2020 Ocak Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Okyanusta En Büyükten En Küçüğe Tüm Plastikleri Toplayabilen Bir Taşıt Geliştirildi 

Hollandalı bilim insanları Büyük Pasifik Çöp Alanı’nda ilk kez büyük plastiklerden mikroplastiklere kadar atıkları toplayabilen bir taşıt geliştirmiştir.

Ocean Cleanup isimli bir şirket 7 yıldır okyanuslarda biriken tüm plastik atıkların toplanabileceği bir cihaz üzerinde çalışmış olup, Hollandalı bilim insanları Ekim 2019’da ilk kez Büyük Pasifik Çöp Alanı’nda bir cihaz sayesinde suyun dibinde bulunan mikroplastiklere kadar bütün atıkları toplayabilen bir cihaz geliştirmiştir. Geliştirilen cihazın U şeklinde bir seti suyun dibine ağ gönderiyor. Hızlı hareket eden nesneleri de yakalayabilen ağın şu ana kadar balıklara bir zarar vermediği, balıkların kaçabildiği görülmüştür.

Ocean Cleanup kurucusu Boyan Slat, okyanustaki plastikleri toplayabildiklerini duyurduğu Twitter mesajında cihazın topladığı çöplerin de fotoğrafını paylaşmıştır. Fotoğrafta suyun dibinden çıkarılan tekerleğe dikkati çekmiştir.

• Küresel Risk Raporu’nda İlk Kez Dünyayı Bekleyen 5 Büyük Riskin Tamamı Çevre İle İlgili

Dünya Ekonomik Forumu’nun her yılın başında hazırladığı Küresel Risk Raporu yayınlanmıştır. Raporun tarihinde ilk kez, önümüzdeki on yılda bizi bekleyen küresel risklerden ilk beşinin tamamı çevresel risk kategorisindedir.

Rapora göre, küresel olarak ekonomik ve siyasi kutuplaşma artacak ancak on yıllık süre içerisinde gerçekleşme olasılığı en yüksek beş küresel risk; aşırı hava olayları, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyumdaki başarısızlık, doğal afetler, biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem tahribatı ve insan kaynaklı çevresel zarar ve afetler olarak listelenmiştir.

Rapor, 750’nin üzerinde uzman ve karar alıcının, endişelerini gerçekleşme olasılığı ve yaratacağı etkiye göre değerlendirmeleri sonucunda hazırlamaktadır. Raporda yer alan 2020 yılında gerçekleşme olasılığı yüksek olan riskler ise ekonomik çatışma, ülke içi siyasal kutuplaşmalar, aşırı sıcaklık dalgaları, doğal kaynakların ve ekosistemlerinin tahribatı ile altyapı ve siber saldırılar olarak listelenmiştir.

WEF Yönetim Kurulu Başkanı Borge Brende, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, siyasi kutuplaşma, deniz seviyesinin yükselmesi ve iklim değişikliği kaynaklı

yangınlara dikkati çekerek, “Bu yıl, dünya liderlerinin yalnızca kısa vadeli kazanımlar için değil, risklerle mücadele edebilmek adına işbirliklerini onarması, yeniden canlandırmayı öne alması ve toplumun tüm kesimleriyle birlikte çalışması gereken bir yıl” ibarelerini kullanmışlardır.

• Filipinler’de Artık Öğrenciler Mezun Olmak İçin Ağaç Dikmek Zorunda

Filipinler, tüm lise ve üniversite öğrencilerinin mezun olabilmek için 10 ağaç dikmesini gerektiren yeni bir yasa çıkarmıştır. Yasa, eski bir geleneğe bağlı kalırken iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi de amaçlamaktadır.

Magdalo Partisi temsilcisi ve yönetmeliğin baş yazarı Gary Alejano tasarının açıklayıcı notunda, “Her yıl ilkokuldan mezun olan 12 milyondan fazla öğrencinin, liseden mezun olan yaklaşık beş milyon öğrencinin üniversiteden yaklaşık 500.000 öğrencinin mezun olduğu düşünüldüğünde bu girişim, uygun şekilde uygulandığında her yıl en az 175 milyon yeni ağacın dikilmesini sağlayacaktır. Bir nesil boyunca, bu girişim kapsamında en az 525 milyar ekilebilir. Sadece yüzde 10’luk bir hayatta kalma oranıyla bile, bu, gelecekte liderlik mantosunu üstlendiklerinde, gençlerin zevk alabileceği ek 525 milyon ağacın mevcut olacağı anlamına gelir” ifadelerini kullanmıştır. Filipinler gezegenin en ağır ormansızlaşmış ülkelerinden biri olduğu için bu kayda değer bir hamle.

Yalnızca 20. yüzyılda orman örtüleri yüzde 70’ten yüzde 20’ye düşmüştür. Ülke genelinde toplamda 46 türün nesli tükenmekte ve dördü ortadan kalkmış durumdadır. Toplam yağmur ormanlarının ise sadece yüzde 3,2’si kalmıştır. Bu durum, kısmen Filipin hükümetinin on yıldan daha süreliimtiyazlar veren kısa görüşlü politikalardan kaynaklanmaktadır.Dikilecek ağaçlar egzotik ve ekildikleri alana uyum sağlayabilecek türlerden seçilecek.

• Moda Dergisi Vogue Çevre Mesajı Vermek İçin Fotoğraf Yerine Çizimlerle Çıkacak

Vogue moda dergisinin İtalya edisyonu, fotoğraf çekimlerinin çevreye olumsuz etkisine dikkat çekmek amacıyla bu ay fotoğraf yerine çizimlerin yer aldığı bir sayı hazırlamıştır. Vogue İtalya’nın 7 Ocak’ta bayilerde olması planlanan Ocak sayısı için 7 farklı çizimin yer aldığı kapaklar hazırlanmıştır. Gucci marka kıyafetler giyen modellerin resimlerinin yer aldığı kapaklarda “Bu sayının yapımı için fotoğraf çekimi yapılması gerekmedi” ibaresi yer almaktadır.Derginin internet sitesinde, “Vogue İtalya, tarihinde ilk kez çizimlere ve resimlere yer açmak ve bu sayede yaratıcılığı sürdürülebilirliğin hizmetine sunmak için fotoğraf kullanmayı bıraktı” denilmektedir.

Vogue İtalya Yayın Yönetmeni Emanuele Farneti, derginin Eylül özel sayısı için yapılan moda çekimlerinden örnek vererek, çekimlere 150 kişinin dahil olduğunu, 20 uçak ve bir düzine tren yolculuğu yapıldığını, 40 otomobilin sürekli beklemede tutulduğunu, kullanılan ışıklandırmaların saatlerce açık kaldığını belirtmiştir. Farneti, Ocak sayısı için fotoğraf çekimlerinden yapılan tasarrufu, Venedik’te sellerden zarar gören Querini Stampalia Vakfı’na bağışlayacaklarını açıklamıştır. Farineti, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada da moda endüstrisinin sürdürülebilir olmaktan çok uzak olduğunu söyleyerek, “Bir sorunla yüzleşmenin en dürüst yolu bu sorunun varlığını kabul etmekle başlar” ifadelerini kullanmıştır. Vogue İtalya’nın Ocak sayısında fotoğraf yerine çizimlere yer vermesi hem İtalya’da hem de uluslararası basında haberlere konu olurken, sosyal medyada bu girişime destek verenler de, “reklam kampanyası” değerlendirmesi yapanlar da oldu. İtalyan haber ajansı Ansa’nın takipçilerine yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 47’si bu girişimi “olumlu” bulduklarını söylerken, yüzde 53’ü ise “faydasız” olarak yorumlamıştır.

• SEDAŞ’tan Çevreci Uygulama

SEDAŞ geri dönüşüm bilincinin artırılması ve çalışma ortamında plastik kullanım oranını düşürmek için harekete geçmiştir. SEDAŞ çevre bilincini arttırmak ve çalışma ortamlarında plastik kullanım oranını düşürmek amacıyla; sağlık, hijyen ve kullanım koşullarını da dikkate alarak plastik şişe kullanımını azaltarak çalışanlara dağıtılan cam şişe ve termoslar ile daha sağlıklı ve çevreci bir uygulamaya geçmiştir. Türkiye’de ve dünyada plastik tüketimini azaltmak için alınan önlemlerin gündem oluşturduğu bir dönemde; başlatılan bu çalışmayla birlikte SEDAŞ da plastik şişe tüketiminin azaltılmasına katkıda bulunmayı ve çevre duyarlılığını artırmayı hedeflemektedir. Dünyada dakikada 1 milyon pet şişe satışı yapılıyor ve bu sayının 2021 yılında yüzde 20 artış göstererek yılda 500 milyara ulaşması beklenmektedir. Bu da önümüzdeki yıllarda plastik tüketiminin iklim değişikliği kadar büyük bir çevre problemi olarak karşımıza çıkacağının habercisidir.

SEDAŞ tarafından başlatılan bu proje; çevre koruma bilincini arttırarak sağlıklı bir geleceğe ulaşmamıza katkı sağlayacaktır. Artık tüm dünya plastik kullanımının hem çevresel hem de insan sağlığı açısından olumsuz etkileri konusunda hem fikir. Plastiğin sağlığımıza, geleceğimize, doğaya ve hayvanlara verdiği zarar oldukça ciddi boyutlara ulaşmışken, gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak için plastik kullanımını azaltma yöntemlerinin bilinmesi ve uygulanması hayati önem taşımaktadır.

• Serdivan Belediyesi Güneş Enerjisi Santrali Kuracak

Serdivan Belediyesi ‘İnsan-şehir-tabiat dengesini gözeterek, her canlıya saygı duyan, daha yeşil bir Serdivan için gelecek nesillerin mirası çevrenin sürdürülebilirlik ve yaşanabilirlik ilkeleriyle korunup iyileştirilmesi’ stratejik amacı kapsamında belirlediği ‘Sıfır atık projesinin yaygınlaştırılmasını sağlayıcı ve çevreyi koruyucu çalışmalar yapmak’ hedefi doğrultusunda 2020 yılına kadar 500kW gücünde Güneş Enerjisi Santrali kuracaktır.

Ayrıca, Sıfır atık yönetim sistemine entegrasyonunu sağlamak, sıfır atık farkındalık uygulamaları ve çevre bilincini arttırıcı çalışmaların, Katı atıkları toplamak, ayrıştırmak ve ihtiyaç duyulan alanlara konteyner yerleştirerek mevcutların bakım, onarım ve temizliklerinin, İbadethanelerin temizliklerinin, Sorumluluk alanları ile halkın ortak kullanımında bulunan pazaryeri gibi alanları süpürme ve yıkamanın, Sorumluluk sınırları içindeki alanlarda vektörel mücadele kapsamında ilaçlama çalışmaları yapmanın bulunduğu faaliyet ve projeler için yaklaşık maliyet 120.798.000,00 TL hesaplanmıştır.

• Toprak Dedeyi Kaybettik

97 yaşında hayatını kaybeden TEMA Vakfı’nın kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, son yolculuğuna uğurlanmıştır.Hayrettin Karaca için ilk tören TEMA Vakfı gönüllülerinin katılımıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılmıştır. Törende yapılan konuşmaların ortak vurgusu “En çok isteği şeye, toprağa kavuştu. Bizim için hüzün, onun için düğün” ifadeleri oldu. Konuşmaları sahneye konulan koltukta oturarak takip eden, Hayrettin Karaca’nın mücadele arkadaşı Ali Nihat Gökyiğit, konuşma sırası kendisine gelince ayağa kalktı. Kürsüye dayanarak güçlükle ayakta duran Gökyiğit ‘Can dostum’ dediği Karaca’nın ardından, “Toprak Dede unvanını kendisine verilen en kıymetli armağan olarak gördü. Sonra lütfettiler bana da ‘Yaprak Dede’ dediler. Ben de aynı şekilde onu en büyük bir armağan olarak görüyorum.  Fakat şunu beraber söylüyorduk: Toprak, yaprak, bayrak. Bayrağın altında, toprağı, yaprağı koruyacağız inşallah, hep beraber” ifadelerini kullanmıştır.

Karaca’nın Türk bayrağına sarılı tabutunun başında nöbet tutan TEMA gönüllülerinden biri “Dikilen her fidan sana duacı” yazılı döviz taşımıştır. Cenaze töreninde taziyeleri kızı Kına Karaca ve torunu Yeşne Karaca kabul etmiştir. Dedesinin tüm Türkiye’nin dedesi olduğunu söyleyen Yeşne Karaca, “Onun bir parolası vardı: Toprak, toprak, toprak. Telefonu açarken alo demezdi. ‘Toprak diye’ açardı. Toprağa sahip çıkacağız. Eserlerine sahip çıkacağız” diye konuşmuştur. Karaca’nın cenazesine çok sayıda siyasinin yanı sıra TEMA gönüllüleri de katılmıştır. Karaca, Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir. MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve öğrenciler hayatını kaybeden ‘Toprak Dede’ Hayrettin Karaca anısına Ankara’daki Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi’nin bahçesine fidan dikmiştir.

• YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER

14.01.2020 Tarih Ve 31008 Sayılı Resmi Gazete ‘de Yayımlanan Yönetmelik

25.01.2020 Tarih Ve 31019 Sayılı Resmi Gazete‘ de Yayımlanan Yönetmelik

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.