2020 Mayıs Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

2 Yılda 83 Bölge ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ İlan Edildi 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Son 2 yılda 83 ayrı bölgeyi ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan ettik. Böylece çivi bile çakılamayacak alan yüz ölçümünü 576 milyon metrekareye çıkardık” ifadelerini kullanmıştır. Bakan Kurum, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada; çocuklara, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak adına iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini önlemek, hayvan, bitki ve endemik türleri korumak, ormanları muhafaza etmek için çalıştıklarını ve birçok doğal alanı koruma altına aldıklarını belirtmiş olup, paylaşımında şunları kaydetmiştir:

“2018 yılında 16 olan ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ sayısını 18’e çıkardık. 8 sulak alan, 3 tabiat anıtı, 1 milli parkımız korunan alan olarak tescil edildi. 204 yeni millet bahçesi, 22 ekolojik koridor, binlerce kilometre yeşil yaya yolu ve bisiklet yolu yapıyoruz. Son 2 yılda 83 ayrı bölgeyi ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan ettik. Böylece çivi bile çakılamayacak alan yüz ölçümünü 576 milyon metrekareye çıkardık. Ülkemiz yüz ölçümünün yüzde 10’unu korunan alan haline getirdik. 2023 yılına kadar bu oranı yüzde 17 seviyesine çıkaracağız.”

• Hava Kirliliğindeki Azalma Sürdürebilir Mi

Covid-19 pandemi sürecinde yaşanan sokağa çıkma yasakları, evde kal uyarıları sonucu pek çok metropolde hava kirliliğinin azaldığı gözlemlenmektedir. NewYork’dan Hong Kong’a Paris’den İstanbul’a kadar pek çok ünlü kentin havasının temizlendiği salgın süreci ardından yeni normal yaşama dönüldüğünde kirlilik tekrar eski hâli alabilir. Kim bilir belki de artık fosil yakıtla çalışan arabalarımıza hoşça kal diyerek temiz havaya katkı sağlamaya devam etme zamanı gelmiştir. İstanbul’dan görünen Uludağ görüntüsü hepimizi temiz bir hava ve çevre konusunda umutlandırmıştır. Gerek kendi sağlığımız gerekse gelecek nesiller için temiz hava ve çevre çok önemlidir. Ancak endüstrinin belirli bölgelerde yoğunlaşması, arabalarda fosil yakıt kullanımı, hatta bazı kentlerdeki kömür gibi yakıtlarla ısınma yöntemleri hâlâ hava kirliliğini artıran sebeplerin başında gelmektedir.

Konvansiyonel bir aracı ele aldığımızda sürüş hızına ve şekline bağlı olmakla birlikte arabaya koyduğunuz yakıttan elde edilen enerjinin sadece %12 ila %30’u onu hareket ettirmek için kullanılmaktadır. Geriye kalan enerji ise ısı olarak çevreye yayılmaktadır. Bir başka deyişle, vergiler hariç arabanıza koyduğunuz 100 TL’lik yakıtın yaklaşık 30 TL’lik kısmı tekerlekleri döndürüyor geri kalan ise havayı ısıtmaktadır. Oysa elektrikli arabalar her ne kadar şu an benzinli araçlar kadar yaygın değilse de aldığı enerjinin daha fazla kısmını arabayı hareket ettirmek için kullanıyor ve kötü gazlarla çevreyi kirletmemektedir. Elektrikli araçlar gün geçtikçe daha fazla gelişiyor ve yaygınlaşmaktadır. Avrupa’da Hollanda, İzlanda gibi ülkeler 2030’a kadar eski arabaların üretimden ve kullanımdan kaldırılmasını hedeflemektedir. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA) verilerine göre ABD’de 2030 yılına kadar aralarında ulaşımla ilgili düzenlemelerin de yer aldığı birtakım değişiklikler yapılması hâlinde 40 bin erken ölüm ve 34 bin hastaneye yatışın engellenebileceği düşünülmektedir.Belki de evden çalışma sisteminin yaygınlaşması ve ilerleyen pil teknolojisi hepimizi bir an önce temiz havaya kavuşturmaktadır. Bu süreçte elektriği yine fosil yakıtlardan üreten santrallere bağımlılık devam ederse süreç yavaş olabilir. Yine de iklim değişikliğinin getirisi doğal afetler ve hastalıklar düşünüldüğünde, ne kadar temiz enerji o kadar iyi sonucuna ulaşılmaktadır.  Sadece ulaşımda kullanılan araçlar değil tüm sektörleri ve hatta konutları içeren bir çevre farkındalığı oluşturmak gerekmektedir.

• Türkiye’de ‘Mavi Bayraklı’ Plaj Sayısı Arttı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, mavi bayrakta dünya 3’üncüsü olan Türkiye’nin ödüllü plaj sayısının 486 olduğunu açıklamıştır. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, İspanya ve Yunanistan’ın ardından dünyanın en çok mavi bayraklı 3’üncü ülkesi olan Türkiye, ödüllü plaj sayısını artırmıştır.

Merkezi Danimarka’nın başkenti Kopenhag olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfının (FEE) verdiği mavi bayrak ödüllerinin 2020 yılı değerlendirmeleri sonucunda, geçtiğimiz yıl 463 olan ödüllü plaj sayısı bu yıl 486’ya ulaşmıştır. Türkiye’de 22 marina ve 7 yat ise mavi bayrak ödülü almaya hak kazanmıştır. Bu yıl mavi bayraklı plaj sayıları Antalya’da 206’ya, Muğla’da 105’e, Aydın’da 35’e, İzmir’de 52’ye, Balıkesir’de 31’e, İstanbul’da 2’ye, Samsun’da da 13’e yükseldi. Çanakkale, Kırklareli, Kocaeli, Düzce, Ordu, Mersin ve Van illerinde ise geçtiğimiz yılın rakamları korunmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 yılında, uluslararası mavi bayrak uygulaması yapan 50 FEE üyesi ülke arasında plaj sayısında dünya birinciliği hedeflediği belirtilmiştir.

• Çorum’da Rekor Deneme Fidan Dikimi Sonrası Fidanlar Yeşerdi

Endonezya’ya ait olan ‘1 saat içinde en fazla fidan dikme’ rekoru kırılan Çorum’da fidanlar yeşermeye başlamıştır.
Çorum’da “Geleceğe Nefes” kampanyası kapsamında, 232 bin 647 fidanla Endonezya’ya ait olan ‘1 saat içinde en fazla fidan dikme rekoru’, 303 bin 150 fidan dikimiyle kırılarak, Türkiye adına tescil edildi. Fidanlar, aradan geçen 6 ayda tutarak, yeşermeye başlamıştır.Çorum’un Celilkırı mevkiisindeki 156 hektarlık alanda hazırlanan sahada, 11 Kasım 2019’da ‘Geleceğe Nefes’ kampanyası kapsamında rekor denemesi gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı etkinlikte, Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye temsilcilerinin yanı sıra mimar, spor hakemi, orman mühendisi ve öğretmenlerden oluşan 80 kişilik heyet görev almıştır. Etkinlikte, ilk olarak, 232 bin 647 fidan ile Endonezya’ya ait olan ‘1 saat içinde en fazla fidan dikme rekoru’ kırılmıştır. Denemede, 1560 dönümlük alanda 303 bin 150 fidan toprakla buluşturulmuştur.

Çorum’daki fidan dikme etkinliğinde, 1 saat içinde 303 bin 150 fidan dikimiyle rekor kırıldığı açıklanmış olup, toprakla buluşturulan fidanlar, aradan geçen 6 ayda tutarak yeşermeye başlamıştır.Celilkırı mevkiindeki ormanlık alanda incelemelerde bulunan Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, kentin gelecekte çok önemli bir ormana kavuşacağını söylemiştir. Aşgın, “Ağacı dikmekle iş bitmiyor. Çorumlu hemşehrilerimizle el ele vererek diktiğimiz fidanları yerinde gördük. Geldiğimizde gördük ki; hemen hemen ağaçlarımızın tamamı tutmuş. İnşallah aradan belli bir süre geçtikten sonra Celilkırı mevkiinde sedir ağaçları, karaçam ağaçlarından oluşan 303 bin 150 ağaçlık bir ormana kavuşmuş olacağız. Rekorla dikilen fidanların kurumaması için gerekli çalışmayı yapıyoruz” ifadelerini kullanmıştır.

• Hendek´e Sıfır Atık Merkezi

Çevrenin ve geleceğin korunması adına 7 dönüm arazi üzerinde ‘Sıfır Atık Merkezi’ projesinin startını veren Hendek Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öngördüğü rol modeli Sakarya’da uygulamaya hazırlanmaktadır. Proje kapsamında bir de ALO ATIK hattı kurulacaktır.Hendek Belediyesi, çevrenin ve geleceğimizin korunması adına başlattığı sıfır atık hedefini dünya standartlarına taşıyacak yeni bir projeye imza atmaktadır.  Hendek Belediyesi şantiyesi içinde 7 dönüm arazi üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onaylayarak desteklediği ‘Sıfır Atık Merkezi’nin çalışmaları başlamıştır.  Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmaları yerinde inceleyen Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, projenin bir an evvel tamamlanarak hayata geçirilmesi talimatını vermiştir. Şantiye sahası ve sıfır atık merkezi projesi alanında teknik ekiplerle birlikte incelemeler yapan Başkan Babaoğlu, sıfır atığın bir yaşam biçimi haline geleceğini söylemiştir.İsrafın önlenmesi, kaynakların verimli kullanımı ve atık oluşumunun engellenmesinin önemine değinen Başkan Babaoğlu, “Atıkların ayrı ayrı toplanarak, geri kazanmayı amaçlayan bir atık yönetim sistemi oluşturacağız. Bu atık yönetim felsefesi olarak tanımlanmış bir hedeftir. Burada 7 dönüm arazi içinde temizlik işleri idari binası, tehlikesiz atık getirme ve işleme alanı, depolama alanı, geri dönüşüm ve geri kazanım alanı sıfır atık yönetim lisansı ve sistemine uygun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öngördüğü rol model şeklinde hayata geçirilecek. Bu alanda hiçbir şekilde kimyasal ya da biyolojik bir işlem olmayacak. Biriktirilen ve ayrıştırılan atıkların ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak geri dönüşümü ve bertarafı sağlanacak.

Bir de ALO ATIK HATTI kuracağız. Burada evlerden ya da işyerlerinden gelen talepler doğrultusunda kağıt, cam, metal, plastik, atık pil, atık yağ, elektronik eşya ve diğer atıklar ayrı ayrı toplanacak. Baktığımızda bu işlemler şuan yapılıyor. Biz bu işi dünya standartlarında Hendek’te yapacağız. Hayırlı olsun” ifadelerini kullanmıştır.

• Sabri Ülker Çevre Ödülü’ne Başvurular 26 Haziran’a Uzatıldı

Yıldız Holding ve Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA iş birliğiyle, “Yarınlar Seninle Yaşayacak” sloganıyla düzenlenen Sabri Ülker Çevre Ödülü’nün son başvuru tarihi uzatılmıştır. Adaylar, yarışma için projelerini 26 Haziran’a kadar iletebilecektir.“Çevre ve İnsan” temasını benimseyen yarışmaya başvuracak projeler, Sıfır Atık yaklaşımı ve sürdürülebilirlik prensibiyle, su ve doğal kaynak kullanımı, karbon ve enerji yönetimi, atık yönetimi, biyo-çeşitliliğin korunması, iklim değişikliği ve gezegen sağlığı konu başlıkları altında değerlendirilecektir. Değerlendirme sonucunda seçilecek birinci projeye 100 bin TL ödül verilecektir.Sabri Ülker Çevre Ödülü’ne başvuru için tüm kriterler ve diğer tüm ayrıntılar için www.sabriulkercevreodulu.com ziyaret edilebilir.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.