2021 Ağustos Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 

Avustralya’da Güneş Enerjisi, Kömürden Elde Edilen Enerji Üretimini İlk Kez Geride Bıraktı

 

Avustralya’nın ulusal elektrik piyasası yeni bir dönüm noktasına ulaşmış ve güneş enerjisi, piyasanın yirmi yıl önce kurulmasından bu yana kömürden elde edilen enerji üretimini ilk kez geride bırakmıştır.

 

Düşük talep ve güneşli havadan sonra, kömürün katkısının 9,315 MW ile rekor düşük seviyeye düşmesi ve güneş enerjisinin 9,427 MW ile baskın payı sağlaması sadece birkaç dakika sürmüştür. Kısa bir süre için yenilenebilir enerjinin ulusal elektrik üretiminin yüzde 57’sini temsil ettiğini söyleyen, Melbourne Üniversitesi iklim ve enerji araştırma görevlisi Dylan McConnell, “Aslında bu rakamları elde etmek için henüz sezonda oldukça erken bir zaman dilimindeyiz. Ancak, ısıtma veya soğutma kullanmadığımız için ilkbaharda düşük talep kombinasyonu var, Avustralya’nın yenilenebilir enerjinin zirvesinden çok uzak olduğunu” aktarmıştır.

Avşa Adası’nda Deniz Suyu İçme Suyuna Dönüştürülüyor

Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı Avşa Adası’nın içme suyu Yer altı suyu kaynağının olmaması sebebiyle kurulan arıtma tesisiyle denizden sağlanmaktadır. 465 metre mesafeden deniz suyu çekerek içme suyuna dönüştüren tesiste günde 7 bin ton su arıtılmaktadır.

 

20 milyon liralık yatırımla kurulan tesiste arıtılan suyun depolarda muhafaza edilerek içme suyu şebekesine entegre edildiğini belirten Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, “Arıtma tesisimiz olmasa, adadaki turizm tamamen biter” ifadesini kullanmıştır. Avşa Adası’na, doğal içme suyu kaynağı olmadığı için 2008 yılında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) ve Marmara Adalar Belediyesi tarafından içme suyu arıtma tesisi kurulmuştur. Yaklaşık 20 milyon lira yatırımla kurulan tesise, 465 metre mesafeden deniz suyu çekilerek arıtılmaya başlanmıştır. Artan nüfus ve turizm potansiyeli nedeniyle günlük arıtma kapasitesi 4 bin ton olan tesis, kademeli olarak artırılarak günümüzde 7 bin tona çıkarılmıştır.

Farklı belediyelerin gelip tesisi incelediğini ve aynı tesisten kurmak için hazırlık yaptığını belirten Aksoy, “Türkiye’de ilk ve tek yerel yönetime ait olan su arıtma tesisi örnek teşkil ediyor. Değişik belediyelerden gelip ziyaret eden, örnek alıp aynısını yapmak için uğraşan belediyelerimiz var, kendi cazibesiyle gelen su önce 10 milimlik eleklerden, daha sonra da 1 milimlik eleklerden geçerek kum filtresine giriyor. Gelen suyun ters ozmos yöntemiyle yüzde 50’si işlendikten sonra tekrar denize aktarılıyor. İçme suyu ayarında su arıtıyoruz.” İfadelerini kullanmıştır.

Plastik Atıklar Vanilya Aromasına Dönüştürüldü

İskoçya’da Edinburgh Üniversitesi’nden bilim insanları, genetiği değiştirilmiş bir bakteri aracılığıyla kullanılmış plastik atıkları vanilya aromasına dönüştürmenin yolunu keşfettiklerini açıklamıştır. Küresel plastik atık kriziyle mücadele için yeni bir yöntem olarak niteledikleri çalışma ile ilgili açıklamada bulunan bilim insanı Joanna Sadler, “Bu çalışma, plastik atıkları değerli bir ürüne dönüştürmek için biyolojik bir sistem kullanmasının ilk örneği” ifadelerini kullanmıştır.

 

Araştırmada, plastiklerin bir kez kullanıldıklarında değerlerinin yüzde 95’ini kaybettiği belirtilirken, atıklardan daha değerli malzemeler üretmenin, plastik kirliliğiyle mücadeleye yardımcı olabileceği bildirilmiştir.

Edinburgh Üniversitesi’nde yapılan çalışmada araştırmacılar, polietilen tereftalat polimer (PET) plastiklerini biyolojik olarak çok sayıda endüstride yaygın olarak kullanılan vaniline dönüştürmek için tasarlanmış bir mikroorganizma olan Escherichia Coli’yi kullanmışlardır. Green Chemistry dergisinde yayınlanan araştırmada, gıda ve kozmetik ürünlerinin yanı sıra herbisitlerin, köpük önleyici maddelerin ve temizlik ürünlerinin formülasyonunda bulunan Escherichia Coli’nin plastiği vaniline dönüştürme sürecinde hafif bir reaksiyon meydana geldiği ancak tehlikeli atık üretmediği belirtilmiştir. Araştırmayı yürüten bilim insanı Joanna Sadler, “Bu çalışma, plastik atıkları değerli bir ürüne dönüştürmek için biyolojik bir sistem kullanmasının ilk örneği” derken, “Döngüsel ekonomi için çok heyecan verici etkileri var” ifadelerini kullanmıştır. Araştırmanın başındaki Stephen Wallace da, “Çalışmamız, plastiğin sorunlu bir atık olduğu algısına meydan okuyor” ifadelerini kullanırken, “Bunun yerine plastiği, yüksek değerli ürünlerin elde edilebileceği yeni bir karbon kaynağı olabileceğini gösteriyor” demiştir.

Koronavirüs Denizleri De Etkiledi! Pandemide 1,6 Milyar Maske Okyanuslara Atıldı

Koronavirüs salgını hayatın her alanında etkilerini göstermeye devam etmektedir. Yapılan bir araştırmada koronavirüs pandemisiyle hayatın normali haline gelen maskelerin ağır bilançosu ortaya çıkmıştır. Buna göre, bileşenlerinin yarısından fazlası plastik ve polimerlerden oluşan yaklaşık 1,6 milyar maske okyanuslarda yüzmektedir. Tek bir maskenin yok olması içinse en az 450 yıl gerekmektedir.

 

Okyanusların korunması için çalışan OceansAsia kuruluşunun Aralık 2020 tarihli ‘Masks on the Beach: The Impact of COVID-19 on Marine Plastic Pollution ‘başlıklı raporunda okyanuslarda yaklaşık 1,6 milyar maskenin ‘yüzdüğü’ kaydedildi. Raporu inceleyen Online PR Servisi B2Press’in paylaştığı verilere göre, maskelerin 4 bin 680 ila 6 bin 240 ton arasında ek bir deniz kirliliğine yol açtığı ve tek bir maskenin tamamen yok olmasının 450 yıl kadar süreceği belirtilmiştir.

Online PR Servisi’nin incelediği raporda, 2050 yılında denizlerde balıktan daha çok plastik bulunacağına dair tahminler de yer almaktadır. Buna göre 2021’de toplam 52 milyar tek kullanımlık maske üretildiği ve bu maskelerin yüzde 3’ünün denizleri kirletebileceği öngörülmektedir. Tek kullanımlık yerine yıkanabilir ve yeniden kullanılabilir maskelerin teşvik edilmesi ve atık yönetiminin iyileştirmesi ise denizlerdeki kötüye gidişin durdurulmasında etkili olacağı belirtilen önlemler arasında sayılmaktadır.

Maske kullanımı dünya çapında Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemiyi resmi olarak ilan etmesinin ardından zorunlu kılınmış ve bu zorunluluğun fabrika ve atölyelerin tam kapasite tek kullanımlık maske üretmeye başlamasına neden olan büyük bir talep şoku yarattığı ifade edilmiştir. İncelenen verilerin üretimdeki patlamayı da ortaya koyduğu belirtilmiştir. Buna göre maskelerin çoğu Çin‘de üretilirken sadece Nisan 2020’de ülkenin günlük maske üretimi 450 milyon adet olarak kayıtlara geçmiştir.

TBMM’ye Sunuldu: İBB Ve İSKİ’den Marmara Denizi’ni ‘Kurtaracak’ Rapor

Marmara’daki müsilaj sorunun çözümüne ilişkin iki ayrı raporu TBMM’ye sunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ, 10 milyarlık projelerle Marmara’yı temizlemeyi planlamaktadır.

 

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Başkanlığı’nın (İSKİ), Marmara’daki müsilaj sorunun çözümüne ilişkin hazırladıkları iki ayrı raporu TBMM’ye sundu. Raporda, geleceğe dönük planlamalar, “Radar sistemi kurulacak, havadan denetim sıklaşacak, deniz araçlarının İHA’lar ile denetlenmesi için ekipler kurulacak, denetim tekneleri artırılacak, arıtma tesisleri projeleri hayata geçirilecek” denilmiştir.

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz’ın haberine göre, Marmara’nın korunmasına dönük yapımı devam eden dört büyük projenin bulunduğu belirtilen raporlarda, yapımı planlanan 10 milyar TL’lik 22 proje ile de denizin ayağa kaldırılacağı kaydedilmiştir. İBB, TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu’na sunduğu raporunda, İstanbul’da kıyı temizliğinin 216 personel ve 36 mobil ekiple; deniz yüzeyi temizlik hizmetinin, yerli imkanlarla imal edilen özel tasarımlı 11 adet deniz yüzeyi temizleme teknesi (DYP) ile yapıldığını kaydetmiştir. Müsilaj olayının afet boyutuna ulaştığı tespiti yapılan raporda, toplanan müsilajın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği iki lagünde susuzlaştırıldığı belirtilmiştir. İstanbul genelinde 4 bin 28 metreküpü İBB tarafından olmak üzere 6 bin 440 metreküp müsilaj toplandığı aktarılan raporda, sorunun bertaraf edilmesi için geleceğe dönük planlamalar şöyle sıralanmıştır;

Gemilerin atıklarını Marmara Denizi’ne boşaltmasını önlemek ve atık alım faaliyetleri için radar sistemi kurulacak.

Havadan denetimler artırılacak. Kıyılarda bağlı ve açıklarda demirli deniz araçlarının İHA’lar ile denetlenmesi için İHA denetim ekipleri oluşturulacak.

 Denetçi personel sayıları artırılacak. Denetim teknelerinin artırılması yönünde bütçe planlama çalışmaları devam edecek.

Tuzla Atık Alım Tesisi’nin yapımı ile ilgili çalışmalar devam edecek.

Deniz yüzeyi temizleme teknelerinin sayısı arttırılacak.

Tersanelerde temiz üretim ve personel sayısı artırılacak.

Çöpkapar cihazları artırılacak.

Marmara Denizi’nde hayalet ağların toplanması ile ilgili çalışmalara destek verilecek.

İstanbul kıyılarında ve Haliç içerisinde batık halde bulunan teknelerin tespit edilip kaldırılması sağlanacak

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Yurt Dışı Teşkilatı Kurulacak

Resmî Gazete’ de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yurt dışı teşkilatında görevlendirilmek üzere 10 müşavir kadrosu ihdas edileceği yönündedir.

 

Anadolu Ajansı’nın haberine göre müşavirler, özellikle çevre, iklim değişikliği ile mücadele ve şehircilik konularında Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve HABİTAT daimi temsilciliklerinde görev yapacak olup karar sonrası ABD BM Daimi Temsilciliğine 2, Belçika AB Daimi Temsilciliğine 2, Fransa OECD ve UNESCO Daimi temsilciliklerine birer, İsviçre BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilciliği, Kenya BM Çevre Programı UNEP ve HABİTAT Daimi Temsilciliği, Türkiye’nin Doha Büyükelçiliği ve Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliğine birer müşavir görevlendirilecektir.

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.