2023 Aralık E-Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 
  • 2023 ARALIK E-BÜLTENİ

 

  • Dünyada Bir İlki Başardılar, Atık Sular Sayesinde Evler Isınacak

Tokat'ta özel bir şirketin geliştirdiği makine sayesinde atık sulardan üretilen Hidrojen gazı evlerin ısınma sorununa çözüm olacak.

Tokat'ta özel bir firma geliştirdiği makine sayesinde dünya da bir ilki başardı. Yapılan makine sayesinde evlerde kullanılan çamaşır ve bulaşık makinelerinden ortaya çıkan atık sular doğalgazın yerini alacak. Evlerde oluşan atık suları filtreleme ve iyonize ederek içerisinde bulunan Hidrojeni ortaya çıkaran makine, evlerde ki ocaklarda yemeklerin kaynamasını sağlayacak. Dünya da ilk defa deniz suyu dışında atık sulardan Hidrojen üreten makine, akıllı bir telefondan daha az elektrik tüketimiyle dikkat çekiyor.

Atık sular hidrojene dönüşüyor
Çamaşır ve bulaşık makinesinden çıkan atık suların dönüşümünü sağlayarak Hidrojen yakıtını ürettiklerini söyleyen firma kurucusu Ahmet Alperen Cengiz, "Makine fikri iki yıl önce bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktı. Bunu yapabilir miyiz yapamaz mıyız diye uğraştıktan sonra bir yıllık bir süreç sonrasında makinemiz bu hale geldi. Makinemiz Hidrojen üretimi yapıyor, ev tipi Hidrojen atık su cihazı da diyebiliriz. Çamaşır ve bulaşık makinesinden çıkan atık suların dönüşümünü sağlayarak Hidrojen yakıtını üretiyor. Hidrojen yakıtını yeşil enerjiyle alakalı her yerden kullanabiliriz. Bugün doğalgaz evlerde ne şartlarda kullanılabiliyorsa bunların hepsinde hidrojeni kullanabiliriz. Çamaşır makinesinin tek seferde çıkarttığı atık suyu bir evin 2 günlük Hidrojen ihtiyacını gidermekte kullanabiliyoruz. Doğalgazı kullandığımız alanlarda evde ki ocaklarda, ısınmada veya banyoda duş alma gibi alanlarda kullanabiliyoruz" dedi.

"Makinemiz dünya da tek olma özelliğini taşıyor"
Dünya da ilk defa atık sudan Hidrojen üreten makineye sahip olduklarını belirten Cengiz, " Şuan dünya üzerinde hidrojenle yapılan çalışmalarda Sudi Arabistan'ın deniz suyundan Hidrojen üreten cihazları var. Bir kaç ülkede de çalışmalar devam ediyor. Bizim yaptığımız cihaz ise atık sudan yapılan bir cihazdır. Telefonlar şarj olurken 5.6 amper elektrik kullanıyor, bizim cihazımız gün boyunca çalışsa bile 3.6 amper elektrik çekiyor. Bu da günlük 15 liraya denk geliyor. Makinenin her sistemi bize aittir. Yaptığımız çalışmalar sonucunda atık suyu elektrolize etme yönetimini değiştirerek Hidrojen elde etmenin yolunu bulduk. Atık suyu makineye enjekte ediyoruz, elektrolize edilen su filtreden geçiyor ve ayrıştırmalar sonucunda Hidrojen üretiliyor. Makinemiz dünya da tek olma özelliğini taşıyor. Sürdürülebilir enerji anlamında dünya bir arayıştaydı, biz bu makineye güneş panellerini de eklediğimizde evde ki elektriğe ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Güneşten aldığı enerjiyle atık suyu değiştirip Hidrojen üretebiliyor" şeklinde konuştu.

ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Öğrenci ve Yeşil Nokta Basın Ödülleri Sahiplerini Buldu

ÇEVKO Vakfı tarafından bu yıl 12. kez verilen Yeşil Nokta Basın Ödülleri ve 2. kez verilen Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri, 19 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

Yeşil Nokta Basın Ödülleri, 2023 yılı boyunca çevre haberlerine öncelik veren ve geri dönüşüm konusunda kamuoyunu bilgilendiren basın-yayın kuruluşlarına, habercilere veriliyor. Bu yıl GCA’nın ana sponsorluğu, Coca-Cola İçecek ve Uludağ İçecek’in bronz sponsorluk desteğiyle düzenlenen Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri ile ise, üniversite öğrencilerinin ambalaj tasarımı, atık yönetimi ve sosyal sorumluluk alanında özgün çevre dostu ürün, uygulama ve proje geliştirmelerinin teşvik edilmesi, üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanması hedefleniyor.

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Yeşil Nokta”nın genişletilmiş üretici sorumluluğunun bir göstergesi olduğunu, ekonomik işletmelerin; piyasaya sürdükleri ürünlerin ambalajlarının geri kazanımı ile ilgili sisteme mali bir katkı sağladığı anlamına geldiğini ve markanın Türkiye’deki tek yetkilisinin ÇEVKO Vakfı olduğunu paylaştı. Yeşil Nokta’nın 540 milyonu aşkın tüketiciyi kapsadığını ve her yıl Yeşil Nokta markasıyla işaretlenen ambalaj adedinin 400 milyarı aştığını belirten İmer Türkiye’de ÇEVKO Vakfı’ndan Yeşil Nokta lisansı almış şirket sayısının da 2023 yılı itibarıyla bin 335’e ulaştığını açıkladı. İmer, “Yeşil Nokta ile ilgili yapılan tüketici araştırmaları, her 10 kişiden 7’sinin Yeşil Nokta işaretini tanıdığını, Yeşil Nokta’yı tanıyan her 3 kişiden 1’inin satın aldığı ürünün Yeşil Noktalı olmasına dikkat ettiğini ortaya koyuyor. Sanayi, Basın ve Öğrenci ana başlıklarında verdiğimiz ve gelenekselleşen Yeşil Nokta Ödüllerimizle, çevre dostu sorumlu üretim ve tüketim alanında örnek çalışmaları ödüllendirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

İmer sözlerini “Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri, özveriyle ve titizlikle çalışan, değerli jüri üyelerimizin katkılarıyla belirlendi. Jüri üyelerimiz Doç. Dr. Füsun Servin Tut Haklıdır, Prof. Dr. Gülçin Büyüközkan Feyzioğlu, Prof. Dr. Gürbüz Güneş, Dr. Hakan Ertem, Hülya Ataman, Dr. İrem Daloğlu Çetinkaya ve Dr. Öykü Özden Gül’e değerli çalışmaları için teşekkürlerimi sunar Yeşil Nokta Öğrenci ve Yeşil Nokta Basın ödülü alan tüm öğrenci ve basın kuruluşlarımızı kutlarım” şeklinde tamamladı.

ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri ana sponsoru GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret de konuşmasında şunları dile getirdi: “Gürok Grubu ve GCA olarak, topluma, çevreye ve gelecek nesillere duyduğumuz sorumluluk ile sadece iş dünyasında değil, toplumda da sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’de geri dönüşüm kültürünün oluşmasında ve sürdürülebilir çevre için çok daha fazla değer üretilmesinde büyük bir emeği olan ve bizim de GCA olarak yönetim kurulunda yer aldığımız ÇEVKO Vakfı, hem dönüşüme hem de ekonomiye katkıları açısından önemli değerlere imza atmaya devam ediyor. Yeşil Nokta Öğrenci Ödüllerinde ödül alan tüm öğrencilerimizi kutluyoruz.”

Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri

ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Öğrenci Ödülleri töreninde, 17 farklı üniversiteden 12 proje, 3 farklı kategoride Yeşil Nokta Öğrenci Ödülüne layık görüldü.

Ambalaj Eko-tasarımı Kategorisi’nde birincilik ödülünü “E-turn” projesiyle On Dokuz Mayıs Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Hacer Karateke, ikincilik ödülünü “Tudi” projesiyle Eskişehir Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Yüksek Lisans öğrencisi Ekin Yüksel, üçüncülük ödülünü “Lutri” projesiyle İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Endüstriyel Tasarım bölümü öğrencisi Fatma Akkan ve teşvik ödülünü İstanbul Aydın Üniversitesi, Tekstil ve Moda Tasarımı öğrencileri Elif Elvan Atagün ile Hatice Kübra Büyükbaş “Yap-Boz-As” projesiyle aldı.

Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları Kategorisi’nde birincilik ödülünü “Attık” projesi ile Erciyes Üniversitesi Eczacılık öğrencileri Kaan Kalaycı, Beyza Nur Özdamar ve Ege Üniversitesi öğrencisi Anıl Aladağ kazandı. İki tane ikincilik ödülü verilen kategoride, “E-dönüşüm” projesi ile Mersin Üniversitesi Mimarlık öğrencileri Rabia Akgül ve Bilal Erin ve “Phytocycle” projesi ile Altınbaş Üniversitesi Eczacılık öğrencileri Çağrı Budak, Serdar Karaca ve Nisa Merve Demircan, bu dereceyi paylaştı. “Bito” projesi ile Eskişehir Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Yüksek Lisans öğrencisi Ekin Yüksel üçüncülük ödülünü alırken, teşvik ödülünü “Tekstil Atıklarının Geri Kazanımı Projesi” ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Çevre Mühendisliği öğrencileri Mehmetali Andaç Beylikçi ve Nargül Kübra Taşyıldız aldı.

Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları Kategorisinde ise “Acugençlik Sosyal Sorumluluk Projesi” ile Acıbadem Üniversitesi Eczacılık öğrencileri Ezgi Sevim, İdil Işıkay, Şevval Günbay ve Zülal Özmaden birincilik, “Suyun Gözyaşları” projesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğrencileri Özlem Çolapkulu, Zeliha Sude Doğan, Osman Dündar, Sıla Karabulut ve Buğra Bayır ikincilik, “Her Çocuk Bir Tohumdur” projesi ile Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencileri İrem Özçelik, Begüm Görücü ve Duru Selin Yılmaz üçüncülük ödülünü kazandı.

Yeşil Nokta Basın Ödülleri

Yeşil Nokta Basın Ödülleri, 2023 yılı boyunca çevre haberlerine öncelik veren ve geri dönüşüm konusunda kamuoyunu bilgilendiren basın-yayın kuruluşlarına, habercilere ve toplumun takdirini kazanmış kişilere veriliyor.

2023 yılında Gazete dalında “Nasıl Bir Ekonomi”, Televizyon dalında “NTV”, İnternet Haber Sitesi Dalında “Haberler.com”, Haber Ajansı dalında “İhlas Haber Ajansı”, Dergi dalında “Para” Dergisi, Radyo dalında “ST Endüstri Radyo”, ödül kazandı.

 

  •  24 Aralık’ta Ulusal Elektriğin % 52’si Yenilenebilir Enerji ile Üretildi

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre 24 Aralık Pazar günü ülke genelindeki tüm kaynaklardan 759 GWh elektrik üretildi. Bu rakamın altına en son 19 Kasım tarihli 752 GWh’lik üretim ile inilmişti.

 

Montel-Foreks’in haberine göre aynı gün kümülatif olarak 395 GWh elektrik üreten yenilenebilir enerji filosu, ulusal üretimin %52,06’lık bölümünü oluşturdu.

Pazar günü toplam 364 GWh’e yakın elektrik üreten fosil yakıtlara dayalı tesisler ise ulusal üretimde %47,94’lük bir paya sahip oldu.

TEİAŞ verilerine göre Pazar günü ülke genelinde 774 GWh’e yakın elektrik tüketildi. Bu rakamın altına en son 3 Aralık tarihli 772 GWh’lik tüketim ile inilmişti.

 

  • Bitki büyümesini hızlandıran 'elektronik toprak' geliştirildi

İsveçli araştırmacılar bitki büyümesini hızlandıran 'elektronik toprak' geliştirdi. eSoil olarak adlandırılan toprağın fide büyümesini ortalama yüzde 50 oranında artırdığı belirtildi.

İsveç'teki Linköping Üniversitesi'nden araştırmacılar, hidroponik alanlarda veya topraksız bitki yetiştiren çiftliklerde bitkilerin büyümesini hızlandırabilecek bir 'biyoelektronik toprak' geliştirdi. Tasarlanan eSoil'i fidelerin büyüdüğü çerçeveye entegre ettikten sonra araştırmacılar, topraktan elektrik sinyalleri göndermenin bitkilerin ortalama yüzde 50 daha hızlı büyümesini sağladığını keşfetti.

Tarım için kritik gelişme

eSoil, sensörler ve OLED ekranlar gibi şeylerde bulunabilen PEDOT adlı iletken bir polimer ile karıştırılmış organik maddelerden oluşuyor. Çalışmanın lideri Eleni Stavrinidou, yaptığı açıklamada toprağın iletkenliğinin bitki köklerinin uyarılması için gerekli olduğunu söyledi. Bu özel çalışmada araştırmacılar, analiz için hasat etmeden önce 15 gün boyunca arpa fidelerine sinyal gönderdiler. Araştırmacılar eSoil'e 0,5V kadar küçük bir voltaj uygulamanın kökleri elektriksel olarak uyardığını açıkladı. Bu da elektrikle uyarılan bitkilerin biyokütlesinde, uyarılmayan tohumlara kıyasla kayda değer bir artışa neden oldu.

Stimülasyonun arpa fideleri üzerindeki etkisi "istikrarlı" ve "geçici" olarak tanımlandı. Araştırma kapsamında bitki büyümesinde rol oynayan ana besin maddelerinden biri olan azotun uyarım yoluyla daha verimli bir şekilde işlendiği gösterildi. Ancak uyarımın böyle bir etkiyi nasıl tetiklediği tam olarak anlaşılmış değil. Araştırmacılar büyüme sürecinin arkasındaki nedenin gelecekteki çalışmaların odak noktası olacağını sözlerine ekledi.

Gübre kullanımını ciddi oranda azaltabilir

Hidroponik teknikler çoğunlukla yapraklı yeşillikler ile salatalık ve domates gibi bazı sebzelerin yetiştirilmesinde kullanılsa da, eSoil ticari ortamlarda ve özellikle çevresel koşulların bitki büyümesini etkilediği yerlerde mahsul verimini artırmada kullanılabilir. Dahası eSoil ile tarımda gübre kullanımı minimum seviyeye indirilebilir.

Türkiye gibi tarım alanlarını ve çiftlik sayısını sürekli olarak kaybeden ülkelerde bu tür çözümler kritik öneme sahip olabilir. eSoil gibi araçlar, iklimin de etkisiyle düşen mahsul verimini ve döngüsünü artırabilir. Üstelik eSoil her ne kadar bitkilere elektrik vermeyi içerse de bu mikrowatt ölçeğinde, yani çok düşük bir seviyede. Öte yandan araştırmacılar elektriksel uyarımın sadece fide olgunlaşmasının ilk aşamalarında değil, bir bitkinin tüm yaşamı boyunca tüm büyüme döngüsünü nasıl etkileyebileceğini gözlemlemek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini de belirtiyor.

 

Hollanda'da güneş enerjili iki bisiklet yolu hizmete girdi

Bisiklet yollarıyla meşhur Hollanda'da güneş panelleriyle kaplı iki bisiklet yolu hizmete girdi. Yollar, ülkede 1000 metrekare alana sahip ilk bisiklet yolları olma özelliğini taşıyor.

Hollanda'da güneş panelleriyle kaplı iki bisiklet yolu hizmete girdi. Yollar, ülkede 1000 metrekare alana sahip ilk bisiklet yolları olma özelliğini taşıyor.

Yollar, Wattway ve BAM Royal Group tarafından Kuzey Holland ve Kuzey Brabant illerinde inşa edildi. Wattway şirketi dünyanın ilk güneş enerjili yol inşa eden şirketi olarak biliniyor. 2015'de kurulan şirket 40'dan fazla bölgede deneme amaçlı yollar inşa etmiş durumda.

Şirket yeni projelerinde yerleştirdikleri panellerin verimini 119 W/m2'den 148 W/m2'ye çıkarmış. Güneş panlleriyle yılda 160 MWh elektrik üretmeyi planlıyorlar.

Birkaç milimetre kalınlığında özel paneller kullanılıyor

Şirket, solar bisiklet yollarında sadece birkaç milimetre kalınlığa sahip yeni tip katı güneş panelleri kullanmış. Paneller var olan bisiklet yoluna yapışkanla yapıştırılmış. Paneller, reçine ve polimerlerden oluşan çok katmanlı bir alt tabayla kaplanmış. Böylelikle paneller güneş ışığını alacak kadar şeffaf, bisiklet trafiğine dayanacak kadar dayanıklı hale getirilmiş. Panellerin yüzeyi çatılardaki paneller gibi pürüssüz değil. Pürüzlü yüzey, geleneksel yollar ile aynı yol tutuşa sahip.

Eğer proje başarılı olursa 35 bin kilometreden fazla bisiklet yolu sahip Hollanda'da güneş enerjisiyle sadece bisiklet yollarından büyük miktarda elektrik üretmek mümkün olabilir.

 

YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER

  • 8 Aralık 2023 tarih ve 32393 sayılı Resmî Gazete;

Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231208-1.htm

 

  • 23 Aralık 2023 tarih ve 32408 sayılı Resmî Gazete;

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231223-9.htm

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Karşılaştırma Çalışmamız;

https://www.encimuhendislik.com.tr/tr/yonetmelikkarsilastirmasi/kimyasallarin-kaydi-degerlendirilmesi-izni-ve-kisitlanmasi-hakkinda-yonetmelik

 

  • 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmî Gazete;

2872 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ (2024/1)

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231228-4.htm

 

  • 29 Aralık 2023 tarih ve 32414 sayılı Resmî Gazete;

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Alınacak Geri Kazanım Katılım Payı Tutarlarına İlişkin Tebliğ (2024/1)

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231229-6.htm

 

  • 31 Aralık 2023 tarih ve 32416 (4. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete;

Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği Ve Denetimi: 2024/3)

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231231M4-3.htm

Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği Ve Denetimi: 2024/3) Karşılaştırma Çalışmamız;

https://www.encimuhendislik.com.tr/tr/yonetmelikkarsilastirmasi/cevrenin-korunmasi-yonunden-kontrol-altinda-tutulan-atiklarin-ithalat-denetimi-tebligi-uru

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.