbu’ndaki sıcaklığın yaklaşık 1,8 derece yükseldiği, bunun da her 10 yıl için yaklaşık 0,6 derece artışa karşılık geldiği ifade edilen çalışmada, ekip bu değerlerin Güney Kutbu’nun son 30 yılda dünyanın diğer bölgelerine göre üç kat daha fazla ısındığını gösterdiğine işaret etmiştir.

Yapılan açıklamada, Güney Kutbu’nun eskiden sıcaklıktan etkilenmediğini ama yaptıkları çalışmanın artık durumun böyle olmadığını gösterdi, çalışmada bu sıcaklık artışının Antarktika’daki buz örtüsünün daha fazla erimesine neden olabileceği belirtilmiştir.

• Okyanuslarda Yeni Tehlike: Covid Atıkları

Çevreciler, okyanuslarda maske ve plastik eldivenler bulunmasının ardından yeni tip Koronavirüs (Covid-19) pandemisinin okyanuslarda yeni bir tür kirliliğe neden olabileceği uyarısında bulunmuştur. Salgın zamanında kullanımı artan maske, eldiven, dezenfektan gibi ürünlerin atıklarıyla ilgili tedbirlerin alınması gerektiği hatırlatılmıştır.

Guardian’da yer alan habere göre, Fransız Rivierası’nda deniz temizliği için çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu “Operation Mer Propre, Covid-19 salgınında kullanımı yüksek seviyelere çıkan maske ve plastik eldiven atıklarının deniz ve okyanuslarda bulunduğunu söylemiş olup, Dalgıçlar Akdeniz’de buldukları maske, eldiven, dezenfektan şişesi gibi onlarca çöpe “Covid atığı” adını vermiştir. Fransa’nın yalnızca Çin’den 2 milyar maske sipariş ettiğini hatırlatan Operation Mer Propre’dan Laurent Lombard, “Bunu göz önünde bulundurursak deniz analarından daha çok maske göreceğiz” demiştir. Lombard gibi pek çok çevreci, Covid-19 pandemisi sürerken okyanus kirliliğini önlemek için tedbirlerin alınması gerektiğini söylemiştir.

• Almanya Tek Kullanımlık Bardak, Pipet Ve Çatal-Kaşıkları Yasakladı: ‘2050’ye Kadar Okyanuslarda…

Almanya hükümeti, plastik atıkların azaltılmasını amaçlayan Avrupa Birliği mevzuatına uygun olarak tek kullanımlık pipet, kulak temizleme çubuğu ve çatal-kaşık ve yemek kaplarının satışını yasaklamıştır. Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen karar, plastik tabak, kokteyl karıştırıcı ve balon çubuklarıyla polistiren (strafor) bardak ve kutuları da kapsıyor. Yasak 3 Temmuz 2021’den itibaren yürürlüğe girecektir.

Almanya’da her saat 320 bin tek kullanımlık bardak tüketilmektedir. Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, amaçlarının “kullan-at” kültürüne son vermek olduğunu söyleyerek, Almanya’da parklar ve diğer kamusal alanlardan toplanan çöplerin yüzde 20’ye kadar olan bölümünün çoğu polistiren kaplar olmak üzere tek kullanımlık plastik ürünlerden oluştuğunu belirterek şöyle ‘Tek kullanımlık plastikler, okyanuslarımızı kirletiyor. Küresel çapta bu kirlenme devam ederse 2050’ye geldiğimizde okyanuslarda balıktan daha çok plastik olacak’ ifadelerini kullanmıştır.

• Milli Elektrikli Trenin Fabrika Testleri Başlatıldı

Yerli ve milli kaynaklarla tasarım ve üretimi tamamlanan Milli Elektrikli Tren Seti’nin fabrika testleri Sakarya’da başlamıştır.Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi’nin (TÜVASAŞ) Sakarya’nın Adapazarı ilçesindeki fabrikasında düzenlenen Milli Elektrikli Tren Seti’nin Fabrika Testleri Töreni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Konuşmaların ardından yerli ve milli kaynaklarla tasarım ve üretimi tamamlanan Milli Elektrikli Tren Seti’nin fabrika testlerine başlanmıştır.

TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun test öncesi yaptığı konuşmada, son 17 yılda demir yollarına yaklaşık 750 milyar lira yatırım yapıldığını belirterek, “Bu yatırımlardan biri de milli tren projemizdir.” dedi. Uygun, Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi’nin (TÜVASAŞ) Adapazarı ilçesindeki fabrikasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla düzenlenen Milli Elektrikli Tren Seti’nin Fabrika Testleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada demir yolları standartlarını belirleyen ülkeler arasındaki yerini aldığını ,Son 17 yılda hükümetlerimiz demir yollarına yaklaşık 750 milyar Türk lirası yatırım yapmıştır.

Bu yatırımlardan biri de milli tren projemizdir. TCDD öncülüğünde bağlı ortaklılıklarımızla beraber kararlılıkla yürütülerek fabrika test aşamasına getirdiğimiz proje, bundan 70 yıl önce vagon tamir atölyesiyle başlatılan millileşme hamlesinin bir sonucudur.” ifadesini kullanmıştır. TCDD’nin, Ar-Ge faaliyetlerini uzun dönem planlarıyla gelecek teknolojiyi kapsayacak inovatif çalışmalar içerisinde gerçekleştirdiğini anlatan Uygun, “Bu faaliyetlerin odak noktasında akıllı, otonom, dijitalleşmiş, çevre dostu, hafif malzeme teknolojileri bulunmaktadır. Sadece araç teknolojilerinde değil, yönetim sürecine yönelik dijitalleşme çalışmaları, demir yolunu oluşturan sanat yapıları, istasyonlar, altyapı-üstyapı elemanları, sinyalizasyon ve demir yolu emniyet teknolojileri için yenilikçi çalışmalarımız devam etmektedir.” İfadelerini kullanmıştır.

YAYIMLANAN TEBLİĞ & GENELGELER

• 30.06.2020 Tarih Ve 31171 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Tebliğ;

Büyük Endüstriyel Kazalarla İlgili Hazırlanacak Büyük Kaza Senaryo Dokümanı Tebliği

• 15 Haziran 2020 Tarihinde Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Tarafından Yayımlanan Genelge

Atıksu Bilgi Sistemi Genelgesi

• 16 Haziran 2020 Tarihinde Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Tarafından Yayımlanan Yönetmelik

Antarktika’da Çevre Koruma Protokolü’nün Uygulanmasına Dair Yönetmelik

• 29 Haziran 2020 Tarihinde Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Tarafından Yayımlanan Usul ve Esaslar

Yeniden/Tekrar Kullanılabilir Ambalajlar İçin Depozito Sistemi Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar 

• 29 Haziran 2020 Tarihinde Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Tarafından Yayımlanan Usul ve Esaslar

GEKAP Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar 

• 29 Haziran 2020 Tarihinde Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Tarafından Yayımlanan Usul ve Esaslar 

Akümülatör Depozito Sistemi Uygulamalarına İlişkin Usul Ve Esaslar

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.