2020 Temmuz Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Söğütlü’ye 57 Milyon TL’lik Yatırım 

Söğütlü ilçesi Sakarya 3. Organize Sanayi Bölgesine 57 milyon liralık yatırım gelmektedir. Söz konusu yatırımda biyokütle enerji üretim tesisi kurularak, tarım ve ormancılık ile ilgili ortaya çıkan atıklar elektriğe dönüştürülecektir. Söğütlü ilçesi Sakarya 3. Organize Sanayi Bölgesinde Karadeniz Garanti Biyokütle Enerji Tesisleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından biyokütle enerji üretim tesisi kurulması planlanmaktadır. 8 mw kapasitesinde biyokütle tesisi kurularak, tarım ve ormancılık ile ilgili ortaya çıkan atıklar elektriğe dönüştürülecek, Sakarya’da kurulması planlanan tesise karar verildiği takdirde 57 milyon liranın üzerinde yatırım yapılacaktır.Bu tesiste biyokütle enerjisi üretmek için; pamuk artıkları, pamuk koza sapı, fındık kabukları, mısır sapı, kamış, kavuz, zeytin çekirdeği, kanola sapı, işleme tabi tutulmamış tarım ve ormancılık tarafından getirilen bitkisel atıklar, domates sapı, meyve çekirdeği gibi ürünler biyokütle enerjisi üretmek adına kullanılacaktır.Tesiste kullanılacak atıkların yakılarak sahip olunan enerji direkt buhar türbinlerine aktarılarak elektrik üretilecek olup, Sahip olunan mekanik enerji ise elektrik enerjisine çevrilir ve vasati 8 mw kapasiteyle elektrik üretimi gerçekleşecektir. Yapılan planlamalara göre yıllık 63.360 mw elektrik üretilmesi planlanmaktadır.

• Hendek’te Havai Fişek Fabrikasında Patlama

Sakarya’nın Hendek ilçesinde, havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından fabrikanın bulunduğu bölgeden gökyüzüne dumanlar yükseldi. Patlama sesleri kentin her yerinden duyuldu. Gökyüzüne doğru çıkan havai fişekler ardı ardına patladı. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans ekibi yönlendirilmiştir.Merkeze yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Taşkısığı mevkisinde yaşanan patlamanın ikinci gününde jandarma olay yeri inceleme ekiplerinin başlattığı çalışmalar tamamlanmıştır. Patlayıcı maddelerin taşındığı kamyon ve olay yeri, son olarak 10 Temmuz’da Ankara’dan gelen müfettişler tarafından incelendi. Çalışmalarını tamamlayan yetkililer, daha sonra bölgeden ayrılmışlardır. Kamyon enkazı ise yapılan son incelemenin ardından çekici yardımıyla bölgeden kaldırıldı. 3 Temmuz’da 7 kişinin hayatını kaybettiği 127 kişinin yaralandığı Hendek ilçesinde patlama olan havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların 9 Temmuz’da Sakarya’nın Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisinde kontrollü imhası amacıyla kamyondan indirilmesi sırasında yaşanan patlama nedeniyle 3 asker şehit olmuş, 1’i kamyon şoförü 9 kişi yaralanmıştır.

• Türkiye’nin İlk Ve Tek Yerli Hibrit Aracı Ankara’da Test Edildi

Türkiye’nin ilk ve tek yerli hibrit aracı Ankara’da test edilmiştir. ANKARA Büyükşehir Belediyesi ile Ford Otosan arasında imzalanan sözleşme kapsamında Türkiye’nin ilk ve tek yerli, şarj edilebilir hibrit elektrikli ticari aracı ‘Ford Custom PHEV’ test edilmiştir.Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın katılımıyla, Türkiye’nin ilk ve tek yerli, hibrit elektrikli aracı ‘Ford Custom PHEV’ düzenlenen törenle test edilmiştir. Ankara Kalesi’ndeki törene Başkan Yavaş’ın yanı sıra, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ile çok sayıda davetli katılmıştır. Türkiye’de üretilen hibrit elektrikli Ford Custom (PHEV) Plug-In Hybrid araçlar Ankara Kalesi başta olmak üzere Ulus ve çevresindeki tarihi noktalarda vatandaşlara ücretsiz ring hizmeti sağlayacak. Araç ayrıca, Başkent Mobil-Başkent 153 hattı için de hizmet verecektir. Türkiye’nin ilk kendinden şarj edilebilir, hem elektrikli hem de içten yanmalı motora sahip ticari aracını Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne tanıttıkları projenin sonuna geldiklerini söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Biz Türkiye’de bu aracı ilk defa öğreten ve halihazırda Avrupa’ya da satışına başlamış Türkiye’nin en büyük otomotiv şirketiyiz. Sayın Başkan Mansur Yavaş’a bu projeyi anlattığımda bu araçların Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmasını ve bu araçların kullanımı ile ilgili AR-GE merkezimiz tarafından gelişimin tamamlanacağını, dünyaya sattığımız bu aracın en mükemmel hale gelmesini sağlamak üzere bir mutabakata varmıştık. Ankara halkı ve belediye bu araçları kullanacak” ifadelerini kullanmıştır.Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, elektrikli otomobili ilk konuştukları zaman en güzel uygulanması gereken yerin çevre, tarih ve turizmin geliştirilmesi açısından Ankara Kalesi civarında olacağını kaydederek, “Ankara Kalesi civarından ring yapılabilir şeklinde konuşmuştuk. Ulus’ta yer alan heykelin önünden başlayan ring güzergahı ile düzenli şekilde turlar yapılacak. Oradan buraya araçla gelmek zorunda kalan ve otomobille park sıkıntısı yaşayan turistler ve Ankaralı vatandaşlarımız için daha kolaylık olacak. Elektrikli aracı bu tür yokuşlarda ve alanlarda kullanarak, firma sahiplerine en azından yol göstermiş olacağız. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah ilerde elektrikli araçlar da çoğalır” ifadelerini kullanmıştır.

• Salda Gölü’nün Suyunun İçilebilir Kalitede Olduğu Açıklandı

Burdur’un Yeşilova ilçesinde, beyaz kumsalı ve turkuaz suyuyla ”Türkiye’nin Maldivleri” olarak ünlenen Salda Gölü’nün suyunun içilebilir kalitede olduğu bildirilmiştir.Burdur Valisi Ali Arslantaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Su analiz sonuçlarına göre Salda Gölü’müzün suyu içilebilir” ifadesini kullanmıştır.Vali Arslantaş, berrak suyunun güzelliğiyle göz kamaştıran Salda Gölü’nün fotoğraflarına da paylaşımında yer vermiştir.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Dairesi Başkanı Ümit Turan da geçen yıl Salda Gölü kıyısında yaptığı açıklamada, göl çevresinde alınan koruma tedbirleri sayesinde göl suyunun içme suyu kalitesine sahip olduğunu kaydetmiştir.

• Türkiye’de Deniz Kirliliği – Maske, Eldiven, Cep Telefonu, Kurşun: Antalya’da Denizin Dibinden Çıkanlar

Koronavirüs salgınıyla beraber plastik ürünlerin, maske ve eldivenlerin kullanımı artmıştır. Bu ürünlerin kullanıldıktan sonra atık olarak doğru yerlerde toplanamaması durumunda da doğaya, çevreye, insan sağlığına zararları olduğu uyarıları yapılmaktadır. Kimi zaman tüketicilerin bilinçsizliği, kimi zaman da rüzgar ve yağmurlarla bu atıklar sulara karışmaktadır.Film yapımcısı ve sosyolog Alican Abacı, Antalya açıklarında su altındaki kirliği görüntülediği kısa belgeseli ‘Only One World Left’ ile tek kullanımlık atıkların denizlere verdiği zarara dikkat çekmiştir. Belgesel, dünyanın birçok ülkesindeki festivallere davet edilip ödüller almıştır.
Çevreci dalgıçlar, deniz kirliğine dikkat çekmek için Antalya kıyılarında da su altı temizliği yapmaktadır. Dalış eğitmeni İsa Alemdar, su altına en çok petrol ve petrol benzeri ürünler gördüklerini ve doğada kaybolmalarının çok zor olduğunu söylemektedir. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Antalya Koordinatörü ve Antalya Belediyesi Çevre Kurulu üyesi Lokman Atasoy da deniz kirliliğine karşı belediye olarak tıbbi atık konteynırları oluşturulduğunu ve kıyılara, plajlara yerleştirildiklerini ifade etmiştir. Çevreci dalış eğitmeni Yıldız Alemdar da halkın atıklar konusunda bilinçlenmesi gerektiğinin önemine dikkat çekmektedir. Alemdar, “İnsanlar bireysel olarak bir şeyler değiştirir, devlet de yasal zorunluluk getirirse umut ediyorum, gelecek bizim çocuklarımız için biraz daha aydınlık olabilir” ifadelerini kullanmıştır. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) Haziran 2019 raporuna göre Akdeniz’e en çok plastik Türkiye’den atılmaktadır. Rapora göre Türkiye’den günde 144 ton, İspanya’dan günde 126 ton, İtalya’dan da günde 90 ton plastik denize atılmaktadır. WWF, Nisan 2020 raporunda pandemiyle birlikte artan tek kullanımlık ürün atıklarıyla ilgili şu uyarıyı yapmıştır; “Kullanılan maskelerin yalnızca %1’i doğru çöpe atılmaz ve doğaya karışırsa bunun sonucunda her ay yaklaşık 10 milyon maske çevreyi kirletebilir. Her maskenin 4 gram ağırlığında olduğu düşünüldüğünde, bu doğaya 40 bin kg plastiğin karışmasıyla sonuçlanabilir.”

• Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan Dipsiz Göl Paylaşımı: Yeşilin İçinde Hayat Buldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gümüşhane’deki Dipsiz Göl’ün yürütülen rehabilitasyon çalışmaları sonucunda tekrar hayat bulduğunu duyurmuştur.Bakan Kurum, Twitter hesabından, Dipsiz Göl’e ilişkin çekilen bir videoyu paylaştı. Bakan Kurum paylaşımında, “Bilim insanlarımız ve uzman ekiplerimizle gölde yaptığımız rehabilitasyon çalışmaları sonucunda Dipsiz Göl tekrar yeşilin içinde hayat buldu. Dipsiz Göl ve cennet vatanımızın tüm tabiat varlıkları korumamız altında” ifadelerine yer vermiştir.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.