2020 Nisan Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Sıfır Karbon’ İçin 130 Trilyon Dolarlık Enerji Yatırımı Gerekiyor 

Dünya ekonomilerinin kapsamlı şekilde karbondan arındırılması stratejileri için yaklaşık 130 trilyon dolarlık enerji yatırımı gerekmektedir. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (İRENA) “Küresel Ölçekte Yenilenebilir Enerjinin Görünümü” başlıklı raporu, enerji dönüşümünün, 2050’ye kadar ekonomik büyümeye ve istihdama yüksek düzeyde katkı sağlayacağını ortaya konulmaktadır. Rapora göre, ülkelerin enerji dönüşümünü başarılı şekilde yönetmek için yatırım stratejileri ve yasal çerçeveler gibi enerji sisteminin yapı taşlarının incelenmesi gerekmektedir.Ayrıca, küresel ölçekteki karbondioksit emisyonlarının 2050 yılına kadar en az yüzde 70 azaltılmasının yolları araştırılmaktadır. Ekonomilerin kapsamlı şekilde karbondan arındırılmasına yeni bir bakış açısı getiren raporda, sıfır emisyon hedefine yönelik bir yol haritası da sunulmaktadır. Buna göre, başta yeşil hidrojen ve son kullanıcı ürünlerinin elektrifikasyonu olmak üzere belirlenen 5 farklı teknoloji önceliğine yatırım yapılarak, ağır sanayi ve yüksek karbonlu sektörlerde fosil yakıtların yenilenebilir enerjiyle ikame edilebileceği, dolayısıyla emisyonun azaltılabileceği belirtilmektedir.

İklim riskleri açısından güvenli bir senaryo, 2050’ye kadar 110 trilyon dolarlık enerji yatırımı gerektiriyor. Kapsamlı ve net sıfır emisyon hedefleyen senaryo için ise 20 trilyon dolar ek yatırım ihtiyacı öngörülmektedir. Böylelikle, dünya ekonomilerinin karbondan arındırılması stratejileri için yaklaşık 130 trilyon dolarlık enerji yatırımı gerekmektedir..Fosil yakıt sektöründeki istihdam kayıplarına rağmen tüm bölgelerde insan refahında önemli artış ve yenilenebilir enerji sektöründeki istihdamda net artış yaşanacağı tahmin edilmektedir.

• Belediyelerde ‘Sıfır Atık İle İklim Değişikliği’ Müdürlükleri Kurulacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sıfır atık hareketinin üniversiteleri, sivil toplum kuruluşlarını, belediyeleri, gencinden yaşlısına tüm vatandaşları bir araya getirdiğini ve projenin adeta bir seferberliğe dönüştüğünü belirtmiş ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi & Türkiye Büyük Millet Meclisinde başlayan uygulamanın 35 bin kurum ve kuruluşta hayata geçirildiğini ifade etmiştir. Bakan Kurum, “2023 yılına kadar bütün kurum binalarımız, belediyelerimiz, üniversitelerimiz, sanayilerimiz, havalimanlarımız, alışveriş merkezlerimiz ve otellerimiz, sıfır atık sistemine geçecek.” İfadelerini kullanmıştır. Bugüne kadar sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binası’ndaki “Sıfır Atık” uygulamasıyla 3 yıl içinde kağıt, plastik ve cam atıkların da içinde bulunduğu 373 ton değerlendirilebilir atığı kaynağından ayrı toplayarak, ekonomiye kazandırdıklarını bildiren Kurum;

“Sağladığımız tasarrufla 3 bin 192 ağacın kesilmesini önledik, 41 ton sera gazı salınımını engelledik. Biz, Sıfır Atık Projesi’ni sadece bir atık, çöp ve geri dönüşüm projesi olarak görmüyoruz. Sıfır Atık Projemiz, çevre kirliliğinin ve küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için başlattığımız, sınırları aşan uluslar üstü bir projedir. Koronavirüs salgınıyla mücadele ettiğimiz bu süreçte bir kez daha gördük ki çevre kirliliği insanlığın ortak problemidir. Bu nedenle yapacağımız her proje çevre dostu ve sıfır atığa uyumlu olmak zorundadır. Bakanlık olarak bu anlayıştan yola çıkarak, çevre ve şehircilik çalışmalarımızı, Sıfır Atık çatısı altında hayata geçiriyoruz. Belediyelerimizin sıfır atık sistemini kurmak için ihtiyaç duydukları her türlü desteği kendilerine sağlıyoruz. Bakanlık olarak, dünyanın en önemli sorunu olan iklim değişikliğiyle mücadele konusunda her zaman yerel yönetimlerimizin yanında olacağız.” İfadelerini kullanmıştır.

Bakan Kurum, 5 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik”te yaptıkları değişiklikle yerel yönetimlere Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı ve şube müdürlükleri kurulması talimatını verdiklerini belirtmiştir. Büyükşehir belediyelerinde “Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı” ile “İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı”, il ve ilçe belediyelerde ise “İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü” ile “Sıfır Atık Şube Müdürlüğü” kurulacağını aktaran Kurum, şu bilgileri vermiştir;
“Böylece yerel yönetimlerimiz, iklim değişikliğiyle daha etkin şekilde mücadele edebilecek, karar alma süreçlerini hızlandırarak adımlarını süratle atabilecek. Çevreye dair tüm projeler, Sıfır Atık çatısı altında daha verimli hale gelecek. Belediyelerimizden de iklim değişikliği ve sıfır atık gibi ulusal ve küresel sorumluluklarımızı yeni bir kurumsallaşma üzerinden tekrar yorumlamalarını bekliyor, bu çerçevede ülkemizi ve dünyamızı çevre kirliliği merkezli iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden korumayı hedefliyoruz. Gerek kamu ve özel sektörde gerekse evlerde, mahallelerimizde ve şehirlerimizde Sıfır Atık gönüllüsü milyonlarca vatandaşımızın desteklediği bu büyük tasarruf hareketiyle inşallah çocuklarımıza daha temiz bir gelecek bırakacağız.”

• Atık Sularda Kovid-19 Taraması Yapılacak

Kovid-19’un su ve atık sulardaki varlığının araştırılması için Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı koordinasyonunda Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi ve Moleküler Biyolog Dr. Halil Kurt danışmanlığında, Türkiye çapındaki atık su arıtma tesisleri giriş ve çıkışlarında 24 saatlik kompozit atık su numuneleri alınacağı bilgisini veren Pakdemirli, şunları kaydetmiştir;”Numune alma çalışmalarına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü de katkı sağlayacak. Alınan numunelerin Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında kantitatif PCR (qPCR) analizleri ile Kovid-19 miktar tayinleri yapılacak.”

 

 

 

 

• Konya’da, Yemek Atıklarından Hayvanlar İçin Mama Üretilecek 

KONYA’da, Büyükşehir Belediyesi tarafından sahipsiz hayvanlar için yemek atıklarından mama üretilecektir. Kentteki sahipsiz hayvanlar, Büyükşehir Belediyesi’ne ait yaklaşık 1 milyon metrekarelik alana sahip barınakta koruma altında tutulurken, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yemek artıklarını toplayarak modern ileri işleme teknikleriyle havyan mamasına dönüştürülmesini sağlamak için çalıştıklarını belirtmiştir. Proses çalışmaları devam eden proje kapsamında kamu kurum ve kuruluşları, lokantalar gibi yemek artığı çıkaran yerlerden yemek artığı ve kazan artıklarının ayrı ayrı toplanmasının planlandığını ifade eden Altay, şunları söylemiştir: “Yemek Artığı Toplama Sistemi kurularak gıdaların soğutmalı araçlarla toplanmasını gerçekleştireceğimiz projede; modern üretim yöntemleriyle sterilize pişmiş köpek-kedi maması üretilmesi üzerinde çalışıyoruz. Atık ve artıkların tekniğine uygun olarak yapılacak olan ısıl işlemler sonucunda kedi ve köpek yemi olarak geri kazanımı sağlanacak. Bu suretle sahipsiz hayvanlara çok ucuz ve kaliteli mamalar temin edilecek. Proje kapsamında proses çalışmaları ile laboratuvar analizleri, saha ve yedirme denemeleri devam ediyor. Kuracağımız tesiste günlük 10 ton yemek artığı işleme kapasitesi olacak. Günlük 2 ton mama üretimi planlıyoruz.

Tesiste üretilecek yemler başta belediyemize ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki sokak hayvanlarının beslenmesi olmak üzere; 31 ilçe belediyemiz, sivil toplum kuruluşlarımız, üniversitelerimizin hayvan hakları platformları, yerel hayvan koruma görevlileri, gönüllü olarak sokak hayvanı belemesi yapan hemşehrilerimiz ve tüm hemşehrilerimizle birlikte sokak hayvanlarımız için kullanılacak.?Altay, belediyeye ait barınakta yıllık 400 ton mama tüketildiğini belirterek, “Ülkemizde kedi-köpek mamaları büyük oranda ithal. Projemiz hayata geçince bu konuda dışa bağımlılığımız ve maliyetimiz çok azalmış olacak. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre dünyada her yıl gıdalarının yüzde 30’u (1.3 milyar ton), kişi başı 190 kilo gıda çöpe atılıyor. Dünyaya önek olacak bu proje ile hem gıda artıkları değerlendirilerek çevre kirliliği önlenecek hem de sokak hayvanları için kaliteli mama elde edilecek” demiştir.

• Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tarafından Yayımlanan Genelgeler;

– 06.04.2020 Tarihinde Yayımlanan Genelge (2020/11); Covid-19 Tedbirleri / Egzoz Gazı Emisyon Ölçümleri-2

– 07.04.2020 Tarihinde Yayımlanan Genelge (2020/12); Tek Kullanımlık Maske, Eldiven Gibi Kişisel Hijyen Malzeme Atıklarının Yönetiminde Covid-19 Tedbirleri 

– 08.04.2020 Tarihinde Yayımlanan Genelge (2020/13); Covid-19 Salgını Ve Atıksu Yönetimine İlişkin Önlemler

– 10.04.2020 Tarihinde Yayımlanan Genelge (2020/14); Covid-19 Salgını süresince Gemi Atıkları Yönetimi

• Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tarafından Yayımlanan Duyurular;

– Halkın Katılımı Toplantıları ve İnceleme ve Değerlendirme Komisyon Toplantıları ertelenmiştir.

– İnceleme ve Değerlendirme Komisyon Toplantıları ertelenmiştir.

– Sera Gazı Doğrulama Faaliyetlerine İlişkin Açıklama

– Ambalaj Beyanı Hk.

Ülkemizde görülen Covid-19 salgını nedeniyle tüm ülke sathında alınan tedbirler uyarınca yapılan düzenlemeler doğrultusunda; atık üreticileri, yetkilendirilmiş kuruluşlar, belediyeler, plastik poşet üretenler ve piyasaya süren satış noktaları dâhil, genişletilmiş üretici sorumluluğuna tabi diğer tüm işletmelerce Bakanlığa/İl Müdürlüklerine iletilmesi gereken bildirim/beyan/müracaat/belgelendirme işlemlerinin 31.05.2020 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.