2021 Aralık Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 
  • Yünsa, 8.7 Milyon Pet Şişeyi Kumaşa Dönüştürdü

Yünsa, koleksiyonlarında 147 bin kilogramdan fazla geri dönüştürülmüş REPREVE elyaf kullanarak 8 milyon 765 bin 691 adet pet şişeyi kumaşa dönüştürmüştür.

Koleksiyonlarını hazırlarken sürdürülebilir moda anlayışını merkeze alan Yünsa, doğada çözünebilen çevre dostu kumaş üretiminin yanında geri dönüştürülen malzemelerden de kumaş üretimi çalışmalarına devam etmektedir. Döngüsel ekonomi modelini uygulayarak atıkları geri dönüştürmeyi ve doğal kaynak kullanımını azaltmayı hedefleyen şirket, bu kapsamda ABD merkezli geri dönüşüm firması Unifi ile işbirliği yaparak atık pet şişelerden kumaş üretimi gerçekleştirmektedir.

Konuya ilişkin bilgi veren Yünsa Genel Müdürü Mustafa Sürmegöz, üretimlerinin merkezinde çevre dostu uygulamalar, sürdürülebilir çözümler ve inovasyonun yer aldığını söylemiş olup, “83 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine denk gelen enerji tasarrufu sağlandı, Bu kapsamda dünyanın en etkin geri dönüşüm firmalarından Unifi ile işbirliği yaparak atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel REPREVE elyaf karışımlı kumaşlar üretiyoruz. Bugüne kadar koleksiyonlarımızda 147 bin kilogramdan fazla REPREVE elyaf kullanarak yaklaşık 8.7 milyon pet şişeyi kumaşa dönüştürdük. Böylece toplamda 2 milyon 283 bin 530 kilovatsaat enerji ve 746 bin 243 litre su tasarrufu sağladık. Diğer bir deyişle, 83 hanenin 1 yıllık elektrik tüketimine denk gelen enerji tasarrufu veya 1.022 kişinin 1 yıllık içme suyu ihtiyacı kadar da su tasarrufu sağlamış olduk.” İfadelerini kullanmıştır.

Unifi Asya Pasifik Başkanı Hongjun Ning ise:

“Unifi’nin sertifikalı ve izlenebilir REPREVE geri dönüştürülmüş elyafını kullanarak çalışmalarına sürdürülebilirliği dahil eden küresel markamızı ve perakende ortaklarımızı desteklemek için Türkiye’de Yünsa ile işbirliği yapmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Yünsa ile gerçekleştirdiğimiz bu ortaklık sayesinde sürdürülebilir performans ürünleriyle müşterilerimize sunduğumuz ürünleri genişletmeye devam ediyor ve yarınlara fayda sağlamak için birlikte çalışıyoruz.” İfadelerini kullanmıştır.

  • SAÜ Dünyanın En Çevreci 300 Üniversitesi Arasında

Üniversitelerin atık, enerji ve ulaşım yönetimini, doğaya duyarlılığını ve sürdürülebilirlik çalışmalarını değerlendiren UI GreenMetric 2021 sonuçları açıklandı. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) 956 üniversitenin sıralandığı değerlendirmede 208’inci sıraya yükselmiştir.

Geçtiğimiz yıl SAÜ, 912 üniversite içinden 310’uncu olurken bu yıl 956 üniversite arasından 208’ciliğe yükselmiştir. Puanını 6bin 100’den 7 bin 125’e yükselten SAÜ, Gümüş Yıldız ödülüne layık görüldü. Dünyadaki pek çok köklü üniversiteyi geride bırakan SAÜ, Türkiye’de ise 12’nci olmuştur. Toplam altı farklı kategorinin değerlendirildiği sıralamada SAÜ, en yüksek puanı ‘su yönetimi’, ‘ulaşım’ ve ‘tesisler ve altyapı’ kategorilerinde elde etti. Tesis ve altyapı alanında dünyada 61’inci sırada olan SAÜ Türkiye’de 4’üncü sıraya yerleşmiştir. SAÜ, yatırımlarıyla sürdürülebilir kaynaklara yer vermeyi önemserken geri dönüşüm ve ileri dönüşüm faaliyetlerini Ar-Ge çalışmalarıyla kuvvetlendiriyor. SAÜ’de eğitim, Ar-Ge ve Toplumsal Katkı politikalarının uygulanmasında çevre dengesinin önemi ve sürdürülebilir kaynak tüketimi konulu faaliyetleri önde tutulmaktadır.

Ayrıca SAÜ’nün karbon ayak izi miktarının her yıl en az yüzde 50 oranında azaltmaya yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Sıfır atık politikası kapsamında öncelikle atıkların ileri dönüşümünü amaçlanırken, atıkların önemli bir bölümünü geri dönüştürülüyor ve geri kalanını çevreye zarar vermeyen yöntemlerle bertaraf edilmektedir. Endonezya Üniversitesinin girişimiyle 2010’da kurulan UI GreenMetric, çevrenin sürdürülebilirliğine daha fazla dikkat gösterilmesini amaçlanmıştır.

  • Sakarya Büyükşehir SEKAY ile 92bin Kişinin Elektriğini Çöpten Üretti

Büyükşehir Belediyesi tarafında hayata geçirilen SEKAY ile 2021 yılında yaklaşık 92 bin kişinin elektriğini çöpten üretmiştir.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından atıkların bertarafı için hayata geçirilen SEKAY projesi ile çöpten elektrik enerjisi üretimi devam etmektedir. Çevreyi korumak, atıklardan ürettiği enerjiyle ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla inşa edilen ve bölgenin en büyük çevre projesi olan Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi ile 2021 yılında yaklaşık 67 milyon 879 bin kilowatt elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediyesi, doğanın gücüyle üretim kültürünü yaygınlaştırmak için de çalışmalarını sürdürmektedir.

İnsanı merkeze alan bir anlayışla hareket eden, çevre projeleriyle ülkenin örnek gösterilen şehirlerinden biri olan Sakarya Büyükşehir Belediyesi, SEKAY projesi ile 2021 yılında yaklaşık 92 bin kişinin meskenlerde tükettiği elektriği üretti. Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisinde 14,04 MW/h üretim kapasitesine sahip sistemle 67 milyon 879 bin kWh elektrik enerjisi çöpten karşılanmıştır. Elektrik üretimi karbon emisyonu salınımı asgari seviyelere çekilerek, iklim değişikliği eylem planına uygun hareket edilmiştir.

  • Sakarya Büyükşehir Taşkısığı’nda 2. Lot Hizmete Alınıyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, katı atık yönetimi konusunda ortaya koyduğu çalışmayla Türkiye’ye ve hatta dünyaya örnek olmuştur. Yap-işlet-devret modeliyle 29 yıllığına ihale edilen Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi (SEKAY) ve Büyükşehir Belediyesi, Sakarya’da vahşi depolamanın tamamen ortadan kaldırılması ve sıfır atık uygulamasının benimsenmesi için çalışılmaktadır. Bu noktada sorumlu birim Çevre Koruma Daire Başkanlığı, şehre yeni depolama alanlarının kazandırılması için yeni bir süreci yürütmektedir.

Adapazarı Taşkısığı Mahallesi’nde bulunan mevcut Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın yanında yeni bir depolama alanı 2022 yılında devreye alınacaktır. Sahanın içerisinde 87 bin metrekarelik alanda 2 milyon 152 bin metreküp depolama hacmine sahip ‘2. Lot’ işletmeye girecek. Bu işlemden sonra ömrünü tamamlayacak olan ‘1. Lot’ sahası ise bertaraf edilecek. Yeni depolama sahası, Sakarya’nın gelecek 30 yıldaki düzenli depolama ihtiyacını karşılayacaktır.

SEKAY’ın işletemeye alacağı yeni depolama sahası, Sakarya’da vahşi depolamanın önlenmesi için de önemli bir adım olacaktır. SEKAY, 2019 yılından bu yana çöp gazı, biyogazdan elektrik enerjisi üretmektedir. Tesis faaliyete başladığı günden bu yana 137 bin megavat saatin üzerinde enerji üretmiştir. Türkiye’de başlatılan ‘Sıfır Atık’ uygulamasına tam entegre olan Sakarya’daki düzenli depolama faaliyetleri bu yönleriyle Türkiye’de ilk olma özelliğini taşımaktadır.

  • Çevre Eğitimi Müfredatına İklim Değişikliği de Eklendi

Milli Eğitim Bakanı Özer, “Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmasıyla iklim değişikliği ile mücadele için çalışmalar her alanda hız kazandı” ifadesini kullanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı, müfredata 2022 yılında “iklim değişikliği” dersi ekleneceğini açıklamıştır. İklim krizine tehlikesine karşı Türkiye’nin de imzaladığı Paris İklim Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi ekim ayında TBMM’de onaylanmış ardından yürürlüğe girmiştir. Bu gelişmenin sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirilmişti. İklim değişikliği konusunda bir adım da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelmiştir.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlık olarak “çevre eğitimi ve iklim değişikliği” dersine müfredatta daha fazla yer ayırmak için önemli bir adım attıklarını belirterek, şunları kaydetmiştir: “Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmasıyla iklim değişikliği ile mücadele için çalışmalar her alanda hız kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye’nin iklim değişikliği mücadelesinde genç nesillerimizin daha bilinçlenmesi için müfredatta da önemli bir değişikliğe gittik. Talim ve Terbiye Kurulu toplantısında alınan kararla, 2015’ten bu yana 7’nci veya 8’inci sınıflarda haftada 2 saat seçmeli olarak okutulan ‘çevre eğitimi’ dersi, 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren okutulmak üzere 6’ncı ve 7’nci sınıflarda 1 saat, 8’inci sınıflarda ise 1 ya da 2 saat yine seçmeli olarak ‘çevre eğitimi ve iklim değişikliği’ adı altında uygulanacak. Bu kapsamda, geleceğe yapılan uzun vadeli bir yatırım olarak çevre ve iklim değişikliği eğitimi, müfredatta daha geniş yer bulacak.”

Bakan Özer, öğretmenlere çevre bilinci konusunda bilgilendirmeler yapacaklarını da belirterek, “Sömestr tatilinde tüm öğretmenlere iklim değişikliği, çevre bilinci, sıfır atık konularında bilgiler verilecek” demiştir.

YAYIMLANAN GENELGE

  • ‘Hava Kirliliğinin Önlenmesi’ Genelgesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının “Hava Kirliliğinin Önlenmesi” konulu genelgesiyle Temiz Hava Eylem Planının yerel yönetimlerle iş birliği içinde etkin olarak uygulanması, sanayi tesislerinden, ısınmadan ve motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan hava kirliliğine karşı alınan önlemlerin artırılması istendi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce hazırlanan genelgede, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde yer alan limit değerlerin sağlanmasına yönelik alınması gereken tedbirler de sıralandı.

Genelgede, illerdeki tesislerin Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde yer alan hüküm ve esasları sağlayacak şekilde faaliyet göstermelerinin ve bu tesislerden kaynaklanabilecek emisyonların kontrol altına alınması gerektiği belirtildi.

Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri ile Hava Kalitesi İzleme Verileri de dikkate alınarak denetimlerin artırılması istendi.

Genelgede, kullanılan yakıtlardan kaynaklanan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

“Katı yakıtlara ilişkin denetimlerin, Hava Emisyon Yönetim Portalı (HEY) Katı Yakıt Modülü üzerinden düzenlenen belgeler ve stok takip verileri dikkate alınarak yürütülmesi.

Katı yakıtlara ilişkin uygunsuzluğun tespit edilmesi durumunda, belge numarası ile sorgulama yapılarak sistem üzerinden katı yakıtın ulaştığı ilgili ilin kullanıcılarına yine sistem üzerinden yapılacak bildirime müteakip gerekli iş ve işlemlerin ilgili mevzuat kapsamında yürütülmesi.

Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yetki devri yapılan belediye başkanlıklarınca, denetimlerin artırılması konusunda valiliklerce ilgili belediye başkanlıklarının talimatlandırılması.”

Motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği

Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, trafikte seyreden motorlu taşıtlardan kaynaklanan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak üzere egzoz gazı ölçümüne ilişkin iş ve işlemlerin Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemleri (ETS) üzerinden etkin bir şekilde yürütülmesi, il emniyet müdürlükleri ve il jandarma komutanlıklarınca görevlendirilen denetim görevlileri ile iş birliği sağlanarak egzoz gazı emisyonu konulu denetimlerin artırılması istendi.

Hava kalitesi ölçüm istasyonu verilerinin takip edilerek, limit değer ve uyarı eşiklerinin sağlanmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin altı çizilen genelgede, ilgili yönetmelikler ve Mahalli Çevre Kurulu Kararlarına aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen gerçek ya da tüzel kişiler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında, gerekli işlemlerin yapılması gerektiği vurgulandı.

11 ayda 6 bin 283 çevre denetimi yapıldı

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce, baca gazı emisyonları ile ilgili kirletici vasfı yüksek 331 sanayi tesisine ait 683 bacadaki kirletici parametreleri Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleriyle gerçek zamanlı olarak izleniyor.

2021’in ilk 11 ayında hava kirliliğinin önlenmesine yönelik 6 bin 283 çevre denetimi gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre mevzuatında yer alan usul ve esaslar ile sınırlama ve yasaklara uymadığını tespit ettiği 540 gerçek ya da tüzel kişiye 30 milyon 44 bin 142 lira idari para cezası uygularken, 68 tesisi ise faaliyetten men etti.

  • Yeniden/Tekrar Kullanılabilir Ambalajlar İçin Depozito Sistemi Usul Esaslar Güncellendi

Yeniden/Tekrar Kullanılabilir Ambalajlar İçin Depozito Sistemi Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esasların 17. Maddesinde 31 Aralık 2021 tarihli ve 2595628 sayılı Bakan Oluru ile güncelleme yapılmıştır.

Yapılan güncelleme ile sadece, “Yeniden/Tekrar Kullanılabilir Ambalajlar İçin Depozito Sistemi Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar”ın 17. maddesinde gösterilen belirli uygulamalara geçiş/uyum süreci ulusal ölçekli merkezi bir depozito yönetim sistemine dâhil edilebilmesini teminen 1/1/2023 tarihine ötelenmiştir.

Yapılan güncelleme doğrultusunda 1/1/2023 tarihine kadar ulusal ölçekli merkezi depozito yönetim sisteminin hayata geçirilmesi ile birlikte yeniden/tekrar kullanılabilir depozitolu ambalajların üzerinde;

-Sisteme özgü standart “Depozitoludur” ibaresi bulundurulacak,

– Sisteme özgü ulusal ölçekli EAN–GTIN kodu kullanılması ve satış belgelerinde “Depozito bedeli” nin ürün fiyatından ayrı gösterilmesi sağlanacaktır. Ayrıca, depozitolu ambalajları piyasaya süren işletmeler tarafından sistemin sürdürülebilirliğinin korunması için Bakanlıkça belirlenecek miktarda teminat gösterilecektir.

Yeniden/Tekrar Kullanılabilir Ambalajlar İçin Depozito Sistemi Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslara ulaşmak için tıklayınız.

  • Atık Getirme Merkezlerinin Kurulması Ve İşletilmesi İle Sıfır Atık Uygulamalarına İlişkin Usul Ve Esaslar Yayımlandı

12/07/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler 9/10/2021 tarihli ve 31623 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmelik değişikliğiyle yapılan düzenlemelerin uygulanmasına yönelik teknik usuller ise 31/12/2021 tarihli ve 2595501 sayılı Bakan Olur’u ile yayımlanan “Atık Getirme Merkezlerinin Kurulması ve İşletilmesi İle Sıfır Atık Uygulamalarına İlişkin Usul Ve Esaslar” ile düzenlenmiştir.

Yayımlanan usul esaslar ile sıfır atığın yaygınlaştırılması, israfın önlenmesi, tek kullanımlık bardak, tabak, çatal, bıçak, kaşık gibi malzemeler ile pipet ve ıslak mendil kullanımının azaltılması, kargo ve mesafeli satışlarda gereğinden fazla ambalaj kullanımının engellenmesi, plastik kullanımının azaltılması, gıda ve tekstil atıklarının önlenmesine ilişkin tedbirler, toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde oluşan gıda atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesini sağlamak amacıyla biyobozunur atıklar için ayrı biriktirme ekipmanı yerleştirilmesi zorunluluğu, site, apartman ve villa tipi müstakil konutlar tarafından geri kazanılabilir atıklar için ayrı ekipman bulundurulması ile sıfır atık sisteminin en önemli unsurlarından olan vatandaşların atıklarını bırakabilecekleri “atık getirme merkezleri”nin teknik özelliklerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Ayrıca biriktirme ekipmanı renginin seçiminde geri kazanılabilir atıklar için mavi, diğer atıklar için koyu gri, biyobozunur atıklar için kahverengi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı, metal atıklar için gri, kağıt atıklar için mavi, kompozit atıklar için turkuaz, bitkisel atık yağ için koyu mavi, atık ilaçlar için beyaz, tekstil atıkları için pembe, atık elektrikli ve elektronik eşyalar için mor renk kullanılacağı veya mevcut biriktirme ekipmanlarında atık türüne uygun renkte etiketleme, giydirme ve/veya renklendirme yapılabileceği düzenlenmiştir. Sıfır atık bilincinin ve farkındalığının artırılması ve uygulamanın yaygınlaştırılması için mahalli idareler tarafından süreli kampanyalar düzenlenmesi, vatandaşın atıklarını ayrı biriktirmesini teşvik edici organizasyonların yapılması, eğitim kurumlarında ise “sıfır atık öğrenci kulüpleri” nin oluşturulması hususları belirlenmiştir.

“Atık Getirme Merkezlerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Sıfır Atık Uygulamalarına İlişkin Usul Ve Esaslar”a ulaşmak için tıklayınız.

YAYIMLANAN YÖNETMELİK

YAYIMLANAN TEBLİĞLER

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.