2020 Mart Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Korona Virüs Riskine Karşı Uyulması Gereken 14 Kural

Ülkemizi, küresel sorun haline gelen koronavirüs’ün yayılmasına karşı koruyacak olan aşağıda yer alan 14 kurala mutlaka uyalım.

• Dünya Su Gününde; Dünya Nüfusunun Yüzde 25’i Bir Su Krizinin Eşiğinde

Yeni tip Koronavirüs salgını ile suyun insanlık için ne kadar hayati olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Özellikle Türkiye gibi su kıtlığı çeken ülkelerde her bir damla su çok kıymetlidir. Ne var ki iklim değişikliği, plastik kirliliği, fosil yakıt bazlı enerji sektörü ile kömür ve petrol üretimi nedeniyle temiz su kaynaklarımız zarar görmektedir. Greenpeace, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle suya dair çarpıcı gerçekleri bir araya getirmiştir. Suya küresel talep 1980’lerden bu yana her sene yaklaşık yüzde 1 oranında artmaktadır. Bu da 2050 yılında şu ankinden yüzde 20 ila 30 daha fazla suya ihtiyaç olacağı anlamına gelmektedir.

Dünya üzerinde taze suyun yüzde 60’ı ülke sınırlarını oluşturan dere yataklarından elde ediliyor, olası bir su kıtlığının bu nedenle ülkeler arasında beklenmedik rekabetlere neden olmasından endişe duyulmaktadır. 2040 yılında çok yüksek seviyede su stresi oluşacak bölgelerde 18 yaş altı 600 milyon çocuğun yaşayacağı tahmin edilmektedir. 2017 yılında evinden ayrılmak zorunda kalan 68 milyon insan suya ulaşımda sıkıntılar yaşamaktadır. Greenpeace mesajında “İnsanlık için geri dönülmez bir felakete neden olabilecek su krizine karşı çok geç olmadan harekete geçmeli ve gerekli önlemleri almalıyız. Koronavirüs nedeniyle hijyenin hayati önem taşıdığı bu günlerde kendi sağlığımızı korurken, suyu israf etmemeye özen göstermeliyiz.” ifadelerini kullanmıştır.

• Bilim İnsanları: Aşırı Sıcaklar Gelecekte 1,2 Milyar Kişiyi Tehdit Edecek

ABD’deki Rutgers Üniversitesi’nden araştırmacılar, şu anki sera gazı atıkları dikkate alındığında aşırı ısı ve rutubet nedeniyle oluşacak ısı stresinin her yıl şu anda 1,2 milyar kişinin yaşadığı bölgeleri etkileyeceği sonucuna varmışlardır. Araştırma, küresel hava ısısının sanayi öncesi döneme göre bir buçuk derece artması halinde aşırı sıcaklıkların 500 milyon insanın yaşadığı alanları etkileyeceğini ortaya koymuştur.Artışın 2 dereceyi bulması halinde 800 milyon kişinin aşırı sıcaklardan zarar göreceği belirtilen çalışmada, 2100 yılında ise ısının tam 3 derece yükselebileceği ve bu durumda 1,2 milyarlık dünya nüfusunun aşırı sıcaklıkların etkisine maruz kalacağı vurgulanmıştır.

Çalışmada ayrıca küresel ısınmanın etkilerine dikkat çekilerek, dünyanın 19. yüzyılın sonlarındaki ısı değerlerine göre şu anda 1,2 derece daha sıcak olduğunun altı çizilmiştir.

 

• Yerli Üretim Elektrikli Fayton Central Park’ta Kullanılacak

Türk girişimcinin Denizli’de ürettiği ve dünyanın dört bir yanına ihraç ettiği elektrikli fayton, New York’un gözde turizm merkezlerinden Central Park’ta kullanılacaktır. Fayoto Kurucusu ve Genel Müdürü Haluk Şahin, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı’nda (Solar İstanbul 2020) yaptığı açıklamada, ürettikleri elektrikli faytonun yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi gördüğünü söylemiştir.Şahin, ilk ihracatını Portekiz’e yaptıkları elektrikli faytonların, yaklaşık 15 yıldır Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok turistik merkezinde kullanıldığını ifade etmiştir.

Düşük enerji tüketimine sahip çevre dostu elektrikli faytonların aynı zamanda hayvan haklarının korunması amacını da taşıdığını dile getiren Şahin, ürünün en önemli pazarlarının yine hayvan haklarının ihlal edildiği turistik yerler olduğunu kaydetmiştir. Şahin, bu yerlerden birinin de New York’un gözde turizm merkezlerinden Central Park olduğunu belirterek, “Central Park ile yaklaşık 6 aydan beri yakın temas halindeyiz, yazışmalarımız devam ediyor. Kendilerinin özgün çizimleri elimize ulaştı. Biz de bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu elektrikli faytonları yakın bir zamanda Amerika’da göreceğiz.” İfadelerini kullanmıştır. Amerika’dan yaklaşık 300 fayton siparişi aldıklarını ifade eden Şahin, Central Park’a özgün bir tasarıma sahip olacak bu faytonların daha büyük ve daha renkli bir çalışma olacağını söylemiştir.

Bir elektrikli faytonun 4-6 saatte şarj olduğunu ve tek seferlik şarjla taşıdığı ağırlığa göre 60-80 kilometre yol gidebildiğini ifade etmişlerdir. Elektrikli faytonun yaklaşık 20 bin dolarlık bir satış bedeli olduğunu ifade eden Şahin, üretiminde kullanılan bazı ithal malzemeler nedeniyle Türk lirası üzerinden satış gerçekleştiremediklerini, Her ne kadar imalat aşamasında yerlilik oranı yüzde 80’lere geldiyse de motor ve sürücü kartı gibi parçalar nedeniyle dışarıya bir bağımlılığımız var. İnşallah kısa zamanda onu da yapacağımız imalatlarla yüzde 100 yerli hale getirmeye çalışacağız. Bunlar fabrikasyon aletler değildir. Butik çalışmadır. Üzerindeki el sanatı zor olduğu için yıllık kapasitemiz şu anda 50 adet. 50 adedin üzerinde yaparsak, kaliteden ödün vermiş oluruz. Hibrit motorlu faytonun dünya patentini almak için uğraşıyoruz. Şarjı bittiğinde sahip olduğu hibrit motoruyla herhangi bir istasyona gitmeye ihtiyaç duymadan varış noktasına ulaşmasını sağlayan sistemi de patentlendirmek üzereyiz.” İfadelerini kullanmışlardır.

• ÇMO: “Korona Virüsü Atıkları Ekolojik Felakete Yol Açabilir”
 

Çevre Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, korona virüsünden korunmak için yüz maskesi takmanın, tek kullanımlık eldiven kullanmanın büyük miktarda atığın ekolojik bir felaket olma potansiyeline sahip olduğu belirtilmiştir.Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi (ÇMO) tarafından korona virüs salgınıyla birlikte atık miktarındaki artışa ilişkin açıklama yapılmıştır. Korona virüsünden korunmak için yüz maskesi takmanın, tek kullanımlık eldiven kullanmanın dünyadaki birçok insan için günlük yaşamın önemli bir parçası haline geldiği ancak tek kullanımlık ürünlerin bir kenara atılırken oluşan büyük miktarda atığın ekolojik bir felaket olma potansiyeline sahip olduğu belirtilmiştir. Korona virüsü salgını için alınan tedbirlere “Atık Yönetimi” başlığının da eklenmesi gerektiği belirtilerek, “Halkımız atıklarını Geri Dönüşebilir Atık, Evsel Atık ve Tıbbi Atık olarak en az 3’e ayırmalıdırlar.

Kamu kurum ve kuruluşlarına, sitelere ve belediyelerin belirleyeceği korunaklı noktalara tıbbi atıklar için özel konteynerler yerleştirilmeli ve yeni bir toplama sistemi oluşturulmalıdır. Tek kullanımlık maske ve eldivenler tıbbi atık kutularına atılması sağlanmalıdır. Yeni sistemle ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır” denilmiştir. Açıklamada, “İngiliz Kamu Sağlığı Biriminin raporunda Korona virüsünün 72 saat atıklarda aktif olduğu yer alırken ülkemizde yaklaşık 500 bin sokak toplayıcısı, çöp konteynerlerinden geri dönüşebilir atıkları toplamaya devam etmektedir. Sokak toplayıcılarının Covid-19 gibi birçok hastalığa bulaşma ve bulaştırma riskinin yüksek olduğu unutulmamalı, gerekli önlemler alınmalıdır. Yaşamımızı sürdürebilmek adına yaptığımız faaliyetlerin, çevresel felaketlere neden olmasının önüne geçmek için atıklarımızı iyi tanımalı, türüne uygun olarak kaynağında doğru ayrıştırmalıyız. Bu süreçte hem halk hem de yerel yönetimler işbirliği içinde üzerine düşen ödevleri yerine getirmelidir. Aksi taktirde kirlettiğimiz her alan bize yaşam tehdidi olarak dönecektir” ifadelerine yer verilmiştir.

• Hendek Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Tubitak’ta 
 

Hendek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, TÜBİTAK 51. Liseler Arası Araştırma Projeleri Yarışması İstanbul Asya Bölge sergisine katıldı.Hendek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen Bekir Acar, öğrenciler Emre Ark ve Emre Ay; TÜRET (Tükettiğinden Fazlasını Üret) projesi ile TUBİTAK sergisine katıldı.

Acar proje ile ilgili şu ifadeleri kullandı “Proje ekibimizle beraber insanları üretime ve tarıma teşvik etmek, ülke genelinin ağaçlandırılmasına, ekolojik sistemin ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlamak, doğal üretim ve çevre bilincini artırmak amacıyla TÜRET (Tükettiğinden Fazlasını Üret) projeni tasarladık. Bu proje ile insanların yoğun olarak tükettikleri sağlıklı ürünlerin ambalajlarına; ülkemizin her bölgesinde ve iklim şartında yetiştirilebilecek meyve ağacı ve sebze tohumları iliştirdik. Bu tohum paketlerinin üzerlerine dikim ve yetiştiricilik talimatları yazdık. Bu sayede gerek çocuklar gerekse her yaş grubundan tüketiciler uygun buldukları her bölgeye kendi meyve ağaçlarını ve sebzelerini dikebilecek, ülke ekonomisine, tarıma ve ağaçlandırmaya katkı sağlayabilecek” dedi.

• Plastik Atıktan Kumaş Üreten Firma 70 Ülkeye İhracat Yapıyor 

Adana’da bir tekstil firmasının, plastik atıklardan elde edilen elyafı çeşitli işlemlerden geçirerek dokuduğu kumaşlar ihraç edilmektedir.Atık malzemelerden elde edilen ham maddeyi alarak çevre dostu kumaşlarda kullanan firma, bunları ABD, İngiltere, İspanya, Fransa ve Rusya başta olmak üzere 70 ülkeye göndermektedir. Kıvanç Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç, yaklaşık 60 yıl önce hizmete başlayan işletmelerinde bin 300 civarında personelle, dünyadaki yeni trendleri yakından takip etmeye çalıştıklarını, entegre bir tesis olduklarını ve elyafın aşama aşama iplik, büküm işlemi ve dokuma gibi işlemlerden geçirilerek kumaşa dönüştürüldüğünü anlatan Kıvanç, yılda ortalama 16 milyon metre kumaş üretimlerinin olduğunu, üretimlerinin yüzde 80’ini yurt dışına gönderdiklerini ve bunların dünyaca ünlü markalar tarafından kullanıldığını, yeni trendin, sürdürülebilir bir dünya için geri dönüştürülmüş ham maddelerden mamul elde etmek olduğuna dikkati çeken Kıvanç, bu kapsamda atık plastik şişelerden elyaf üreten Hindistan’daki bir firmayla iş birliği yaptıklarını ve onların Türkiye’deki mümessili olduklarını söylemiştir.

Aldıkları atık malzemelerden elde edilmiş elyafı tesislerinde kumaşa dönüştürdüklerini aktaran Kıvanç, şöyle devam etmiştir:”Atıktan üretilmiş elyafı alıyoruz. Ürünlerde en az yüzde 25 geri dönüştürülmüş ham maddeyi kullanıyoruz. Markalar geri dönüştürülmüş ham madde kullanılarak üretilmiş kumaşı istiyor. 2030 yılında 32 firma, ürünlerinin ya yüzde 100’ünün geri kazanılmış veya organik olmasıyla ilgili mutabakat sağlamış. Bunlar dünya markaları. Bütün markalar bir protokol imzalamışlar, biz de bu protokole uymak zorundayız. Çünkü artık markalar ve ülkeler bu malları böyle istiyorsa biz de ürünlerimizi geri dönüştürülmüş ham maddelerden yapmak zorundayız. Başta ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İran ve Rusya olmak üzere 70 ülkeye ihracat var. Bunun içinde ihraç ettiğimiz kumaşların yüzde 25’inin ham maddesi atıklardan elde edilmiştir.”

• TRT Çocuk’ta Çizgi Karakter “AGİ” İle Sıfır Atığı Anlatacaklar

Eskişehir’deki bir animasyon firmasınca çocuklarda geri dönüşüm ve çevre bilincinin aşılanması amacıyla “AGİ” adlı çizgi film hazırlanmıştır.Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yunus Emre Yerleşkesi’ndeki Teknopark’ta bulunan ve Emre Ozan Şirin ile Can Berk Özden tarafından kurulan animasyon firması “Motion Boom”, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında çizgi film projesi yapmışlardır. Atık Kağıt ve Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneğince de desteklenen, TRT Çocuk kanalında yayınlanacak çizgi filmde “AGİ” adlı triportör (eşya taşımak için bir kasası bulunan, çoğu kez motorlu, üç tekerlekli küçük taşıt, üçteker) ve 14 ana karakterin başından geçen olaylarla çocuklara geri dönüşümün öneminin ve çevre bilincinin aşılanması amaçlanmıştır.

“Kamu spotu için hazırlanan pilot bölümün ardından AGİ’nin çizgi diziye dönüştürülmesi kararı alındı. İnsan ile kamyon, robot, çöp konteyneri ve kumbara gibi objelerden oluşan 15 ana karakterimiz bulunuyor. Sayın Emine Erdoğan himayesinde yürütülen projede yer almaktan mutluyuz. Bu güzel projeye sevimli bir yüz kazandırdık. Çocukların seveceği ve benimseyeceği bir karakter yaptık. Bu karakter aracılığıyla, geri dönüşümü, bunun nasıl yapıldığını ve çevre bilincini anlatarak çocukları eğlendirmek istiyoruz. TRT Çocuk kanalında yayınlanacak çizgi dizinin birinci sezonunu neredeyse tamamlandık. AGİ adlı çizgi dizimizle sıfır atığı her yönüyle anlatmayı planlıyoruz. Kamu spotu olarak başlayan projeyi çizgi film serisi haline getirdik.” İfadelerini kullanmışlardır.

• Alanya’da Güneşten 8 Milyon TL’lik Tasarruf

ANTALYA’nın Alanya Belediyesi 2017 yılında kurduğu güneş enerji santralinden bugüne kadar 8 milyon 300 bin TL tasarruf elde etmiştir. Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Erdoğmuş, “Öz tüketime yönelik kurulan tesis, şu anda belediyemizin elektrik ihtiyacının yüzde 80’ini karşılıyor” ifadelerini kullanmıştır.Alanya’nın Toslak Mahallesi, Karadağ mevkiinde Temmuz 2017’de Alanya Belediyesi’nin hizmete açtığı Alanya Güneş Enerjisi Santrali (GES), belediyenin elektrik sarfiyat giderlerini azaltarak, kar ettirmiştir. Başlangıçta 94 dönüm arazi üzerine kurulu olan GES, Türkiye’nin kamu kurum ve kuruluşları arasındaki en büyük güneş enerji santrali olma özelliği taşımaktadır. Belediyenin tüm hizmet alanlarındaki elektrik ihtiyaçlarının yüzde 80’ini karşılayan 3,5 megavatlık enerji üretim kapasitesine sahip GES, Temmuz 2017’de tarihinden bugüne kadar 12 milyon 250 bin kilovat/saat (kWh) üretim gerçekleştirmiştir.

Yenilenebilir enerji sistemini belediye olarak çok önemsediklerini belirten Erdoğmuş, “Üretken belediyecilik anlayışımızla yaptığımız bu enerji çalışmamızın yenileri de var. GES-1, 2, 3 ve 4’ü yaptıktan sonra şu anda GES-5, 6 ve 7’nin çalışmalarını yapıyoruz. Farklı bir arazide ve çok kısa bir süre içinde hayata geçirilecek. Şu anda proje çalışmalarını tamamladık. 3 yeni GES daha yaparak kendi elektrik ihtiyacımızı üretmenin ötesinde de belediyemize çok ciddi bir gelir sağlayacağız. GES’in yakıt sorununun olmaması, işletim kolaylığının olması, tek bir personelle koca tesislerin kontrolle idaresinin yapılıyor olması ve doğal bir kaynak olan güneşten sürekli bir enerji üretilerek bunun belediyeye çok ciddi bir getiri sağlamasından dolayı bu çalışmalarımız belediye başkanımızın önderliğinde devam edecek” ifadelerini kullanmıştır.

• YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER
 

• 07.03.2020 Tarih Ve 31061 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Tebliğler;,

– Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği Ve Denetimi: 2020/3)’Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Ürün Güvenliği Ve Denetimi: 2020/29)

– İçme Suyu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği

• 08.03.2020 Tarih Ve 31062 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Yönetmelik;

– Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi Ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

• 10.03.2020 Tarih Ve 31064 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Yönetmelik;

– İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

• 13.03.2020 Tarih Ve 31067 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Yönetmelik;

– Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

• 22.03.2020 Tarih Ve 31076 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Tebliğ;

– Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3)

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.